Profesor Baltazar i Zagrebačka škola animacije u Art-kinu

Professor Balthazar

Nakon premijernog izvođenja na Pula Film Festivalu, gostovanja na Indigo Festivalu u Ljubljani i u Kinoteci u Zagrebu, riječko-zagrebačka izdavačka kuća Fox & His Friends Records, svoja dva nova izdanja filmske glazbe Tomislava Simovića predstavlja riječkoj publici 25. siječnja u Art-kinu Croatia u 20:00 sati. Uz uvodne riječi urednika izdanja Lerija Ahela, Željka Luketića i gosta iznenađenja, publici će biti prikazana i selekcija filmova iz produkcije Zagreb filma za koje je Simović skladao glazbu. U suradnji s našom vodećom produkcijskom kućom iz područja kratkog animiranog filma, te Hrvatskim državnim arhivom, Hrvatskom kinotekom i Hrvatskim audiovizualnim centrom, odabrani su rijetko prikazivani i viđeni naslovi koje povezuje jedinstveni pristup soundtracku jednog od naših najvećih kompozitora filmske glazbe.

Za izdanja koja će biti predstavljena, glazbu iz kultne serije „Profesor Baltazar“ i dvostruku kompilaciju glazbe „Zagrebačka škola animiranog filma“, višegodišnji proces restauracije uključio je pronalazak i pregled preko 500 izvornih vrpci hrvatskog kompozitora Tomislava Simovića. Obzirom na značaj i kvalitetu materijala, te nedostatak sličnih izdanja u domaćoj diskografiji, urednici iz Fox & His Friends Records odlučili su se za istovremenu objavu čak dva albuma filmske glazbe u ukupnom trajanju od preko 120 minuta. Vodeći svjetski časopis za eksperimentalnu glazbu The Wire piše o ovoj glazbi i izdanju „da je hrabar, složen i netradicionalan kontrast Disneyjevoj školi animacije, baš kao i filmovi za koje je komponirana.“

Dvostruki album „Zagrebačka škola animiranog filma“, u izvorniku „The Zagreb School Of Animated Film (Original Soundtracks 1961-1982)“, sadrži izbor tema iz 18 kratkometražnih naslova slavne Zagrebačke škole crtanog filma. Uključena je i glazba iz Oscarom nagrađenog „Surogata“ Dušana Vukotića, zatim „Dnevnika“ Nedeljka Dragića, „Posjeta iz svemira“ Zlatka Grgića i brojnih drugih naslova. Sve teme objavljuju se prvi put i do danas su se smatrale izgubljenima. Istovremeno izdani „Profesor Baltazar“, odnosno „Professor Balthazar (Music From The Original TV Series)“, premijerno objavljuje i do danas nepoznatu produženu jazz verziju naslovne teme, te dječje hitove poput „Zbora životinja“ u kojem pjevaju mačke i psi, kao i zabavnog pokušaja opernog pjevanja iz epizode „Krojač Silvestar“ koju je Simović zamislio kao domaću verziju Florence Foster Jenkins.

Urednici oba izdanja, Leri Ahel i Željko Luketić iz izdavačke kuće Fox & His Friends, prije tri godine su kurirali i najveću dokumentacijsku i interaktivnu izložbu o profesoru Baltazaru u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti pod naslovom „51000 Baltazargrad“ i to u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture 2020. Izložbu je, unatoč ograničenjima uslijed pandemije Covida, vidjelo preko 10.000 posjetitelja. Poseban dio bio je rezerviran za Tomislava Simovića, kompozitora kojega su autori Zagrebačke škole i Baltazara smatrali svojim dodatnim članom, jer bez njegove glazbe, svi ti filmovi, smatrali su, ne bi bili toliko uspješni.

Uz veliko povjerenje kolega animatora i autora serijala, te producenata iz Zagreb filma, Simović je skladao glazbu koja je razigrana, maštovita i dinamična, a žanrovski toliko slobodna da s lakoćom kreće od jazza i orkestralne glazbe i pritom zalazi u etno, elektroniku i eksperimentalnu elektro-akustičnu glazbu. Uz samog Simovića koji na pojedinim temama čak i pjeva, te orkestru daje upute, na albumima se nalaze i brojni gostujući glazbenici poput Ozrena Depola koji je „Surogatu“ dao glas, zatim Igora Savina, Zlatka Tanodija, Silvija Glojnarića, Marijana Domića, Rajka Milosavljevića i drugih.

Ovim novim izdanjima kuće Fox & His Friends Records, nastavlja se rad na opusu kompozitora koji je potpisao nekoliko stotina filmskih partitura, a koji je već objavljen na albumima glazbe za film „Gosti iz galaksije“ (2017.) i „Visitors From The Galaxy Revisited“ (2021.) na kojemu su urednici Ahel i Luketić pozvali 11 umjetnika iz 9 zemalja da vlastitim kompozicijama reinterpretiraju Simovićev rad za prvi jugoslavenski i hrvatski SF film koji je na prošlogodišnjem Pula Film Festivalu u Areni, u sklopu proslave 70 godina Zagreb filma, prikazan u novoj, restauriranoj verziji.

Na riječkoj promociji izdanja, 25. siječnja u Art-kinu Croatia u 20:00 sati, publici će biti prikazana i selekcija rijetko viđenih naslova iz arhive Zagreb filma i Hrvatske kinoteke: „Opera Cordis“ Dušana Vukotića, „San“ Rudolfa Borošaka, „Utopia“ Borisa Kolara, „Homo Augens“ Ante Zaninovića, „Kugina kuća“ Zlatka Pavlinića, te između ostalih, „Medvjeđa romansa“ Tonyja Claara, jedinog Fulbrightovog stipendista Zagrebačke škole animacije čiji film u posljednjih 40 godina nije prikazivan. Detaljan raspored filmova potražite na stranicama Art-kina Croatia (https://www.art-kino.org/hr).

Dva nova izdanja glazbe Tomislava Simovića distribuira nizozemska distribucija Clone NL, francuski Believe SAS i američki Lights In The Attic. Prva edicija numeriranih kolekcionarskih izdanja je rasprodana, dok se regularna izdanja još uvijek mogu nabaviti na stranicama izdavača foxandhisfriends.bigcartel.com.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Idi na Vrh
X