‘Fenomen Dnevnika’: Kako je panel postao debakl

Panel diskusija na temu ‘Fenomen Dnevnika’ neslavno je završila na Weekend Media Festivalu u Rovinju. Zašto se to dogodilo pokušali smo doznati od ‘krivca’ Denisa Kuljiša.

Odlazak s panela Fenomen Dnevnika - Iva Gačić (Nova TV) i Ivan Lovrečak (RTL) (Foto: Weekendmediafestival.com)

Nakon tuluma koji je trajao cijelu noć s petka na subotu, prostor za konferencije Weekend Media Festivala počeo se puniti oko podneva kada je za 12.15 sati bila predviđena panel diskusija na temu Fenomen Dnevnika. Predstavnik HTV-a bio je Zoran Šprajc, Novu TV je predstavljala Iva Gačić, Ivan Lovrečak RTL-a, te Natalija Trivić RTRS-a (Radio televizija Republike Srpske). Moderiranje rasprave bilo je povjereno novinaru i publicistu Denisu Kuljišu. Već je raspored stolaca i jedan detalj na pozornici ukazivao da je tu nešto čudno. Obzirom da smo svi navikli da je mjesto moderatora obično među gostima kako bi se usmjeravale i poticale debate, ovdje to nije bio slučaj. Na pozornici je bila postavljena govornica, a iza nje su se nalazili stolci gostiju. Za govornicu je stao Denis Kuljiš.

Nakon što je početak programa kasnio svega pet minuta Kuljiš je započeo uvodnu riječ koja se pretvorila u predavanje uz projekcije. Diskusiju se nije ni razvila, a uvodno predavanje je trajalo oko petnaest minuta dok se Zoran Šprajc, Iva Gačić i Ivan Lovreček nisu ustali i bez riječi napustili dvoranu. Gošća iz RTRS Natalija Trivić koju, usput rečeno, publika nije mogla pronaći u najavi događaja ostala je sjediti. Prije njih dvoranu je demonstrativno napustio direktor Nove TV Siniša Svilan koji je do tada sjedio u prvome redu. Tek kada je i projekcija naprasno prekinuta na licu Denisa Kuljiša moglo se vidjeti da nešto stvarno nije u redu.

“Vatrena crnka otišla s dvojicom”, Plavuša ostala s pretilim” mogao bi biti jedan od  eksplozivnih naslova na koje smo ionako navikli kada se ovdje ne bi radilo upravo o ljudima iz medija.

Epilog: Denis Kuljiš - moderator koji je ostao bez gostiju (Foto: Weekendmediafestival.com)

Iva Gačić počela se dosađivati predavanjem Denisa Kuljiša negdje u petnaestoj minuti. Do dvanaeste minute provedene u vrućoj bijeloj fotelji na pozornici glavne dvorane za konferenciju već je u neverbalnom dogovoru sa Zoranom Šprajcom napustila dvoranu. Čija ideja je to zapravo bila da se konferencija napusti nije lako procijeniti s obzirom da je prezentacija sa statističkim podacima gledanosti informativnih emisija bila doduše spora, ali zanimljiva.

Zoran Šprajc se definitivno prvi ustao i postupio kao da nije glavna zvijezda događaja već gledatelj koji bježi iz kina. Publika je aplauzom pozdravila odlazak informativnih urednika, a nakon prekidanja projekcije se počela polako prazniti i dvorana.TV face RTL-a i Nove TV su se festivalom kretale u sviti podsjećajući malo na priču “Car je gol”, za razliku od Zorana Šprajca koji nije imao svitu, ali se nije činio niti kao osoba koja želi da ga se išta pita.

Zato je Denis Kuljiš bio raspoložen za odgovor na naše pitanje: Koja je bila koncepcija panela i je li se radilo o namjernoj provokaciji?

“Koncept je bio predstaviti regionalnu komparaciju ovih formata i detaljno prikazati analizu tržišta. Srpsko, mislim da sam dobro izanalizirao, a to bosansko tržište je toliko komplicirano i gostima to očito nije odgovaralo. Vidljivo je da nisam predvidio tu situaciju, a možda sam trebao. Ja nemam iskustva pa nisam znao da bi ljudima s televizija moglo biti nezanimljivo ako se analizira regionalni i neki historijski kontekst emisija vijesti u regiji koje sve potječu iz istog formata a to je JRT format. To se danas zove “Dnevnik” kao što se zvalo i u doba Jugoslavenske radiotelevizije.” rekao je Denis Kuljiš nakon prvog šoka i nastavio: “Ovi ljudi koji sada rade televizijske informativne formate su jako površni. Dobro, ovi s komercijalnih televizija se i ne moraju dovoditi u situaciju da ih nešto specijalno zanima oko bilo čega, ali čovjek s javne televizije da se tako udalji, mislim da je to sramotno.”

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X