‘Gdje povlačiš crtu?’ – album koji je zaslužio vinil

Jučer su se u Vinylu skupile stručne glave kako bi analizirale/promovirale novi album Sare Renar.

Poluokrugli stol na temu album Gdje povlačiš crtu (Foto: Danijel Majcen)
Poluokrugli stol na temu album Gdje povlačiš crtu (Foto: Danijel Majcen)

Sara Renar vratila se jučer na mjesto zločina i sa sobom dovela svoje suradnike i poneke glazbene znalce.  Njezin četvrti album „Gdje povlačiš crtu?“, naime, promoviran je jučer u zagrebačkom Vinylu, upravo na pozornici na kojoj je i snimljen. Pod moderatorskim vodstvom Vladimira Šagadina, Sarinu su novu ploču secirali kritičari Dubravko Jagatić i naš urednik Zoran Stajčić, a za mikrofonom su se našli i Višeslav Laboš, koji je na albumu bio zadužen za mastering, kao i Ivan Laić, koji je, kako ćemo kasnije vidjeti, svoju ulogu na ploči nazvao – metaglumačkom.

Album „Gdje povlačiš crtu?“ rezultat je međunarodnog projekta „Rođendan umjetnosti“, a inicijativa je došla s Trećeg programa Hrvatskog radija za posebno izdanje emisije „Ars Acoustica“. Ono što je trebala biti jednokratna „gaža“ prometnulo se u konceptualni album koji je prije dva dana objavljen na vinilu.

Album sadrži tri pjesme „Ti si svoja“, „Čuvaj svoje pjesme“ i „Gdje povlačiš crtu“, traje nešto više od 32 minute, a ako na ploči prepoznate neke fragmente s prethodnog studijskog albuma „Tišina“, niste u krivu.

– To mi je bio veliki izazov i zapravo je na neki način logičan razvoj događaja; potcrtavanje i možda namjerna dekonstrukcija onoga što se događalo s „Tišinom“ – rekla je na početku jučerašnje promocije Sara Renar. – Možemo mi sad raspravljati gdje je ta crta kad je neki album konceptualan ili nije… Ono zbog čega sam ja hrabro odrabrala taj teški i pretenciozni pojam „konceptualni album“, je što postoji vrlo jasna nit vodilja koja je prisutna od cjeline do rješenja.

Miro Petković jučer je bio zadužen za performerski dio promocije (Foto: Danijel Majcen)

– Ova priča je strašno hrabra. Malo tko na današnjoj sceni se odluči na jedan ovakav potez. Sara stalno pomiče granicu, i unatoč stanju na sceni na kojoj malo tko živi od glazbe, ona radi nešto sasvim nekomercijalno, ali je vidljivo da je duboko uronila u to. Cijela priča je kompleksna, jer ovo je jedan glazbeno-scenski igrokaz, poprilično radiofoničan, a izuzetno se ozbiljno pristupilo samom zvuku, kasnije i masteringu vinila. Potom, tu je i taj tekstualni dio, koji se dotiče i filozofije i egzistencije. Sve to stvara jednu cjelinu koja drži vodu – proširio je priču o konceptu glazbeni kritičar Dubravko Jagatić.

Priča je tada otišla s analize albuma i njegova koncepta, na same pjesme. Koje to, zapravo, možda nisu. – Pjesma je u ovom slučaju hako nespretan temrin. Mi smo naviknuti razmišljati u nekom formatu kojim smo cijeli život okruženi. No, ovo nisu pjesme u klasičnom smislu. One u nekom trenutku imaju refren koji vrlo brzo i nestane – reći će Renar.

Zoran Stajčić se nadovezao: – Ovdje bih povukao bih paralelu na Sarin angažman u Montažstroju u predstavi „Mali čovjek želi preko crte“, i nekako cijela ta metamorfoza i koketiranje s kazalištem, počelo se prelijevati na njezinu glazbu. I album „Tišina“ je donio jednu sasvim drugačiju arhitekturu zvuka u odnosu na glazbu koju bismo možda očekivali, budući da smo Saru u početku doživljavali dijelom kantautorske scene. No, ona je odlučila ne biti samo još jedna djevojka s gitarom. Ovaj album, dakle, nije došao preko noći, ovo je samo najhrabriji korak koji je uspio.

Osim Sare Renar, autorice teksta i glazbe, ploču „Gdje povlačiš crtu?“ stvorili su i Vedran Peternel (miks), Konrad Mulvaj (oblikovanje zvuka), Zdeslav Klarić (aranžmani i klavijature), Mateo Patakar i Izidor Vasilić (snimili i uživo miksali) te Zita Nakić-Vojnović, Klasja Habjan i Sven Sorić koji su se bavili dizajnom omota. Na albumu sudjeluje i glumica Dora Lipovčan, kao i Ivan Laić, koji sa Sarom dijeli članstvo i u kolektivu Moskau.

– Ja sam svoju ulogu shvatio kao da su me pozvali da na albumu glumim glumca. Jer ja glumac nisam, ali tako isto glumim i u Moskau da sam pjevač, iako nisam pjevač. Ovdje sam kao metaglumac: ja glumim da glumim glumca – pokušao je Laić razmrsiti vlastiti kreativni gordijski čvor.

Otkud glumica i „metaglumac“ na albumu pokušala je objasniti i Sara: – To mi je bio novi moment, da neke svoje vlastite misli i rečenice čujem u izražaju nekog drugog. Potvrdilo se da je takvo rješenje jako dobro sjelo s mojim minimalističkim stihovima.

Djelo Mira Petkovića nastalo na licu mjesta (Foto: RDD)

Naravno, bilo je neminovno da se povede rasprava o vinilima kao takvim, o njihovom „toplijem“ zvuku, neodoljivoj analognosti, vizualnim doživljajem i svemu onome zbog čega je vinil – vinil. Stajčič i Jagatić, obojica iz generacije koja je odrasla na pločama, objašnjavali su tu „drugačiju percepciju“ glazbe koja se objavi kao LP. – Odlično je rješenje što se Sara odlučila na vinil, jer je cijeli koncept albuma takav da ga treba pažljivo slušati, to nije nekakva pozadinska muzika – bio je zaključak kritičara.

– MP3 format i beskonačni streaming s neta je apsolutno u duhu našeg vremena i ne želim govoriti je li to dobro ili loše. Međutim, ovaj projekt zahtijeva koncentriranu pažnju. A tražiti nešto takvo od publike u današnje vrijeme je ogromna stvar – rekla je i Sara nešto na tu temu.

Ploča „Gdje povlačiš crtu?“ samostalno je izdanje Sare Renar, pa iako se na sinoćnjoj promociji nije povela veća rasprava o (ne)bitnosti diskografa, zaključilo se, poprilično točno, da bi u idealnom svijetu neki izdavač, kad bi čuo ovaj album koji je proizvod jake sinegrije grupe prijatelja i umjetnika, neminovno prišao njima i ponudio im potreban novac. Mi takve danas, znamo već, u Hrvatskoj nemamo.

Onima kojima je rasprava bila dosadna (ne vjerujemo da je takvih bilo), mogli su pratiti djelo u nastajanju iz kista i markera Mira Petkovića, znanog i kao Modul Osam. Tema djela bila je, dakako, crta i gdje je povući.

Sara Renar promovirat će „Crtu“ u Tvornici kulture u Zagrebu, 7. veljače.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Reportaža

Idi na Vrh
X