Franjo Dijak na festivalu u Montrealu nagrađen za glavnu ulogu u filmu ‘Goran’

Kazališni, televizijski i filmski glumac Franjo Dijak nagrađen je za najbolju mušku ulogu koju je odigrao u novom filmu ‘Goran’ u režiji Nevija Marasovića. Podsjetimo, film je svoju svjetsku premijeru doživio početkom kolovoza upravo na 20. Međunarodnom filmskom festivalu Fantasia koji se održao u Montrealu.

Prizor iz filma 'Goran'
Prizor iz filma ‘Goran’

Radnja “Gorana” smještena je u Gorski kotar. Naslovni junak (Franjo Dijak) je taksist koji brine za svoju slijepu ženu Linu, no ljudi oko njega kroje mu život po vlastitim idejama i time dovode u pitanje njegovu jednostavnost i bezbrižnost.

Film je nastao u produkciji Antitalenta. Scenarij potpisuje Gjermund Gisvold, kameru Damir Kudin, montažu Marko Ferković, glazbu Alen i Nenad Sinkauz, oblikovanje zvuka Damir Rončević, dok je za produkciju bio zadužen Danijel Pek. U filmu, uz Dijaka, glume Nataša Janjić, Goran Bogdan, Janko Popović Volarić, Milan Štrljić, Bojan Navojec, Filip Križan i Iva Krajnc. Postoprodukcija filma realizirana je uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, a početak domaće kinodistribucije očekuje se u siječnju 2017. godine (za distribuciju je zadužen Blitz film i video).

Nagradu za najbolji dugometražni igrani film na 20. Međunarodnom filmskom festivalu Fantasia osvojio je” Vlak za Busan” (Train to Busan) u režiji Yeona Sang-hoa, najboljim redateljem proglašen je Kiyoshi Kurosawa (Creepy), a najboljom glumicom Youn Yuh-jung (The Bacchus Lady).

Osim toga u programu kratkometražnih filmova (Fantastique week-end du cinéma québécois) jednu od tri nagrade za najbolji film osvojila je manjinska kanadsko-hrvatska koprodukcija “Only Lovers Leave to Die”. Režiju, scenarij, kameru i montažu potpisuje Vladimir Kanić, producenti su Vladimir Kanić i Valentina Orešić, a ovaj kratkometražni animirani film nastao je u produkciji kuće Tvornica svjetlosti/Factory of Light.

Fantasia Film Festival u Montrealu se ove godine održao od 14. srpnja do 3. kolovoza, te se pozicionirao kao najveća i najutjecajnija manifestacija posvećena žanrovskom filmu u Sjevernoj Americi, ali i kao jedan od najpopularnijih filmskih festivala u zemlji. Posjetilo ga je više od 100.000 gledatelja, a donosi velik broj filmskih ostvarenja koja variraju od snažnih osobnih priča i vizija do komercijalnih ostvarenja za široku publiku.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X