GECAT Pass – inicijativa za što brži povratak svih glazbenika na turneje

GECAT Pass je jedinstvena kulturna licenca za nastupanje na više različitih teritorija Europe.

GECAT Pass

Trenutna kriza onemogućuje glazbenike da sviraju i organiziraju turneje van matičnih teritorija i sada treba stvoriti uvjete da se internacionalne turneje čim prije i čim lakše vrate, jednom kada kriza završi. Održavanje koncerata i turneja diljem Europe jedini je način za što brži oporavak glazbene industrije na najširem prostoru europske regije.

Smanjenje troškova i administrativnih ograničenja koji su trenutno na snazi vezano uz radne dozvole i različite carinske režime s kojima se susreću izvođači na turnejama, a koje su do sada financijski i administrativno jako opterećivali njihovu organizaciju, ključni su za oporavak nakon krize. Osobito za manje izvođače, glazbenike koji tek grade svoje karijere, te izvođače koje djeluju u uskim glazbenim nišama/žanrovima.

IMPALA (krovna europska udruga nezavisnih izdavača) i IAO (krovna europska organizacija pratećih glazbenika) predlažu novi pristup kojim bi se stvorio jedinstveni široki europski kulturni prostor i u kojem bi vrijedila jedna radna dozvola i jedan ‘carnet’ za internacionalne turneje, umjesto trenutne situacije gdje se izvođači pri svakom prelasku granice susreću s različitim pravilima, posebice kada su u pitanju EU teritoriji i oni u neposrednom susjedstvu EU. Usvajanjem ove inicijative u jedinstveni prostor bi bili obuhvaćene sve ekonomske i političke zajednice na svim teritorijima u geografskoj Europi, uključujući EU, EFTA-u, te susjedne EU teritorije poput zemalja Zapadnog Balkana, kao i Veliku Britaniju.

Ova jedinstvena dozvola nazvana je GECAT Pass (od Geographical European Cultural Area Touring), te bi njezino usvajanje i primjena puno brže i učinkovitije vratilo internacionalne turneje manje i srednje veličine na scenu.

Da bi GECAT Pass profunkcionirao bitna su četiri osnovna preduvjeta:

1. Jedna putna dozvola za turneju namijenjena izvođaču i njegovom produkcijskom timu

– godišnja, obnovljiva radna dozvola za izvođače i tim na turneji

– obuhvaća više geografskih dijelova Europe ujedinjenih u jedinstveni geografski europski kulturni prostor

– jednostavna prijava za dozvolu u matičnoj državi

– moguće ograničenje broja osoba po turneji do onog broja koji omogućuje neometanu organizaciju same turneje obzirom na njezinu veličinu

2. Jedna carinska licenca za glazbenu i drugu opremu (‘Carnet’)

– omogućuje smanjivanje administrativnog tereta sa jednom prijavom na prvoj i zadnjoj granici koja se prelazi

– uključuje ograničenu količinu merchandise proizvoda koji se mogu prodavati na koncertima bez posebne lokalne dozvole za prodaju

– jednostavniji režim na granici proporcionalan ekonomskoj vrijednosti opreme i proizvoda koji se unose

– omogućuje da se manje turneje održe puno lakše i najbitnije – legalno

3. Mogućnost više zaustavljanja prije povratka u matičnu zemlju

– osobe koje organiziraju turneju bi imale mogućnosti višestrukog zaustavljanja na različitim teritorijima prije povratka u matičnu zemlju, uz mogućnost ograničenog broja vozila koja mogu koristiti ovo pravo u ovisnosti o opsegu turneje.

– mogućnost dvojnog korištenja vozila za prijevoz istovremeno ljudi i stvari (opreme, merchandisea)

– legalizacija i olakšanje neometane aktivnosti glazbenih turneja, posebno za one manjeg opsega

4. Porez na prodani merchandise i druge proizvode plaća se u matičnoj zemlji

– porez bi se plaćao po povratku u matičnu zemlju, isključivo za manje količine proizvoda čija bi prodaja bila omogućena na ovaj način

Ključne prednosti GECAT Passa su:

– promoviranje kulturne razmjene kroz razne dijelove Europskih teritorijalnih grupacija i zemalja

– promoviranje raznolikosti i mobilnosti talenata i repertoara

– lakši socijalni i ekonomski oporavak nakon pandemije

– povećanje mogućnosti za turneje na više teritorija za nove izvođače i one koji djeluju u uskim glazbenim nišama

– smanjenje administrativnih troškova organizacije turneja za nove izvođače i turneje manjeg opsega

– izgradnja čvrstog i pouzdanog sistema za turneje

– promoviranje suradnje, sigurnosti i mira

– smanjivanje ‘ugljičnog otiska’ odnosno zagađenja ekosustava promoviranjem turneja manjeg opsega

Nacho Garcia Vega, direktor IAO-a o ovoj inicijativi kaže: “GECAT Pass je jednostavno rješenje za sve probleme s kojima se susreće kultura obuhvaćena podjelama Europe na kulturne regije. Nedavni Brexit samo je istaknuo već postojeće probleme s kojima se susreću glazbenici koji nisu iz Europskih zajednica pri organizaciji turneja. Nije samo riječ o putovanju glazbenika i prijevozu opreme nego i o razmjeni ideja, umjetničkog izražaja koji su ključni za suradnje i mir u cijeloj regiji.”

Helen Smith, izvršne direktorica IMPALA-e dodaje: “Kriza koja trenutno pogađa turneje istovremeno stvara i nove mogućnosti, ukoliko uspijemo osigurati potrebne okvire i jamstva za sve zemlje i geografske dijelove Europe koji bi bili obuhvaćeni ovom inicijativom. Ideja je osigurati svim izvođačima mogućnost organizacije turneje bez obzira na zemlju iz koje dolaze ili u kojem su stadiju karijere i koliko su već ostvareni kao umjetnici. Europsko glazbeno tržište nadilazi sva politička i ekonomska udruženja stoga je ključno da sve grupacije, zajednice i pojedinačni teritoriji u geografskom prostoru Europe budu uključeni u ovaj projekt.”

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X