Praizvedba dječje opere ‘Postolar i vrag’ na Muzičkoj akademiji

‘Postolar i vrag’

Muzička akademija priprema praizvedbu dječje opere “Postolar i vrag” Tomislava Uhlika u režiji Marija Kovača i pod ravnanjem Ivana Josipa Skendera. Praizvedba opere održat će se 14. veljače u 19 sati u Koncertnoj dvorani Blagoje Bersa, a slijede izvedbe 15., 16. i 17. veljače.

“Postolar i vrag” komorna je opera za djecu i mlade, a skladana je na stihove Augusta Šenoe. Dirigent i skladatelj Tomislav Uhlik spomenuto je djelo dovršio u ožujku 2023., a već u veljači 2024. isto će doživjeti svoju praizvedbu na pozornici dvorane Blagoje Bersa Muzičke akademije u Zagrebu.

“Postolar i vrag” donosi priču o siromašnom Postolaru koji se prvo nagodi s Vragom, a zatim ga vješto, uz pomoć Sinka Božjeg, nadmudri. Likove čine Postolar, Vrag, Sinak Božji, Narator i šest Vražica, a ansambl kojemu je Uhlik namijenio ovu partituru čini tek šest instrumenata – flauta, oboa, klarinet, fagot, kontrabas i harfa. Trajanje ove jednočinke je 30 do 35 minuta, a prije izvedbe (izuzev praizvedbe) studenti glazbene pedagogije u petnaestak će minuta upoznati mladu publiku s instrumentima koji sudjeluju u predstavi.

Namjera mi je bila napisati operu za djecu i mlade jer mislim da takvih djela u nas nema mnogo. S druge strane, htio sam se po prvi put okušati i u tome žanru, premda je iza mene već četrdeset godina umjetničkog, najvećim dijelom skladateljskog rada, a i petnaestak sam godina, kao dirigent, proveo baveći se upravo glazbenim teatrom. Odlučio sam se stoga za djelo kraćeg trajanja i komornog karaktera, imajući u vidu baš studente zagrebačke Muzičke akademije, na kojoj sam kao nastavnik proveo dvadeset godina, pomno prateći iznimno uspjele dosege njene glazbeno-scenske produkcije, o operi kaže autor Tomislav Uhlik.

Opera na primarno namijenjena djeci u dobi od 7 do 11 godina. Nakon praizvedbe 14. veljače u 19 sati, nove će izvedbe uslijediti u četvrtak 15. veljače, petak, 16. veljače te u subotu 17. veljače u 10 i 12 sati.

Uhlik je poznat po nadahnutim i autentičnim melodijskim, ritmičkim i harmonijskim invencijama zbog čega se radujemo što upravo njegovo novo vokalno-instrumentalno djelo čeka prvu izvedbu u trenutku kad su nove pjevačke generacije na vrlo visokoj umjetničkoj razini. Scenografija će biti minimalistička – tek prozor, tronožac i stablo kruške – kako ju je zamislio skladatelj, želeći fokusirati pažnju na likove. Kostimi i svjetlo bit će maštoviti i razigrani, ovim riječima operu najavljuju iz Ureda produkcije Muzičke akademije.

Dodatne informacije nađite na www.muza.unizg.hr.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Idi na Vrh
X