Film ‘Garbura’ Josipa Žuvana premijerno prikazan na festivalu u San Sebastianu

Festival u San Sebastianu ima posebnu povijesnu vrijednost u svjetskoj kinematografiji jer je ugostio niz izuzetno važnih događaja u povijesti kinematografije poput međunarodne premijere filma ‘Vrtoglavica’ Alfreda Hitchcocka kao i europske premijere Ratova zvijezda.

Ekipa filma “Garbura” (foto: HAVC)

Svjetska premijera dugometražnog igranog prvijenca Josipa Žuvana, filma “Garbura”, održana je sinoć na 70. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u San Sebastianu. Film koji je realiziran u produkciji kuće Maxima film (producent je Damir Terešak) i koprodukciji Biberche productions iz Srbije prikazan je u natjecateljskom programu Novi redatelji te ga ujedno i zatvorio i uz to dobio epitet prvog domaćeg filma koji je nakon 15 godina prikazan na ovom prestižnom festivalu.

Projekciji filma nazočili su redatelj Josip Žuvan, producent Damir Terešak, glumci Franko Floigl i Mauro Ercegović Gracin, direktor fotografije Tomislav Sutlar, izvršna producentica Ana Grbac, koproducentica Nikolina Vučetić Zečević kao i veleposlanica RH u Kraljevini Španjolskoj Nives Malenica.

Premijera je prošla savršeno uz puno gledalište, a reakcije su bile genijalne. Kad je završio film aplauz je trajao tijekom cijele odjavne špice, a u razgovoru nakon projekcije iz pitanja je bilo evidentno da su u potpunosti razumjeli film. Mauro i Franko bili su glavne zvijezde večeri, uzbuđeno je istaknuo redatelj Josip Žuvan. Pošto je ovo bilo prvo prikazivanje, nisam znao u kojoj mjeri će publika van naše kulture razumjeti film. Mislio sam da će se neke stvari izgubiti u prijevodu, ali baš su sve razumjeli. Priča je očito univerzalna. Mislim da se i kod njih iste stvari događaju i da su prepoznali sebe u likovima. Poslije su nam prilazili i pričali svoja iskustva, dodao je Žuvan.

Svjetska premijera u San Sebastianu je zaista jedan poseban doživljaj. Nakon projekcije, kroz Q&A glumci i redatelj odgovarali su na brojna pitanja, dok je publika bila nevjerojatno zainteresirana. Atmosfera je bila sjajna – sve skupa to je nešto što se treba doživjeti,” rekao je producent filma Damir Terešak.

Film “Garbura” priča je o prijateljstvu dvaju dječaka iz međusobno zavađenih obitelji koji žive u makadamskom naselju. Uz probleme koje donosi bespravna gradnja, narušava se i neiskvareni odnos dječaka koji s odrastanjem u nasljeđe preuzimaju obiteljske sukobe. Zvijezde filma talentirani tu mladi glumci Mauro Ercegović Gracin i Franko Floigl, a ostale glavne uloge nose Ivana Roščić, Marija Škaričić, Ljubomir Bandović, Asja Jovanović i Zdenko Jelčić.

“Garbura” prati dvojicu dvanaestogodišnjaka Nikolu i Antonija, najbolje prijatelje koji žive u susjednim kućama. Zabavljaju se paljenjem karabita, a svoje eskapade snimaju i objavljuju na Youtubeu, nadajući se milijunskim pregledima. Njihove su obitelji već godinama zavađene i protive se njihovom prijateljstvu. Kada dođe vrijeme blagdana, svađa između obitelji će eskalirati i preliti se u odnos dvojice prijatelja.

“Garbura” se publici prvi put predstavila upravo sinoć, 23. rujna na Međunarodnom filmskom festivalu u San Sebastianu, u sklopu natjecateljskog programa Novi redatelji (New Directors) posvećenog prvim i drugim filmovima autora iz cijeloga svijeta. Festival su ove godine posjetila brojna renomirana imena iz svijeta filma poput Alejandra Gonzalesa Innaritua, Davida Cronenberga, braće Dardenne, Claire Denis, Penelope Cruz, Juliette Binoche, Liama Neesona, Diane Kruger i drugih.

Festival u San Sebastianu ima posebnu povijesnu vrijednost u svjetskoj kinematografiji jer je ugostio niz izuzetno važnih događaja u povijesti kinematografije poput međunarodne premijere filma “Vrtoglavica” Alfreda Hitchcocka kao i europske premijere Ratova zvijezda. To je ujedno i festival koji je značajno obilježio i unaprijedio karijere brojnih filmaša poput Francisa Forda Coppole, Bong Joon-hoa te Pedra Almodóvara.

Međunarodni filmski festival u San Sebastianu je prema Međunarodnom savezu udruženja filmskih producenata (FIAPF) svrstan u A kategoriju festivala. Festival, koji ove godine slavi svoje 70. izdanje, održava se u španjolskom San Sebastianu od 16. do 24. rujna.

Film nastaje u produkciji Maxima filma iz Hrvatske i koprodukciji Biberche productions iz Srbije. Producent filma je Damir Terešak, a koproducentica je Nikolina Vučetić Zečević. Ostalu ekipu čine direktor fotografije Tomislav Sutlar, montažer Borna Buljević, scenografkinja Petra Poslek, kostimografkinja Katarina Pilić, majstorica maske Jasmina Lilić, skladatelj Mate Matišić i dizajneri zvuka Ognjen Popić i Zoran Maksimović.

Film su financijski podržali Hrvatski audiovizualni centar, Filmski centar Srbije, potprogram MEDIA programa Kreativna Europa, Eurimages i Hrvatska radiotelevizija.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X