Gael García Bernal na zadnjem Filozofskom teatru u HNK – glumac, mislilac i šarmer

U ugodnom razgovoru dvojice prijatelja instantno je postalo jasno da je gost izrazito načitan i elokventan sugovornik, ali i više od toga zasjala je njegova neupitna karizma.

Gael García Bernal na Filozofskom teatru (foto: Ivan Laić)

Sedam i pol godina prošlo je otkako je prvo izdanje Filozofskog teatra održano u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Prvi gost bio je slovenski enfant terrible Slavoj Žižek, čovjek koji se konstantno vraćao u program, ali i onaj čije ime se našlo na usnama gotovo svakog od ostalih sugovornika Srećka Horvata, začetnika i voditelja. Među slavim imenima koja su se našla njemu nasuprot u raskošnoj fotelji na pozornici nacionalnog teatra bili su kontemplativci kao što su Terry Eagleton i Tariq Ali, ekonomisti Thomas Piketty i Yanis Varoufakis, ali i glazbene zvijezde kao što su M.I.A. i Bobby Gillespie.

Govorilo se o mnogo aktualnim krizama, političkim i ekonomskim kretanjima, prošlosti i budućnosti, no teatar iz naslova uglavnom se odnosio na poprište samih razgovora, premda su filozofija i kazalište povezani od samog svog nastanka u antičkoj Grčkoj u šestom stoljeću prije nove ere, međusobno stvarajući prostor djelovanja jedno drugome, što je primjerice očito u Platonovom dijalogu “Gozba” (Συμπόσιον) u kojem Sokrat najzanimljiviju razmjenu mišljenja ima s komediografom Aristofanom.

Bilo je među gostima Filozofskog teatra i gostiju koji su imali nešto reći i o toj temi, a među njima se svakako ističe slavna britanska glumica i aktivistkinja Vanessa Redgrave. Sudbina je htjela da jedan od takvih bude i posljednji gost ovog programa. Posljednji? Da, izgleda da je show došao svom kraju, barem po pitanju održavanja u HNK. Organizatori će se, naravno, potruditi pronaći neko drugo kazalište koje će im pružiti utočište, a i sami su valjda bolno svjesni da je buržujsko ozračje kuće na bivšem Trgu maršala Tita u priličnom neskladu s dominanto lijevom političkom mišlju koju su širili u razgovorima.

Do daljnjega posljednji Horvatov gost, dakle, bio je meksički glumac Gael García Bernal koji je kao mladić stekao slavu u ranim radovima svojih zemljaka i filmaša koji će posljednjih godina postati višestrukim oskarovcima u kategoriji najbolje režije – Alejandra Gonzáleza Iñárritua u čijem je “Amores perros” glumio 2000., te Alfonsa Cuaróna u “Y tu mamá también” godinu dana kasnije. Tijekom karijere ostvarit će još brojne upamćene uloge poput one Chea Guevare u “The Motorcycle Diaries” ili pak one u filmu “No” iz 2012. kojeg ga se s mnogo privrženosti prisjetio u nedjeljnom razgovoru.

Osim što se može podičiti titulom jednog od najslavnijih meksičkih glumaca današnjice, Bernal je i filozof i aktivist povezan sa školom neozapatizma Subcomandantea Marcosa, a posebno je zainteresiran za temu klimatskih promjena o čemu je nedavno snimio i dokumentarac “El Tema”. U tom duhu u rodnoj Guadalajari vodio je razgovor sa Srećkom Horvatom u kojem su razgovarali o temi apokalipse o kojoj je naš autor nedavno objavio knjigu, a sad je došao red na njega da uzvrati uslugu i odradi gostovanje u Zagrebu.

U ugodnom razgovoru dvojice prijatelja instantno je postalo jasno da je gost izrazito načitan i elokventan sugovornik, ali i više od toga zasjala je njegova neupitna karizma. Opušten i duhovit djelovao je ujedno prizemno i šarmantno krstareći kroz teme koje nisu uvijek bile lake. Uspio je progovoriti o svojim iskustvima u glumi (primjerice o fenomenu koji naziva “nirvanom glume” u kojem glumac na tren potpuno zaboravlja što i zašto radi na sceni), o odrastanju u kazalištu, prijateljstvu s Diegom Lunom (dosjetka u kojoj ga je nazvao “baby Judas” je urnebesna, ali zahtjeva previše konteksta za format ovog članka), o moći i nasilju kinematografije, te u jednom od najdojmljivijih trenutaka o iskustvu glume s djecom i načinu na koji to iskustvo djeluje na mlade i odrasle.

Kad god imamo priliku vidjeti nekog filmskog velikana na ovdašnjim pozornicama, automatski pomislim kako je bolan nesrazmjer njihovih gostovanja u usporedbi s onima glazbenika. Nedjeljni razgovor s Bernalom dokazao je još jednom kako i među njima ima onih koje svakako valja vidjeti, čuti i doživjeti. Ako je Filozofski teatar poligon za takve susrete, onda mu svakako želimo sreću s nalaženjem novog doma i što skorijom novom sezonom.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X