Glas poduzetnika: Vlada i Stožer CZ zaboravili na event industriju kao jedan od glavnih motora domaćeg turizma

Radi se o industriji koja je pokretač sektora kulturnih i kreativnih industrija, koja privlači turiste te čini značajnih 6,3 % hrvatskog BDP-a
Mnoge europske države poput Austrije, Slovenije, Nizozemske, Njemačke, Velike Britanije i Švicarske prošlog su mjeseca pozitivno ocijenile planiranje ovogodišnjih manifestacija. Također, predstavili su plan otvaranja event i kulturne industrije zbog potrebnog višemjesečnog planiranja za svako događanje.

Sea Star Festival (Foto: promo)

U 2020. godini u jeku pandemije otkazana je većina manifestacija poput: Ultra Music Festivala, In Musica, Špancirfesta, Adventa, Motovun i Zagreb film festivala, Weekend Media Festivala, Croatia Boat Showa, Place 2 Go, Sea Star festival međunarodnog sajma turizma, Reboot Infogamera. Otkazane su mnogobrojne koncertne turneje, predstave, zatvoreni su noćni klubovi i otkazane su gradske manifestacije koje su prepoznatljivi kulturno-turistički simboli gradova te destinacija. Organizatori su najavili svojim posjetiteljima povratak u 2021. godini, ali zbog neizvjesne situacije oko plana popuštanja epidemioloških mjera dovodi se u pitanje stotine tisuća rezerviranih turističkih aranžmana i zaustavljaju se sve buduće rezervacije jer gosti ne znaju što očekivati.

Upravo je event industrija jedan od pokretača sektora kulturnih i kreativnih industrija, koja s više od 22 milijarde kuna i 17.000 zaposlenika čine 6,3 % BDP-a.

Podsjetimo, Hrvatska je u 2014. godini osvojila nagradu “Dance Nation of the Year” kao najbolja festivalska destinacija u Europi. A samo prošle godine otkazano je preko 100 festivala koji u Hrvatsku iz godine u godinu privlače oko milijun posjetitelja iz čitavog svijeta. Važno je istaknuti i da se gosti u državi u prosjeku zadržavaju čak 7 dana.

Iz Glasa poduzetnika reagiraju povodom odluke i najavom plana Vlade Republike Hrvatske i Nacionalnog stožera civilne zaštite jer nisu definirani plan rada i uvjeti održavanja evenata, čime prijeti kompletnim kolapsom event i kreativne industrije koja je prošle godine zabilježila 95% pada uslijed pandemije koronavirusa.

Sve veća neizvjesnost po pitanju održavanja evenata koji su ključni za opstanak glazbene, kulturne i turističke industrije, razlog su pitanja: Kada i pod kojim uvjetima organizatori kulturnih, glazbenih, gastro i turističkih događanja mogu očekivati povratak evenata u 2021. godini?

“Trenutna situacija s pandemijom virusa COVID-19 u Hrvatskoj svedena je pod kontrolu uz stalan pad zaraženih i cijepljenje najugroženije populacije, što nam kao industriji daje više optimizma nego u 2020. godini. Nadamo se da će se eventi konačno moći planirati i održavati, ali kao preduvjet Vlada, Stožer i nadležna Ministarstva moraju donijeti mjere kojima će pomoći ovoj industriji. “ rekao je Adnan Mehmedović iz Odbora za evente udruge Glas poduzetnika.

Poduzetnici koji su dio event industrije okupljeni unutar UGP-a, predlažu nekoliko nužnih i hitnih mjera koje su poslane i Nacionalnom stožeru civilne zaštite u dopisu:

1. Prije svega, apeliramo na nadležna tijela da što prije izdaju jasne mjere, upute i preporuke Nacionalnog stožera civilne zaštite koje bi omogućile otvaranje event industrije uz poštivanje svih epidemiološkim mjerama.

2. Apeliramo da potpore za očuvanje radnih mjesta ostanu na snazi sve do trenutka kada se manifestacije mogu održavati bez ograničenja.

3. Molimo Ministarstvo kulture i medija da podrži što hitniju objavu plana otvaranja event industrije. Također, apeliramo da se osnuje financijski “Fond oporavka” za 2021. godinu po uzoru na druge države Europske unije kako bi se pomoglo tvrtkama organizatora da prebrode buduće razdoblje i konsolidiraju svoja poslovanja nakon godinu dana zabrane rada.

4. Također, apeliramo da Ministarstvo turizma, Hrvatska turistička zajednica i lokalne turističke zajednice podrže sve manifestacije na svojim destinacijama kroz dodjeljivanje besplatnih lokacija manifestacijama. Na taj način, potaknut će organizatore da se ponovno upuste u rizik organizacije događaja.

Inicijativa Glas poduzetnika pokrenuta je kao samoorganizacija građana, mahom malih poduzetnika, a nakon objave prvog paketa gospodarskih mjera Vlade RH koje su pokretači ocijenili nedostatnima. Budući da je u manje od 15 dana okupio više od 100.000 poduzetnika, obrtnika, samozaposlenih i zaposlenika privatnog sektora te privukao veliku medijsku pozornost svojim beskompromisnim zahtjevima i istupima, Glas poduzetnika se pozicionirao kao relevantan čimbenik u javnim raspravama vezanim za određivanje novog gospodarskog smjera Hrvatske. Isto je potvrdila i Vlada RH koja je, unutar drugog paketa gospodarskih mjera, usvojila neke od prijedloga inicijative te time potvrdila njezin neosporan utjecaj. Na zahtjev članova inicijative, osnovana je Udruga Glas poduzetnika koja je od osnivanja prikupila više od 16.000 članova, a Udrugu podržava preko 200.000 građana Hrvatske.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X