Fatboy Slim na Velesajmu – ljubav u doba COVID-19

Čovjek na čijoj su glazbi odrasle generacije i jedan od predvodnika garde koja je elektronsku glazbu probila u mainstream kulturu i na radijske valove, junak i prvoborac i najslavniji funk soul brat svih onih stasalih u devedesetima možda nije u danima najvećeg napona kada je proizvodio hitove kao na traci, ali njegov status i karizma su zasluženo legendarni.

Fatboy Slim na Velesajmu (foto: Vedran Metelko)

Kada je organizator prije koncerta najavio da je za nastup prodano 95% karata i da će se na ulazu naći kotingent od 500 ulaznica, matematika je zvala na sumnju, pa su tako u komentarima osvanuli izlijevi nevjerice: zar stvarno hoćete reći da je prodano 9000 karata? Možda su posebno skeptični mogli biti oni među nama koji češće posjećuju koncerte, pa u posljednje vrijeme aktivno svjedoče onome što bismo mogli nazvati korona-efektom koji prorijeđuje broj posjetitelja koncerata na samo one kojima je nužno vidjeti izvođače u pitanju. Ali nije prvotno Quentin Leo, a zatim Norman Cook, alias Fatboy Slim, bilo tko.

Fatboy Slim na Velesajmu (foto: Vedran Metelko)

Čovjek na čijoj su glazbi odrasle generacije i jedan od predvodnika garde koja je big beat elektronsku glazbu probila u mainstream kulturu i na radijske valove, junak i prvoborac i najslavniji funk soul brat svih onih stasalih u (kasnim) devedesetima, možda nije u danima najvećeg napona kada je proizvodio hitove kao na traci, ali njegov status i karizma su zasluženo legendarni i tkogod se našao na južnom ulazu Velesajma u razdoblju između sat vremena i pola sata do službeno najavljenog termina početka nastupa glavne zvijezde večeri (ispoštovanog do okvira unutar dvije minute, budi rečeno), našao se u ozbiljnoj gužvi na rampi, kao i u hali koju su već pošteno zagrijali opening actovi Angel Anx i Frx. Teško je bilo odrediti broj posjetitelja, ali da ste mi rekli da ih zbilja ima blizu devet tisuća, možda bih vam čak donekle i povjerovao.

Fatboy Slim na Velesajmu (foto: Vedran Metelko)

Velika je dakle ljubav između Slima i zagrebačke publike koju su uvelike činili pripadnici generacija mlađih od onih koje vežemo sa zlatnim dobom Cookovoga vladanja ljestvicama prodavanosti, no neupitno je da je njegov zvuk jednako aktualan kao i prije dvadesetak godina, a hitovi poput “Praise You” ili “The Rockafeller Skank” nisu nimalo izgubili na popularnosti ako je suditi po reakcijama okupljenih kada bi Fatboy draškao uši njihovim hookovima u svom dvosatnom glazbenom kolažu koji je pripremio veselim partijanerima zagrebačkim. Slim podlogu konstanto začinjava elementima svojih i tuđih hitova i to tolikom mjerom da smo se već na uvodnoj montaži temeljenoj na beatu pjesme “Eat, Sleep, Rave, Repeat”, poput Arsena upitali koliko će to trajati ako toliko hitova pospaja u prvim minutama. Odgovor je bio nedvoznačan, trajat će dva sata i osim neznatnog pada u centralnom dijelu, hit materijala ima napretek da se tih 120 minuta napuni pravim sadržajem.

Fatboy Slim na Velesajmu (foto: Vedran Metelko)

Osim svojih uspješnica, Norman vadi i opća mjesta iz povijesti rock glazbe, od Stonesa, preko RamonesaQueena, a videosadržaj puni i sadržajem iz filmova kao i kolažem pretapajućih lica osoba i likova iz popkulturne enciklopedije koji uključuje postave iz serija kao što su “Breaking Bad” i “The Sopranos”, preko povijesnih i političkih ličnosti, glazbenika i glumaca do likova iz filma “Veliki Lebowski”. Klipove Arethe Franklin pomiješat će sa scenama koji jednako mogu biti iz Hammerovih horora ili iz erotske kinematografije šezdesetih, a od govora Grete Thunberg složit će remiks koji će nas povesti u jedan od njegovih najvećih hitova, “Right Here, Right Now”.

Bez obzira jesu li se okupljeni najeli (hrane) i naspavali, narejvali se jesu, a vjerojatno bi ih velik dio bio u stanju i ponoviti cijelu priču večeras. Iako se osobno nisam zadržavao na nastavku partyja koji je uslijedio nakon Slimovog silaska s pozornice (nedjeljna misa i to), okupljeni su se činili dovoljno nabijeni energijom da otplešu i party i after, a zatim i sljedeći dan. Nema tog virusa koji će to otjerati. I nemreš to prebit ni palicom za bejzbol, rekao bi Fatboy Slim.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X