Promocija vinilnih reizdanja grupe Lačni Franz

Lačni Franz

Diskografska kuća Dancing Bear za utorak, 13. lipnja u 17 sati u Gundulićevoj 7 u Zagrebu, najavljuje promociju vinila Lačnog Franza “Ikebana” i “Adijo Pamet” koja ćete ovom prilikom moći nabaviti po cijeni od 20 €.

Samoj promociji prisustvovat će frontman i jedan od najautentičnijih autora ovih prostora, Zoran Predin (vokal, akustična gitara), inovativni gitarist Oto Rimele koji je s Predinom činio kreativnu jezgru postave te Zoran Stjepanović (bas, harmonika, prateći vokal).

Riječ je o reizdanjima prva dva studijska albuma benda koji je s radom započeo davne 1979. u Mariboru. Oba albuma objavljena su u suradnji sa slovenskim Helidonom koji je originalni izdavač, dok je Dancing Bear ekskluzivni distributer za Hrvatsku.

Upravo se u prvome razdoblju karijere kroz raspon utjecaja njihove autorske glazbe uključivalo lokalno folk-nasljeđe, jazz, elementi kabareta, bluesa te bogato iskustvo angloameričkog art rocka i post punka.

“Ikebana” je prva long-play ploča benda Lačni Franz, objavljena 1981. godine. Čak i na svom albumu prvijencu, mariborski sastav znao je duhovito i efektno iskoristiti neke domaće jezične specifičnosti (naslov albuma) kako bi izgradio posebnost i beskompromisnost autorskog izričaja, što ih je odmah smjestilo na jedno od najistaknutijih mjesta na tadašnjoj glazbenoj sceni. Na albumu se nalaze sada već legendarne pjesme, primjerice “Praslovan”, “Bitles”, naslovna i “Stari vojak” koja nosi duh pisca Jamesa Jonesa te pjesme “Re-enlistment Blues” iz filma “Odavde do vječnosti”.

Alter-ego Lačnih Franzeva je bend Los Mačučambos koji se na albumu pojavljuje u pjesmi Konec. Članovi benda na prvom albumu su Zoran Predin (glas, akustična gitara), Mirko Kosi (električni klavir, melotron), Oto Rimele (gitara), Zoran Stjepanović (bas, harmonika, glas u pjesmi “Ja sam sam”, prateći glas) i Damjan Likavec (bubnjevi). Pjesme su uglavnom autorsko djelo Zorana Predina; glazbu za “Nekaj lepljivega” napisao je Oto Rimele, “Stari vojak” inspiriran je spomenutim piscem Jamesom Jonesom, a pjesma “Ja sam sam” djelo je Zorana Stjepanovića. Naslovnicu je dizajnirao Didie Šenekar, snimio Aco Razbornik, a kao vokalni gost i producent pojavljuje se Boris Bele iz grupe Buldožer.

Bend Lačni Franz nije se trebao bojati “sindroma drugog albuma”. Na albumu prvijencu uspostavili su autorski imidž, a na drugom izdanju “Adijo Pamet” objavljenom 1982. nadogradili su antologijskim pjesmama: “Vaterpolisti”, “Lent 1980”, “Kaj bi mi brez nas”, “Včasih kak pajac kriči”, naslovna i “Za shizofrenike”. Autorstvo je opet Predinovo uz neke iznimke: “Lent 1980” ima Rimeleovu glazbu, za pjesmu “Deklica” kao autori teksta navedeni su pjesnik Cena Vipotnik i basist benda Zoran Stjepanović, a pjesmu “Za šizofrenike” napisao je pjesnik i kantautor Bojan Sedmak.

Neki su pisci glazbu benda nazvali “kabaret rockom”, a u širem glazbeno-povijesnom kontekstu radi se o jednom od najutjecajnijih novovalnih bendova tadašnje zajedničke nam zemlje. Sada se zvuk benda opisuje i kao “hard indie”. Album je objavljen u godini kada su se pojavili i neki revolucionarni albumi bratskih rock bendova: “Odbrana i posljednji dani” (Idoli) i “Katarina II” istoimenog benda, kasnije poznatog kao Ekatarina velika. Postava na ploči je identična onoj na prvijencu, kao gost sa saksofonom i kongama pojavljuje se Braco Doblekar, tadašnji član benda Hazard, Boris Bele pomogao je u produkciji i aranžmanima, Marjan Paternoster dizajnirao je omot, a ploča je ponovno snimljena u studiju Tivoli u Ljubljani (Aco Razbornik).

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Idi na Vrh
X