Ferragosto JAM 13 ugošćuje ZEZ Festival – Chui, Seven That Spells, Živa Voda i drugi

Nastavno na dosadašnje najave dva gostujuća festivala na Ferragosto JAMU, konceptu se pridružuje i zagrebački ZEZ Festival koji pod krilaticom ‘Slušaj drugačije’ daje prostora glazbi eksperimentalnijeg usmjerenja.

Ferragosto JAM 13 ugošćuje ZEZ Festival

ZEZ takeover na jedan dan prevode bendovi Seven That Spells, Chui, Truth ≠ Tribe, projekt Živa Voda koji će za ovu prigodu interpretirati EKV, duo Playground Hustle te plejada elektronskih aktera: DJ Labud, Babilonska, ELEVEN i članovi VOLTA kolektiva – Kornet & N/OBE. Usprkos potencijalnoj nemogućnosti održavanja festivala u terminu od 5. do 9. kolovoza, lineup će ostati isti, a organizacija Ferragosta oglasila se po pitanju možebitne odgode i prebacivanja festivala u drugi termin.

Psihodelični, pomaknuti, vanserijski Seven That Spells na domaćoj sceni uživaju mitski status i izazivaju opravdano divljenje ne samo zbog sviračkih sposobnosti već i uspješne internacionalne karijere. Odsvirali su više od 500 koncerata i mnoštvo turneja po svijetu, nastupali u klubovima duž cijele Europe i na prestižnim festivalima Duna Jam, Roadburn i mnogim drugima. Predvođeni samouvjerenim i talentiranim Nikom Potočnjakom, u svirkama isprepliću noise, krautrock, post rock, psihodeliju i metal.U svojoj misterioznoj biografiji navode da dolaze iz 23. stoljeća gdje je rock mrtav te da kao putnici kroz vrijeme i dimenzije svojim povratkom nastoje spriječiti tragičan ishod dosadne povijesti.

Posljednjim albumom „Iz kapetanovog dnevnika“ instrumentalna četvorka Chui ruši vlastite rekorde u približavanju jazza široj publici čemu u prilog ide i fantastična posjećenost na dosad najvećem klupskom koncertu početkom godine u Zagrebu. Album je posveta znanstvenoj fantastici s referencama na Star Trek, Star Wars i stripove Moebiusa, ujedno i avantura istraživanja jazza i njegovog koegzistiranja s funkom, space rockom, world musicom, punkom i elektronikom. Stvoreni hibrid kritika je prozvala retrofuturizmom, pa i laskavim žanrom za sebe – chuizmom. Glava benda je svestrani klavijaturist i skladatelj Toni Starešinić, a uz bok mu stoje izuzetni glazbenici – saksofonist Vojkan Jocić, basist Konrad Lovrenčić (Kries, Elemental) i bubnjar Ivan Levačić (Kries, ABOP, ELEVEN).

Živa Voda je projekt glazbenika zagrebačke post jazz scene čije temelje čine vokalistica Maja Rivić, saksofonist Mak Murtić i gitarist Luka Čapeta, između ostalog svo troje poznati i po djelovanju unutar Mimika Orkestra. Uz pridružene razne goste s lokalne i internacionalne scene, na neobičan način interpretiraju opuse poznatih svjetskih i domaćih izvođača kao što su Darko Rundek, Josipa Lisac, Massive Attack, Prince, Björk i mnogi drugi, a na Ferragostu će izvoditi repertoar kultne grupe EKV. Unutar zadanih parametara, Živa Voda improvizira, spontano istražuje i rasteže pojmove glazbenih žanrova i mogućnosti instrumenata, bilo da se radi o egzotičnim grooveovima bubnjeva i udaraljki, progresivnim gitarskim i puhačkim linijama ili pak snažnim i kameleonskim vokalima. Živa Voda je sjajna prilika za doživjeti nešto poznato na potpuno drugačiji način!

Mak i Luka iz Žive Vode uz perkusionista Nenada Kovačića i tubista Juricu Rukljića okupljeni su i unutar benda Truth ≠ Tribe, relativno nove pojave na alternativnoj sceni čiji prvijenac „Distances“ zavodljivo kombinira glazbu zapadne Afrike i Balkana sa psihodeličnim rockom i jazzom. Slojeviti i zaigrani, s ambicijom da glazbi podare i širi kontekst, zadebi album kažu da je inspiriran konceptom tzv. balkanske rute i migracijom kroz prostor i vrijeme.

