Premijera dokumentarca ‘Bankina’, filma o osječkoj alternativnoj glazbenoj sceni

Bankina

Nakon više od sedam godina od događaja vrijeme je da se ispuni davno obećanje. Udruga Mixeta Media organizira premijeru glazbenog dokumentarnog filma „Bankina“ – filma o osječkoj alternativnoj glazbenoj sceni i događaju koji je na jednu večer tu scenu ujedinio. Film će se premijerno prikazati 25. studenog s početkom u 20 sati u velikoj konferencijskoj dvorani osječke Stare pekare (Trg Vatroslava Lisinskog 1).

Da bi cijela večer bila potpunija i sadržajnija, udruga je pripremila, u suradnji s osječkom inicijativom Slamanje, prikladan after party u obliku live svirki i to, ni manje ni više, sudionika tadašnje Bankine. Tu su Vanja i Nešvil Funk te povratnici na scenu nakon gotovo sedmogodišnjeg izbivanja – InFormation.

After će se događati u prostoru Slame u osječkoj Tvrđi (Kamila Firingera 3). Bit će održana i slušaonica osječkih bendova koji su obilježili scenu posljednjih desetljeća.

Osijek je oduvijek bio grad koji je imao snažnu i koherentnu alternativnu scenu, unatoč brojnim preprekama koje su mladim i neafirmiranim bendovima stvarale izazove za kvalitetnije djelovanje. Dokaz da je scena itekako postojala bila je potreba za organiziranjem događaja koji će okupiti brojne bendove s područja Grada na Dravi.

Bankina je bila jednodnevni događaj koji se odvio 2016. godine u podrumu noćnog kluba Exit u osječkoj Tvrđi, a okupio je tadašnji presjek alternativne scene koja je djelovala u gradu tijekom 2010-ih godina i ranije. Događaj se odvio u trajanju od 19h navečer do ranih jutarnjih sati, a kroz tu noć na maloj bini kluba, u moru dima i kondenziranog znoja, nastupilo je 14 sastava. Događaj je tada prošao ispod radara bilo kakvog mainstream ili nezavisnog medija, osim glazbenog portala i udruge Mixeta Media, koja je i sama sudjelovala u realizaciji i promociji događaja. Unatoč tadašnjoj nevidljivosti, ima onih koji se i danas sjećaju.

Iz želje za sjećanjem i čuvanjem zapisa u vremenu proizlazi ovaj dokumentarni film, velikim dijelom što je, na svu sreću, snimljeni materijal ostao jedva sačuvan. Bila bi šteta da materijal nikada nije ugledao svjetlo javnosti, stoga slijedi ovaj uradak, sedam godina nakon održanog eventa.

Film prikazuje tadašnja razmišljanja mladih ljudi na osječkoj sceni, probleme i izazove s kojima se suočavaju, pozitivne i negativne perspektive, ali i retrospektivu na sami događaj nekoliko godina kasnije.

Za neke je ovo Proustov kolačić no, što je najvažnije, ovo je dokument jednog vremena spašen od zaborava.

Autor filma je Mislav Bartoš. Ulaz na premijeru filma je slobodan.

 

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Idi na Vrh
X