Glazbeni istraživači pronašli formulu za savršeni božićni hit

Pet Shop Boysi, čini se, imaju najbolju božićnu pjesmu svih vremena.

  • 5
    Shares
(izvor: Wikipedia)

Glazbeni su istraživači proveli analizu nečega što je trebalo otkriti koja je pjesma ujedno i po svim parametrima i značajkama zapravo savršeno utažila tržišne zatjeve za božićnim hitom. Analizirajući svaki božićni hit u posljednjih 50 godina, diskografska kuća Ostereo došla je do zaključka da je “Always On My Mind”,kojom su Pet Shop Boysi obradili Elvisa Presleya, ustvari savršena božićna pjesma.

Kako navode istraživači, ako pjesma traje tri minute i 57 sekundi, ako je u G molu, ako njena brzina iznosi 114 bpm-a u minuti te ako ju izvodi solo izvođač od 27 godina, ima mnogo više šansi da završi na vrhu božićne top liste. Također valja izdvojiti da su od svih analiziranih pjesama čak polovica bile obrade, gotovo nijedna nije striktno pjevala o Božiću i većina su balade.

Zlatnom ključu najbliže su se primakli Pet Shop Boysi. S jedne strane zaista je riječ o obradi, no “Always On My Mind” se, u ovom slučaju, izvodi u duetu – koji je, u prosjeku, te 1978. imao 31,5 godina – a pjesma ima ukupno 125 bpm-a po minuti.

“Mislim da smo daleko od toga da algoritmički složimo savršenu božićnu pjesmu”, priznaje Howard Murphy, osnivač Ostereoa, u priopćenju za medije, “No neke od spomenutih karakteristika zasigurno će, u božićno vrijeme, više rezonirati u ušima javnosti.”

  • 5
    Shares

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh