Prvi Deaf Rave u Hrvatskoj: U Zagreb dolazi gluhi DJ Troi Lee koji je puštao glazbu u poznatom londonskom klubu Fabric te na Glastonburyju

DJ Troi Lee (foto: Promo)

Udruga Deaf Padel Zagreb po prvi put u Hrvatskoj organizira Deaf rave party na kojem će nastupiti dva gluha DJ-a: Troi ‘DJ Chinaman’ Lee, iz Ujedinjenog Kraljevstva koji je ujedno i osnivač Deaf Ravea te DJ Dragon Hoang iz Slovačke, a podršku će im pružiti domaći DJ i producent, Lovro Baletić. Događaj je otvoren za sve, a održat će se u subotu, 17. lipnja, u zagrebačkom klubu Aquarius s početkom u 22:00 sati. Ulaznice su dostupne putem Core event stranice.

Deaf Padel Zagreb (DPZ) je sportski padel klub za gluhe i nagluhe osobe osnovan u listopadu 2021. godine. Klub djeluje s ciljem uključenjenja gluhih osoba u zajednicu putem sudjelovanja na sportskim natjecanjima i na treninzima. U protekle dvije godine DPZ je organizirao prvi padel kamp za gluhe te međunarodni humanitarni turnir s ciljem prikupljanja financijskih sredstava za dvogodišnjeg Tina Fodora, gluhog dječaka koji ima cerebralnu paralizu i epilepsiju kako bi mu se osigurale potrebne terapije. U prosincu prošle godine klub je pokrenuo humanitarnu akciju za pomoć gluhoj obitelji Krmpotić koja živi u derutnoj školi pod nazivom “Obitelj Krmpotić traži dom”. Tijekom protekle godine sudjelovali su na četiri međunarodna natjecanja u Švedskoj, Belgiji i Španjolskoj te na dva državna natjecanja, a njihovi članovi osvojili su zlatne medalje na Europskom natjecanju u Španjolskoj.

Osim nadolazećeg klubskog događaja, tijekom vikenda će se održati i prvi Međunarodni padel turnir za gluhe u Hrvatskoj, a iz kluba pozivaju javnost na dobrovoljne donacije za nastavak razvoja aktivnosti koji promiču inkluzivnost gluhih i nagluhih osoba u zajednici .

„Za vikend, 17. i 18. lipnja, u Zagrebačkom Padel centru organiziramo prvi Međunarodni padel turnir za gluhe. Naš potpredsjednik Budo Jusić je dosad sudjelovao u velikom broju međunarodnih padel turnira za gluhe i uvijek su u sklopu turnira organizirane gala večere ili partiji za gluhe. Budući da Budo poznaje gluhog DJ-a iz Londona, odlučili smo ga kontaktirati i predložiti mu da pušta glazbu za sudionike turnira kao nešto novo i zanimljivo za naše članove. Nakon što smo bolje razmislili, shvatili smo da bi njegov dolazak u Hrvatsku značio puno više i ostaloj gluhoj zajednici u Hrvatskoj i regiji. Možda puno ljudi nije upoznato, ali gluhe osobe mogu osjetiti vibracije koje proizvodi glazba koja se svira i „konzumirati“ te vibracije kroz svoje tijelo. Neki gluhi čak mogu prepoznati instrumente, visinu tona i ritam, sve iz osjećaja basa“, izjavila je predsjednica kluba Deaf Padel Zagreb, Matilda Filipović, dodavši da su događaj organizirali u suradnji s multimedijskom platformom INSITE koja promiče domaću kulturno-umjetničku scenu i elektroničku glazbu.

Kako gluhi percipiraju zvuk?

Jedan od najzaslužnijih promotora glazbe zajednice gluhih je Troi Lee, koji povodom navedenog događaja prvi put dolazi u Hrvatsku. Troi je gluhi DJ, izvođač i organizator događanja iz Londona, koji producira online sadržaj na znakovnom jeziku kroz ples, komediju, VV (Visual Vernacular) kako bi gluhim, nagluhim i invalidnim umjetnicima i izvođačima pružio platformu za pokazivanje svoje ljubavi prema glazbi. Nastupao je u poznatom londonskom klubu fabric te na festivalima Glastonbury i Latitude, a o njemu su pisali BBC, Guardian, Mixmag i brojni drugi mediji. Osnivač je pokreta Deaf Rave koji pruža zabavu s glazbom i vizualnim izvedbama sveobuhvatnoj publici diljem Ujedinjenog Kraljevstva i širom svijeta. Njihovi ciljevi su ujediniti sve kroz ljubav i strast prema glazbi, promicati jedinstveni identitet Gluhih osoba s invaliditetom i podučavati širu javnost o kulturi gluhih. Deaf Rave pokret je koji svijetu pokazuje da gluhe osobe mogu osjetiti zvuk u svojim stopalima, u tijelima i u svojim ušima te doživjeti ritam kroz valove vibracija koje oslobađa glazba.