Playground Hustle su producentica Ivona Eterović (tonota) i vokalistica/tekstopisac Marija Magdalena Slović (Megi). Ovaj zagrebački duo spaja mračnu elektroniku i eksperimentalni rap korespondirajući s modernim zapadnjačkim klupskim electro/rap trendovima.Iza sebe imaju tri studijska albuma te nekoliko zapaljivih singlova i video spotova poput „Tl;dr”, „Pikule”, „Nije me briga” i „Mladež Bez Boga“, sve s posljednjeg albuma „IGLE“ izdanog krajem 2019.

Elektronski dio ZEZ takeovera upotpunit će ELEVEN,samostalni glazbeni projekt ABOP-ovog bubnjara Ivana Levačića koji vozi od electronice, IDM-a, electra i techna, zatim DJ Labud poznat i po djelovanju unutar skupine mladih entuzijasta Ekstrakt, a majstori eksperimentacije i predvodnici zagrebačke hibridne klupske scene Kornet i N/OBE iz VOLTA kolektiva pripremaju B2B set pun intenzivne i futurističke selekcije. Elektroniku zaigrane produkcije iz hibridne rodbine bassa, breaksa i cluba predstavit će Babilonska, ujedno i organizatorica ZEZ Festivala.

ZEZ (Zavod za eksperimentalni zvuk) predstavlja koncertne cikluse eksperimentalne glazbe koji se od 2013. održavaju u klubu KSET, utočištu drugačijih i eksperimentalnih glazbenih formi koje iskaču iz uobičajenog formata jazza, punka, noise rocka, popa, metala ili elektronike. Iz mutacije ovih ciklusa nastao je i ZEZ Festival koji bi svoje treće izdanje trebao doživjeti ove godine. Premijerno gostovanje ZEZ-a na Ferragostu u vidu jednodnevnog preuzimanja jedne od pozornica predstavlja još jače otvaranje Ferragosta prema domaćoj nezavisnoj sceni.

Vezano uz neizvjesnu situaciju što se tiče generalno održavanja koncerata i festivala, organizacija Ferragosto JAMA se izjašnjava:

„Pratimo situaciju svakodnevno i svjesni smo svih mogućih scenarija. Želimo ostati pozitivni i nadati se najboljem jer je do kolovoza još dosta vremena i promjene s popuštanjem mjera i epidemiološkom slikom događaju se relativno brzo, ali i nepredvidivo, stoga gledamo na stanje potpuno svjesni mogućnosti drugačijih ishoda. S tim na umu, razmotrili smo i imamo opciju da festival prebacimo na rujan ove godine ili na ljeto 2021. Ukoliko dođe do bilo kakvog pomicanja termina, naglašavamo da će lineup ostati isti i baš zbog toga smo i izlazili s novim imenima jer nastup svih dosad najavljenih izvođača na Ferragostu ostaje potvrđen za 13. izdanje u svakom slučaju. Kupljene ulaznice također će vrijediti i ako se prebacimo na novi termin, no ukoliko će u tom slučaju nekome potrebno, moći će ostvariti povrat novca o čemu ćemo obavijestiti putem društvenih mreža.“

Ferragosto JAM 13 trenutni lineup:

Pips, Chips & Videoclips, Repetitor, Atheist Rap, Overflow, Mortal Kombat, Svemirko, Jonathan, ABOP, Buč Kesidi, Je Veux, Lovely Quinces, Mašinko, Crvi, pocket palma, Ajs Nigrutin,…

Jeboton Feštival takeover: Porto Morto, JeboTon Ansambl, Peglica i Komandos, nemanja, Pseća plaža, Sfumato, Trophy Jump, Mellowteen

Drito takeover: z++, Krankšvester (B strane), Kuku$, Grše, Buntai, Trepaj il’ krepaj

ZEZ takeover: Seven That Spells, Chui, Truth ≠ Tribe, Živa Voda: EKV, Playground Hustle, DJ Labud, Babilonska, ELEVEN, Kornet & N/OBE (VOLTA) b2b set


Ferragosto JAM se održava na Orahovačkom jezeru. Festivalske ulaznice mogu se kupiti online putem Entrio sustava po pretprodajnoj cijeni od 150 kuna za sve dane festivala.

U konačnici će lineup brojiti oko 70 izvođača. Ferragosto JAM organizira Dostava Zvuka.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X