‘Foo Fighters: Back and Forth’ – čovjek koji je postigao nemoguće

U Zagrebu je, a i po cijeloj Europi, premijerno prikazan dokumentarac o Daveu Grohlu, glazbeniku koji je čuvao leđa Kurtu Cobainu, a danas je slavniji od njega.

  • 1
    Share
Dave Grohl u ‘Back and Forth’

Dave Grohl imao je na leđima toliko tereta, da mu uspjeh ni po kojim mjerilima nije bio suđen. Bubnjar Nirvane koji je odjednom odlučio svirati gitaru i pjevati u vlastitom bendu, mogao je izazivati samo podsmijeh i kurtoazno tapšanje po ramenu. No, nakon što je prisilno ostao bez najvećeg benda na svijetu, na neku je foru napravio grupu čijem se današnjem komercijalnom uspjehu Nirvana nikada nije približila. A pritom nije izdao nijedan postulat koje pobornici rocka drže svetinjama. Nije postao fake. Foo Fightersi su danas rijedak primjer stadionskog rock benda kojemu se objektivno nema što prigovoriti. A usput i zvuče odlično.

Kako je nemoguće postalo moguće, vjerno prikazuje film oskarovca Jamesa Molla „Back and Forth“, dokumentarac koji Foo Fighterse prikazuje od dana prvog do snimanja nadolazećeg albuma „Wasting Light“. Prekjučerašnja zagrebačka jednokratna premijera u Movieplexu okupila je popriličan broj štovatelja Grohlovog lika i djela, ne bi li se i preko velikog platna uvjerili da ne samo da se radi o jednom od najvećih rock talenata današnjice, već i o iznimno simpatičnom glazbeniku koji živi svoj dječački san.

Što se oskarovca Molla tiče, nije on napravio nikakvo posebno remek-djelo, samo je vješto izmontirao najupečatljivije kadrove iz priče o Foo Fightersima. No, posao mu je bio dobrano olakšan – pred kamerom je imao živopisne junake, trenutačne i bivše članove, čije bi priče bile zanimljive i da film traje kudikamo duže od namontiranih sat i pol. Sjećanja Davea Grohla dovest će vas do suza, ali i do nekontroliranog smijeha; bubnjar Taylor Hawkins rijetko je viđeni blesan koji godinama svakoga dana čeka vijest da grupa prestaje s radom; štreberu na basu Nateu Mendelu i nakon 16 godina u bendu nije jasno što radi tu; gitarist Pat Smear još uvijek nije siguran svirali li se njemu uopće ili ne…

Ali kad su skupa sve funkcionira savršeno. Moll je odabranim kadrovima, od prvih snimanja u garaži do Grammyja i rasprodanog Wembleyja, uspio svakom gledatelju utuviti u glavu da se radi o najvećem svjetskom rock bendu u ovom trenutku. Što možda i nije daleko od istine. No do tog zaključka nije se došlo prodavanjem bajkovitih pričica o ostvarenju jednog rokerskog sna, film „Back and Forth“ iskreno prikazuje uspone i padove Foo Fightersa, trenutke potpunog raspada, ali i obiteljke idile pri snimanju novog albuma. Bilo je dobro vidjeti i našeg Krista Novoselica, koji gostuje na „Wasting Lights“, a iznenađenje je bilo i vokalno gostovanje Boba Moulda iz Hüsker Dü.

Poslastica za kraj bilo je ekskluzivno izvođenje novih pjesama s albuma „Wasting Light“, no o tome više čitajte uskoro u našim glazbenim recenzijama. Zasad ćemo samo otkriti da je pjesma „I Should Have Known“ jedna od najboljih koju je Grohl ikada napisao.

Ocjena: 9/10

(Spitfire Pictures, 2011.)

  • 1
    Share

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X