Film ‘O jednoj mladosti’ Ivana Ramljaka nagrađen na 19. DokuFestu

Film redatelja Ivana Ramljaka ‘O jednoj mladosti’, nastao u produkciji Akademije dramske umjetnosti, premijerno se prikazao u natjecateljskom programu Balkan Dox, a s Međunarodnog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma DokuFest ‘se vratio’ kao najbolji dokumentarni film Balkana (Best Balkan Documentary).

‘O jednoj mladosti’ Ivana Ramljaka nagrađen na 19. DokuFestu

O najboljem filmu odlučivali su: Theodore Teddy Grouya – nagrađivani filmaš i direktor jednog od najvećih festivala dokumentarnog filma u Americi, nagrađivana redateljica iz Rumunjske Nora Agapi i kurator, predavač i redatelj Burak Çevik iz Istanbula.

Prilikom online ceremonije dodjele nagrada koja je održana u subotu, 15. kolovoza, žiri je svoju odluku obrazložio sljedećom izjavom: “Balkan Film Jury je ponosan što je bio u prilici procjenjivati finaliste Dokufesta 2020. Subjektivna mišljenja ponekad je teško svesti na jedinstvenu i čvrstu odluku. Stoga žiri drži da su svi filmovi iz ovogodišnje konkurencije “Balkan Docs” svojevrsni pobjednici. No, jedan se film, kao nezavisan glas, posebno izdvaja za ovogodišnju nagradu – nezavisan glas koji na inspirativan način ohrabruje obične ljude da samo s arhivskim foto i video materijalima strastveno ispričaju priču o prijatelju koji je utjecao na sve oko sebe. Ovogodišnja nagrada “Best Balkan Docs” odlazi u Hrvatsku, filmu O jednoj mladosti redatelja Ivana Ramljaka.”

Film je montirao Ivor Šonje, za fotografiju je bio zadužen Marko Čaklović, dizajn zvuka radio je Borna Buljević, a producirao ga je Matej Merlić. Film je to o redateljevom pokušaju rekonstruiranja odnosa s nekadašnjim najboljim prijateljem, 13 godina nakon njegove iznenadne smrti, koristeći samo fotografije i videomaterijale koje je prijatelj tada snimao. Priča je to o izgubljenoj generaciji mladih Hrvata s kraja ’90-ih, koji pokušavaju naći svoj identitet nakon razarajućeg rata.

Film je nedavno selektiran za prikazivanje u konkurenciji Open City Documentary Festivala (London), a u sklopu online projekcije u rujnu, redatelj Ivan Ramljak održat će i Q&A sesiju. Hrvatska premijera filma očekuje se krajem ove godine.

Međunarodni festival dokumentarnog i kratkometražnog filma DokuFest koji se inače održava u Prizrenu, svoje je 19. izdanje ‘preselio’ online. U osam natjecateljskih sekcija, prikazalo se 90 naslova iz 51 zemlje, a svi su filmovi dostupni za streaming na posebnoj festivalskoj platformi.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X