Frenkie Kontra Indigo ‘Putanja’ – poziv na pobunu

Višegodišnje suradnje FMJAM ‘reprezentativaca’ Frenkieja, Kontre i Indiga konačno su izrodile prvi zajednički album. S obzirom na minuli rad od ove se trojke stvarno dosta očekivalo, a većinu tih očekivanja ‘Putanja’ je uspjela ispuniti.

Frenkie Kontra Indigo 'Putanja'
Frenkie Kontra Indigo ‘Putanja’

Prvo što ćete primijetiti je zaista fantastična produkcija, odrađena u berlinskom Red Bull studiju. Indigo, kao glazbeni mastermind čitave priče, u svoje je sampleove i beatove ugurao sve od synthova na tragu Vangelisa i Jean-Michel Jarrea, preko trip-hopa do modernijih ogranaka elektronike poput grimea i trapa, kao stvorenih za „battle“ repanje u klasičnom obračunu s fejkerima („Voltron“) te depresivno oslikavanje mentaliteta prosječnog Balkanca („Bratmoi“).

Daleko najjače, međutim, udaraju u beznađem i depresijom progonjenim pjesmama kao što su „Karma“, naslovna i pogotovo „Bio sam tu“ koja predstavlja vrhunac ne samo „Putanje“, već i regionalne hip-hop produkcije u 2016. godini. Stihovi „bio sam spreman moju mladost da ti predam, ali godine moje djece ne dam“ istovremeno su rekvijem za jednu generaciju i poziv na pobunu onima koji dolaze, onima čije rođenje slavi u duboko emotivnoj priči o očinstvu „Malkice“. Istini za volju, nju je malo pokvarila (pre)sladunjava r’n’b vokalna dionica, a u sličnu zamku upala je i već spomenuta „Bratmoi“ čiji je najslabiji i jedini neuvjerljivi dio refren.

Frenkie, kao prvi među jednakima, ponovno je na visini zadatka te je u Kontri, što je na ovom albumu očitije nego ikada prije, pronašao upravo savršenog sidekicka i druga po oružju.

U konačnici, „Putanja“ je novi vrijedan prilog diskografijama svojih aktera i još jedna potvrda FMJAM-a kao najkreativnije hip-hop radionice na prostorima bivše Juge.

Ocjena: 8/10

(Universal Music, 2016.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X