Glazbena industrija osporava izjavu YouTubea o isplati milijardu dolara

IFPI se oglasio u vezi Googlove izjave kako je ove godine isplaćeno više od milijardu dolara glazbenoj industriji, ustvrdivši kako su te cifre neobjašnjive.

YouTube
YouTube

YouTube je u utorak objavio kako je u proteklih 12 mjeseci glazbenoj industriji isplatio više od milijardu dolara od reklamnih prihoda.

“Što se više reklamnih dolara seli s televizije, radija i tiska na online servise, glazbena industrija će generirati još i više prihoda od reklama”, napisao je na blogu Robert Kyncl, glavni direktor poslovanja YouTubea.

International Federation of the Phonographic Industry (IFPI), trgovačka organizacija koja reprezentira globalnu glazbenu industriju, jučer je zanijekala ovu izjavu ustvrdivši kako je navedena cifra od milijarde dolara “neobjašnjiva”. IFPI je također ponovila i argument glazbene industrije s početka godine kako YouTube isplaćuje nepoštene iznose za muziku zbog rupe u postojećem zakonu.

“Google je danas objavio još neobjašnjivih cifri o tome kako YouTube isplaćuje glazbenoj industriji. Ova objava ipak ne pruža puno razloga za slavlje. S više od 800 milijuna korisnika širom svijeta YouTube generira prihode od tek nešto više od jednog američkog dolara po korisniku za čitavu godinu. U usporedbi sa zaradom drugih servisa, ovo je blijedo. Samo je Spotify prošle godine glazbenim etiketama isplatio dvije milijarde dolara, s procijenjenom zaradom od oko 18 dolara po korisniku”, tvrde iz IFPI-ja i nastavljaju: “YouTube, najveći svjetski glazbeni servis “na zahtjev”, glazbenicima i producentima ne isplaćuje ni približno fer iznose. Ovo više nego ikada dosad naglašava potrebu za legislativnu akciju rješavanja rupe u zakonu koja poriče vlasnicima glazbenih autorskih prava poštenu zaradu za njihov posao.”

U svjetlu svih prijepora između glazbenika i streaming servisa, postavlja se pitanje bliži li se era besplatnog streamanja muzike svome kraju.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X