Filmomanija 6 (3. dio) – osrednji ‘Damsels in Distress’ i pažnje vrijedan ‘Footnote’

Treći dio Filmomanije na Ravno do dna donosi recenzije dvije komedije koje su bile na repertoaru Filmomanije 6.

'Damsels in Distress'

“Damsels in Distress”

Ukoliko ste štovatelj rada Whita Stillmana, redatelja filmova “Metropolitan” i “Last Days of Disco”, vjerujem kako ćete biti zadovoljni njegovim najnovijim uratkom, filmom “Damsels in Distress”. Njegov prepoznatljiv rukopis ponovo donosi pretenciozne i gotovo nestvarne likove na rubu iritacije, preispitivanje smisla svega oko sebe i analize najbanalnijih stvari i situacija u kojima se likovi nalaze.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=J0RrTl3tA1w[/youtube]

Problem koji imam sa Stillmanom i doslovce svakim njegovim filmom, uvijek je isti: redatelj s dobrim okom i talentom za pisanje, s očito dobrom podlogom za svoje stvaralaštvo (nekoliko puta se i tijekom filma u pozadini pojavi plakat ili reklama nekog zaista dobrog starog filma, koji mu vjerojatno nešto znači), ostavlja dojam kako ne zna kakav redatelj želi biti i kakav film želi snimiti. Nerijetko je zabavan i sa zanimljivim komentarima o društvu, no isto toliko voli svoje likove maltretirati besmislenim idejama, do toga da neke scene izgledaju poput kakve loše improvizacije, a glumci izgubljeni u vremenu i prostoru.

Greta Gerwig (Greenberg, Baghead, Nights and Weekends i najnoviji Allenov “To Rome With Love”) je zanimljivo lice indie filmova, Analeigh Tipton je komična sama po sebi i scenarij ima nekoliko odličnih odskočnih dasaka za razvoj zanimljive priče, no od natrpanosti ideja i prevelikog apetita za originalnošću, cjelina je ispala prilično nespretno izvedena, a film je ostao i bez jasne ideje i bez jasne vizije. Vjerujem da bi Stillman bio dobar scenarist neke humoristične serije, gdje bi se likovima omogućio prostor za disanje i razvijanje. Unutar dva sata djeluje zbunjeno i nedorečeno, što neminovno baca u drugi plan pozitivne strane filma.

Ocjena: 6/10

(Westerly Films, 2011.) Dalje>>

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X