Finale Valamara – Tom Harrell očarao, a Nils Landgren razgibao publiku

Porečki otok Sv. Nikola opet bio je glavno poprište zbivanja Valamar Jazz Festivala. Ovog puta sva očekivanja su premašena. Ishod nije mogao biti bolji.

Nils Landgren (Foto: Walter Thompson)

Uspoređivanje jazza i funka bilo bi miješanje kruški i jabuka, a ovako su jedan drugom išli na ruku. Landgren je za spomenuti intervju izjavio kako voli funk jer se radi o glazbi koja ne djeluje prvo na mozak, nego ga isključuje i tjera tijelo na pokret – pokret koji potom terapijski djeluje na mozak odnosno raspoloženje. Po tom načelu je i djelovao i u subotu navečer.

Negdje u pola koncerta je doslovce u fazama pristupio ohrabrivanju publike na ples. Prva faza sastojala se u propitivanju prisutnih jesu li se već pomalo ukočili od cjelovečernjeg sjedenja. Faza dva bilo je masovno ustajanje sa stolaca na njegov znak. Što se i dogodilo. Da kojim slučajem naša vlada izabere ovog šarmantnog Šveđanina da uz funk podlogu nagovori naciju na zaokruživanje „Da“ za ulazak u EU, sigurno bi se uspješnost referenduma mjerila na više od 90 posto. A vjerojatno bi potrošili i manje novaca na kampanje kojima nas bombardiraju.

Nils Landgren Funk Unit (Foto: Walter Thompson)

U trećoj fazi Landgren je svakome iz publike savjetovao i razgibavanje u ‘ritmu muzike za ples’. Radni naziv četvrte faze bio je: Nastavite tako, ritam neće stati, a posljednja faza bila je brisanje barijera između staleža prvih i posljednjih redova kad je Landgren kazao kako je glupo da prostor ispred pozornice zjapi prazan kad je kao stvoren za ples. Predloženo – učinjeno.

Najbolji europski funk bend je tako i u Poreču opravdao svoj renome, a koncert koji je službeno na otoku Sv. Nikola trebao trajati do ponoći pretvorio se u tulum koji je okončan sat kasnije. Valamar Jazz Festival je time uspješno završen, a tulum se od ovog vikenda preselio na ulice Poreča kojeg su u dva dana turisti uspješno zaposjeli i preplavili. Naredna dva mjeseca obala će preuzeti primat spram kontinenta – u svakom pogledu.

Saznajte više:

Koncert Tanie Marie i Miguela Zenona – Karipski ugođaj na jadranskoj plaži

Strasna večer tanga i Mediterana u crkvenim klupama

Massimo revijalno otvorio 2. Valamar Jazz Festival

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X