Fire In Cairo ‘High Degrees’ – skok u stratosferu

Zagrebački bend Fire In Cairo dao je sasvim novi smisao ‘prokletstvu drugog albuma’. Ovog puta se to može nazvati trijumfom drugog albuma.

Fire In Cairo ‘High Degree’

Godine 2018. zagrebački bend Fire In Cairo predstavio se eponimnim prvijencem i krenuo nimalo razvikanom koncertnom aktivnošću, onako kako obično i kreću zagrebački bendovi s izričajem na engleskom jeziku. Već tada je u svoju ‘osobnu kartu’ upisao da zvuk ne duguje grupi The Cure (što je lako moglo pasti na pamet, obzirom da se bend zove po pjesmi Roberta Smitha), već da kroči nekim svojim putem baštineći jednako američke i britanske utjecaje ne bi li pronašao svoj put. Teška misija, jer u startu tako nešto biva slabo prepoznato, ali nužan autorski stav ako se misli napraviti nešto na duže staze. Novi album upravo u tom smislu donosi prve plodove takvog rada.

Za autora ovih redaka korona-period i posttraumatično iskustvo potresa bilo je ključno razdoblje za prvog čovjeka benda, a to je Mate Ponjević. On je tada pronašao umjetnički alter ego kroz lo-fi projekt Matilda, te snimio tri EP-a koji su odisali životnošću tadašnje trenutne situacije, ili bolje kazano; željom za životom usred papazjanije loših okolnosti. Taj projekt uglazbljenog toka misli (i situacija) istesao je sigurnost Ponjevićeveve prezentnosti i vokalnog obraćanja. Ukratko, postao je daleko sigurniji, hrabriji i autorski odvažniji, a to je ono što svakom frontmenu rock benda treba. Bez toga nema rock benda. To jesi, ima, ali to su loši rock bendovi.

Iz tog razloga drugi album Fire In Cairo „High Degrees“ predstavlja ogroman skok u odnosu na prvijenac koji je sadržavao bitne začine, ali su oni upotrebljavani pažljivo. „High Degrees“ je pak snažan iskorak u psihodeliju, koja je grandiozno promišljana, a u odreeđenim poglavljima albuma tako i izvedena, da se ne govori o velikom plusu famozne organske prisutnosti cijelog benda koja nije ‘zgažena’ eventualnim producentskim nabrijavanjem. Dapače, i produkcija podsjeća na 1970-te kad su se i gumbići na miks pultovima hrabro šarafili u svrhu istraživanja novih audio krajolika.

Fire In Cairo je u takav mindset uvukao i dvije vrhunske domaće kantautorice; Dunju Ercegović i Mary May. Rezultat je famozna vibrantna vožnju u kojoj je bend spojio dvije jednako tako famozne i važne ‘geostrateške’ točke rocka, a to su San Francisco i Detroit. Konkretno, Mary May koja gostuje u pjesmama „Natalia“ i „Running Over Me“ Fire In Cairo stavlja u psihodeličnu dimenziju Jeffersona Airplanea, dok s daleko agresivnijim pristupom s Dunjom Ercegović u centralnoj „While Driving Around“ evocira na Stoogese koji kao da su pojačani ženskom vokalnom snagom kakvu je imala Betty Davis.

Ali ni to nije kraj, jer album obiluje i puhačkim dionicama i harmoničnim višeglasnim refrenima koji su nekad suprotstavljeni strofama koje Ponjević izvodi bezobraznim britpop pankerskim stavom. Pa tako dok jedna „Fire With Oxigen“ vuče štih The Beach Boysa, dotle „Giving A Clue“ nosi motive za koje bi lako mogli zaključiti da pripadaju najvažnijim fazama Blura i Oasisa. No, da ne bi bilo nesporazuma, nabrajanje svih stranih utjecaja moj je osobni dojam, a nipošto eventualna optužba za prikrivenu plagijatorsku djelatnost grupe Fire In Cairo.

„High Degrees“ je prvenstveno rock album predivnog nadahnuća. Očito je da se na njemu traže i promišljaju modeli o tome kako rock danas učiniti uzbudljivim i atraktivnim, čime sve pobrojano iz bolje prošlosti služe kao svojevrsna masa za modeliranje u kojoj se štuju izvori, ali kontekst upotrebe nužno širi granice u duhu sadašnjosti.

Zagreb je dobio prvoklasni rock bend.

Ocjena: 9/10

(LAA / Basic & Rough!, 2022.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X