Franolić Ćulap Jovanović u Zagrebačkom Pločniku (i drugdje) promoviraju novi album ‘Put’

Druženjem uz svirku, razgovor i vino u zagrebačkom Pločniku, ovoga petka, 11. studenog, u podne (pribivanje slobodno), trio Franolić Ćulap Jovanović otpočet će seriju koncerata na kojima će uživo predstaviti svoje novo ostvarenje, album ‘Put’, koji je upravo objavljen pod okriljem Geenger Recordsa.

Franolić Ćulap Jovanović
Franolić Ćulap Jovanović

Uz nastupe u Triblju, Rijeci i Ljubljani ponajviše treba izdvojiti onaj na festivalu Nebo u Zagrebu, u ponedjeljak, 14. studenog, u sklopu kojeg će Dražen, Kamenko i Marko održati i radionicu i koncert.

Raspored:

Petak, 11.11. u 12 sati
druženje uz svirku, razgovor i vino – ulaz besplatan
Pločnik, Međimurska ulica 21, Zagreb

Subota, 12.11. u 20 sati
Hotel Balatura, Mali Sušik 2, Tribalj

Nedjelja, 13.11. u 20 sati
Botel Marina, Adamićev gat, Rijeka

Ponedjeljak, 14.11., radionica u 17, koncert u 20:30
Nebo festival, Polukružna dvorana teatra &TD, Savska 25, Zagreb

Srijeda, 16.11. u 21 sat
Prulček, Prijateljeva 2, Ljubljana

Franolić Ćulap Jovanović 'Put'
Franolić Ćulap Jovanović ‘Put’

Dražen Franolić i Kamenko Ćulap glazbenici su sličnog afiniteta koji dijele ljubav prema tradicionalnoj glazbi arapskog i indijskog svijeta. Žive i stvaraju u Zagrebu, a u svom stvaralaštvu su zvukove Istoka sljubili s nama nešto bližim balkanskim notama. Nakon albuma „Bujrum“ i „Česma“, putevi im se ukrštavaju s onim usnoharmonikaša Marka Jovanovića te zajedno nastavljaju u istom smjeru i snimaju orijentalnu pustolovinu zvanu „Put“.

Album je snimljen s tradicionalnim glazbalima kao što su arapska lutnja – oud, udaraljke tar, mazar i udu te usna harmonika. Polazišna točka bila je lokalna, balkanska glazba regije komplementirana osobnim glazbenim ukusima tria koji obuhvaćaju indijske utjecaje, blues i jazz. Zvuk se postupno gradi improvizacijom i toplim melodijama lutnje te egzotičnim perkusijama koji zajedno čine arabesku arapskih i turskih zvukova protkanih regionalnim balkanskim etno glazbenim nitima ukorijenjenim u sevdalinkama. Princip po kojem sviraju se oslanja na indijske rage i makame.

Album je snimljen na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, producirao ga je sam Dražen Franolić. Ovitak je oblikovao Edvard Ćulap, brat Kamenka Ćulapa, koji je već surađivao s dvojcem na „Bujrumu“. Draženu Franoliću lutnje izrađuje Alojzije Seder. „Put“ je objavljen kao LP (crni vinil i providni vinil boje piva), CD i vrtualno-digitalno izdanje. Fizički nosači zvuka dostupni su u trgovinama glazbom („koje drže do sebe“), dok je za strujanje i/ili istovar/preuzimanje (stream i/ili download) potrebno kliknuti na: Geenger Records Bandcamp, Deezer, iTunes, Spotify, Google Play i Amazon.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh