‘George & Tammy’ – Mr. and Mrs. Country Music

Jessica Chestain i Michael Shannon su fenomenalni kao najslavniji par country glazbe, Tammy Wynette i George Jones.

“George & Tammy”

Jessica Chestain prošlu je godinu započela napokon odnijevši Oscar za najbolju glumicu za koji bi se moglo reći da ga je odavno zaslužila. Nagrađena je za ulogu televizijske propovjednice Tammy Faye Bakker u filmu “The Eyes of Tammy Faye” scenarista Abea Sylvije, čovjeka koji će stvoriti i novi projekt u kojemu će Chestain igrati glavnu ulogu, još jednom ženu iz stvarnoga života koja se igrom slučaja također zove Tammy.

Žena u pitanju je country pjevačica Tammy Wynette, pravim imenom Virginia Pugh, jedna od najvećih zvijezda žanra koja je dosegla najviše obronke slave s 30 milijuna prodanih ploča i cijelim nizom megahitova među kojima se posebno ističe “Stand By Your Man” po kojoj će vjerojatno ostati zauvijek upamćena. Napomenimo ovdje da se suradnja Sylvije i Chestain nastavlja uz glasno odobravanje kritike, pa je glumica tako nominirana za Zlatni globus u kategoriji glavne ženske uloge u miniseriji koji se dodjeljuje večeras.

Serija prati turbulentan ljubavni odnos između Wynette i njezinog slavnog supruga, country legende George Jonesa kojeg ovdje nezaboravno utjelovljuje fenomenalni Michael Shannon. Teško je zamisliti dvoje glumaca koji bi bolje odgovarali ovom najslavnijem paru iz povijesti country glazbe; oboje su odradili toliko sjajan posao da bi ih se glasačko tijelo obavezno moralo sjetiti kad će dijeliti Emmyje. Za dodatnu je pohvalu i činjenica da su oboje sami otpjevali pjesme koje čujemo u seriji.

Uz dvoje glavnih glumaca serija se diči i snažnim redateljskim imenom, onim Johna Hillcoata australskog filmaša zaslužnog za filmove kao što su “The Proposition” (2005.), “The Road” (2009.) i “Lawless” (2012.), sva tri sa soundtrackom Nicka Cavea i Warrena Ellisa. Sylvia i Hillcoat na samom početku ubacuju nas in medias res, u WC u kojem Jones leži nepokretan od alkohola dok publika čeka da izađe na nastup. Ovisnosti uvijek igraju veliku ulogu u ovakvim biografijama, ali u slučaju Jonesa i Wynette one su često i glavni sastojak. Jones je bio notorni pijanac, a njegova zloglasna sklonost piću bila je na perverzan način privlačna njegovim obožavateljima i uzdizala ga je do statusa legende jednako koliko i njegove pjesme. Wynette je pak bila ovisna o lijekovima protiv boli koji su je na koncu koštali života sa samo 55 godina.

Fabula prati moćni glazbeni par od njihovog prvog susreta, a prva epizoda završava tako da George otima Tammy njezinom tadašnjem ljigavom mužu Donu Chapelu, da bi dalje pratila uzburkanu vezu “predsjednika i prve dame countryja” (ili “Mr. and Mrs. Country Music”, kako su ih još zvali). Turbulencije uglavnom izaziva Jonesovo nekontrolirano opijanje dok se Tammy trudi “ostati uz svog čovjeka” dokle god može. Kad to više neće moći, sve će dovesti do razvoda, ali njihova ljubav neće umrijeti ni u trenutku kad se Wynette uda za svog producenta i autora pjesama Georga Richeyja, manipulatora kojeg odlično tumači Steve Zahn. On predvodi gardu sporednih glumaca među kojima se ističe i Walton Goggins kao Earl “Peanutt” Montgomery, Georgeov suborac u piću koji će kasnije postati baptističkim svećenikom.

Nemoguće je ne zapitati se bi li priča o George i Tammy bolje funkcionirala kao cjelovečernji film nego u obliku šest jednosatnih epizoda jer u centralnom dijelu serije imamo osjećaj da u više navrata prolazimo kroz isti sadržaj. Glazba u seriji će sigurno zadovoljiti ljubitelje countryja i premda dvoje glumaca nemaju moćne glasove kao legendarni pjevači koje utjelovljuju, u njihovim izvedbama osjeća se predanost i sasvim zadovoljavajuća kvaliteta. Shannonu bi za Emmy trebala biti dovoljna scena u kojoj pjeva Possumovu najpoznatiju i najtužniju pjesmu “He Stopped Loving Her Today” jer je nevjerojatno da je očima i izrazom lica uspio prenijeti toliko emocije usto se trudeći da održi kontrolu nad glasom.

“George & Tammy” serija je koja će zadovoljiti one kojima je namijenjenima, a to su u prvom redu štovatelji naslovnih junaka i country glazbe kao takve. Svima ostalima možda će povremeno djelovati pomalo razvučeno, kao još jedna glazbena biografija u nizu u kojoj se mnogo pije, pjeva i voli do boli. Ipak, izvedbe Shannona i Chestain su toliko sjajne da vam neće biti problem odsjediti šest sati u njihovom društvu, bez obzira na to koliko ste zapravo skloni estetici Nashvillea sedamdesetih.

Ocjena: 7/10

(Showtime/Paramount+, 2022./2023.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X