„Pitanje prilagodbe zvuka za gluhe osobe može nekima biti čudno, ali osobe s oštećenjem sluha osjete glazbu drugog frekventnog raspona. Sluh je jedno od naših osjetila koje neki nemaju ili djelomično imaju. Normalno ljudsko uho može čuti zvukove u frekvenciji od 16 Hz do 20 000 Hz. s tim da ove niske do i nakon 16Hz više osjetimo kao neku vrstu zračnog pritiska na cijelom tijelu. Te niske frekvencije koje u muzici nazivamo “bass” kojeg osjete svi pa i gluhe osobe. Stoga kvalitetan klupski razglas koji pokriva cijeli frekventni raspon čujnog zvuka s muzikom svakoga pokreće i tjera plesati. Ovakav event do sada nismo imali, te se veselimo s kvalitetnim razglasom sudjelovati u nečemu ovakvom“, istaknuo je Dejan Labor, voditelj Aquariusa, koji je nedavno proslavio trideset godina postojanja. Labor dodaje da u klubu nastoje stvarati mlade urbane kreativce kroz sve glazbene smjerove, od live svirki bendova do nastupa DJ-eva i kolektiva, kako bi ponudili i oblikovali neke nove muzičke trendove.

Glazbena produkcija

Na Deaf Raveu će, uz samog osnivača Troia Leeja, nastupiti i slovački producent DJ Dragon Hoang i Lovro Baletić iz Zagreba.

DJ Dragon Hoang karijeru je započeo 2005. godine u tinejdžerskim godinama i od samog početka je znao da je glazba nešto što će ga pratiti cijeli život. Iako je od rođenja gluh, istaknuo je da je čuo mikseve kao DJ, ali svira s ljubavlju i ukusom. S vremenom je postao cijenjena osoba na slovačkoj sceni elektroničke glazbe, a svirao je u klubovima diljem Slovačke, Poljske, Mađarske i Njemačke. Istaknuo je da voli sve stilove elektronske glazbe, kao što su tech house, techno, tribal techno, hardgroove, hardtechno i schranz te se smatra se jednim od najvećih gluhih imena svjetske techno i hardgroove scene. Prije deset godina objavio je svoje prvo glazbeno izdanje pod umjetničkim imenom Dragon Hoang za vlastitu etiketu Techno Deaf Records, a do danas je izdao preko 300 pjesama.

Lovro Baletić hrvatski je DJ i producent iz Zagreba. Od svoje 12. godine svira bubnjeve, a u tinejdžerskim je godinama svirao u raznim bendovima. Nakon srednje škole preselio se u inozemstvo kako bi studirao audio produkciju na SAE institutu u Amsterdamu. Tada je otkrio svoju ljubav prema elektroničkoj glazbi i započeo eksperimentiranje i produciranje pjesama u raznim pod žanrovima. Godine 2019. objavio je svoj prvi eksperimentalni EP pod nazivom “Urban Wilderness”, a godinu dana kasnije uslijedio je nu-disco/elektronički EP pod nazivom “Manimals”. Njegov repertoar uglavnom se fokusira na Dancefloor Funk i House glazbu. Lovro je dio CYCLE kolektiva uz Jana Kinčla i Matiju Duića, a svirao je u mnogobrojnim dvoranama i domaćim klubovima poput Aquariusa, Regular Bara, kluba Dva Osam, Pločnika te u Petom kupeu.

Organizatori događaja najavili su dodatne radionice znakovnog jezika s osnovama istog za zaposlenike klubova i barova. „Solidarnost je razlog zašto bi ga svatko od nas trebao, makar površno, poznavati“, izjavila je predsjednica Deaf Padel Zagreba te istaknula da će sve informacije o aktivnostima kluba biti dostupne na društvenim mrežama i pozvala javnost da se za sva pitanja vezana uz člantsvo i donacije slobodno obrate putem mail adrese [email protected].

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Idi na Vrh
X