Radio BAZA – Živa muzika 2022

Radio BAZA – Živa muzika 2022

U izlogu Muzeja susjedstva Trešnjevka u četvrtak 15. prosinca održat će se neobičan koncert.

Organizator objašnjava: “Nastavkom na prošlogodišnje izdanje i dalje naglašavamo da postoji glazba izvan estradnih i mainstream okvira koju čine glazbenici ​​opčinjeni glazbom koju stvaraju i izvode. U to ime izvođači Radio BAZE ne sviraju za aplauz, ne sviraju za prodane karte, a niti za zaradu od šanka, već za honorar. Uz to, komodifikaciji i formatizaciji etera se i dalje želimo oduprijeti proizvodnjom umjetničkih i radiofonijskih eksperimenata. Naglašavamo i važnost decentralizacije kulturnih zbivanja u gradu Zagrebu, želeći pokazati kako je prisutnost kulture i kulturnih događanja nužna za zajednice u svakom dijelu grada. Upravo zbog toga, “Radio BAZA: Živa muzika” u svom konceptu mijenja standarde klasičnog koncerta — mali, intimni prostor Nove BAZE prkosi klasičnim koncertnim dvoranama – pozornicu i pit zamijenila je prostorija s izlogom, a time su nestale i granice između izvođača i publike te se stvara intimna atmosfera gdje publika ima direktni kontakt i interakciju s glazbenicima i obratno. U kvartu gdje čak 18 ulica nosi imena glazbenika i glazbenica, u kojem se uvijek sviralo, jednako živo na ulicama, stanovima i u Domu sportova, Nova cesta 66 postaje još jedna glazbena adresa.”

Dimitrije Dimitrijević je kantautorski poduhvat Dimitrija Simovića (basista i pjevača grupe Igralom). Započelo je 2017-e u Zagrebu, gdje su uz pomoć Ivana Grobenskog snimljena dva EP-ja, “Južno” i “Ponestaće”. Dimitrijević je odsvirao preko 80 koncerata s namjerom da svoj zvuk pronađe u suradnji s uvijek drugačijim glazbenicima u pratnji. Tako se u sklopu ovog projekta na binama duž regije smijenilo preko 20 različitih glazbenika, dovevši do toga da stvoreni zvuk Dimitrijevića bude bogat i raznovrstan. Nedavno je objavio debitantski album “Čar-pitanje”, pod izdavaštvom Menart Labela. Na album se čuje svojevrsna liriku Dimitrija Dimitrijevića praćena elementima trip hopa, bluesa, alternative, funka, synth popa, RnB-a, elektronike i ambijentalne muzike, a na ovom koncertu imat ćete priliku vidjeti i čuti Dimitrijevića u solo varijanti.

Mate Ponjević, zagrebački autor i tekstopisac snimio je tri epa pod pseudonimom Matilda u razdoblju proljeće/jesen 2019. godine. Radi se kućnim uradcima, krajnje intimne atmosfere i glazbe koja ispunjava zidove dnevnog boravka, kupaone i kuhinje. Šaroliki epovi označavaju tri etape života u kriznom razdoblju: prva etapa “Era krizantema” je etapa rađanja, druga etapa življenja i hedonizma je pretočena u ep “Brijem da je to to”, dok treća etapa, ep “Mušulice”, predstavlja fazu umiranja i opraštanja sa kriznim razdobljem. Krizna razdoblja rađaju pozitivan fenomen zbližavanja i zajedništva među ljudima koji je Mate pokušao približiti svojim slušateljima.

Od izdavanja prvog albuma pod nazivom “Horizons” — spoja shoegazea, post-rocka, noisea i dream-popa — zagrebački bend Tús Nua (Jordi Ilić i Jelena Božić) je postao jedan od najspominjanijih bendova na hrvatskoj i regionalnoj alternativnoj sceni. Nakon što su dupkom napunili zagrebačku promociju albuma, njihova pjesma “Fight!” je odabrana za pjesmu dana na najvećem američkom alternativnom radiju KEXP, čime su postali jedan od rijetkih hrvatskih bendova s tim postignućem. Manje od godinu dana nakon izdavanja prvog albuma, Tús Nua je zasvirala na INmusicu i proglašena jednim od najboljih izvođača te godine. Njihova glazba je impresionirala čak i post-rock gigante God Is An Astronaut, koji su ih odabrali kao predgrupu za svoj koncert u ljubljanskom klubu Kino Šiška. Kad je riječ o međunarodnim turnejama, osim Slovenije i Srbije, bend je svirao u Austriji, Mađarskoj, Nizozemskoj, Poljskoj i Njemačkoj, privlačeći vjerne fanove nakon svakog koncerta, posebice onih na MENT-u i ESNS-u. 2019. bend se vratio u studio kako bi radili na svom drugom albumu “Nothing Personal”, koji je izašao 29.10.2021. i nakon kojeg su uslijedile i koncertne promocije diljem regije.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Idi na Vrh
X