‘Garage Rockin’ Craze! Večer u Vintageu – hrvatski rockin’ i japanski craze!

Tematska večer ‘Garage Rockin’ Craze!’ održana je u četvrtak u Vintage Industrial Baru u čast hrvatske premijere filma istoimenog filma o japaskoj garažnoj rock sceni koji je snimio kanadski filmaš hrvatskih korijena Mario Ćuzić. Bilo je to prilika da u klubu ponovno zasvira japanski sastav The Minnesota Voodoo Men, ali i domaći B & The Boops i Erotic Biljan & His Heretics, dok je u ulozi DJ-a bio Daddy-O-Nov, kum japanske garažne scene.

Minnesota Voodoo Men u Vintage Industrial Baru (Foto: Roberto Pavić)
Minnesota Voodoo Men u Vintage Industrial Baru (Foto: Roberto Pavić)

Slavlje je za neke počelo prerano ili je jetlag odradio svoje, ili je i jedno i drugo imalo utjecaja na svirku The Minnesota Voodoo Mena, jer japanski gosti pored urnebesne zabave koja je već tradicionalno uključivala i sviranje naglavce u šišmiš pozi s tavanice kluba i u kojoj se publika penjala na pozornicu, nazdravljala i pozdravljala, glazbeno su bili slabiji od domaćih bendova koji su nastupili te večeri. „Hajde malo, da ne odu u Japan i pričaju svašta“, apelirao je na publiku po pitanju atmosfere i sam redatelj Mario Ćuzić kojeg su The Minnesota Voodoo Men pozvali u jednom trenutku kao pjevača na pozornicu, iako bi se moglo zaključiti kako su japanski gosti već bili oduševljeni nastupima B & The Bops i Erotic Biljan And His Heretics.

Mario Ćuzić i The Minnesota Voodoo Men u Vintageu (Foto: Roberto Pavić)
Mario Ćuzić i The Minnesota Voodoo Men u Vintageu (Foto: Roberto Pavić)

Ako ništa drugo, prisutni u Vintageu su bar mogli vidjeti kako izgleda djelić japanske garažne scene kad Japanci ufurani u dekadenciju zapadne kulture zaborave na preciznost i slobodu počnu doživljavati, pa hajmo reći, na balkanski način.

Zato su B & The Bops i Erotic Biljan And His Heretics svirali energično i razuzdano kao da imaju premijerni nastup u Japanu, a tko zna, ako im je i inače simpatični Daddy-O-Nov po svojim kriterijima dao zeleno svjetlo, možda tamo i zasviraju.

B And The Bops u Vintage Industrial Baru (Foto: Roberto Pavić)
B And The Bops u Vintage Industrial Baru (Foto: Roberto Pavić)

Biljan i Heretici su pržili svoj dobro uhodani ‘zimzeleni’ garažni rock ucrtan na mapi rocka na trasi od Sonicsa do MC5 i Stoogesa. Uvijek precizni i razorni, i nažalost nikad dovoljno popularni na domaćem terenu pa bi se nakon svih ovih godina to možda trebalo pripisati kulturološkim razlikama.

Erotic Biljan & His Heretics u Vintage Industrial Baru (Foto: Roberto Pavić)
Erotic Biljan & His Heretics u Vintage Industrial Baru (Foto: Roberto Pavić)

Jer Erotic Biljan & His Heretics bi bez problema razgalili lučke šljakere i njihove tinejdžerske potomke engleskog govornog područja svojim vikanjem na vraga i zazivanjem rock and roll revolucije, ali nema ovdje takvih lučkih šljakera i njihovih potomaka. No opet, u četvrtak su ih neki Japanci gledali kao da su u pitanju detroitska rock božanstva.

B And The Bops u Vintage Industrial Baru (Foto: Roberto Pavić)
B And The Bops u Vintage Industrial Baru (Foto: Roberto Pavić)

B & The Bops su prošli još bolje, uostalom oni su već stari znanci s članovima The Minnesota Voodoo Mena, a rockabilly je u japanskim rock krugovima možda cjenjeniji i življi nego bilo gdje na svijetu. B & The Bops naravno zadovoljavaju i svaku vizualnu komponentu rockabillyja pored glazbene autentičnosti vremena u kojem šezdesete nikad nisu završile.

Tako da kad se sve sažme, može se reći da smo se pokazali kao dobri domaćini ‘japanskoj delegaciji’. „Rockin’“ je te večeri pripao hrvatskoj strani, a japanska se pobrinula za „craze!“.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X