Glazbenici masovno potpisali peticiju protiv YouTubea

Desetine velikih glazbenih imena potpisali je peticiju apelirajući na Kongres SAD-a za reformu Digital Millennium Copyright Acta, zakona koja regulira cirkulaciju autorskih prava.

Beck (Foto: Wikipedia)
Beck (Foto: Wikipedia)

Peticiju su dosad potpisali Paul McCartney, Taylor Swift, U2, Vince Staples, Kings of Leon, i Carole King, a pridružili su se i Beck, Jack White, Trent Reznor, David Byrne, the Black Keys, U2, Spoon, Pusha T, Miguel, Krist Novoselic (Nirvana), Pearl Jam, Pharrell, Yoko Ono, Ryan Adams, TV on the Radio, Roy Ayers, Mark Ronson, Lindsey Buckingham iz Fleetwood Mac, Lady Gaga, Duff McKagan i Slash iz Guns N’ Roses, Elvis Costello, Desiigner, Kacey Musgraves, Sade, Ronnie Spector, Rod Stewart, Pete Townshend (The Who) i mnogi drugi.

Paul McCartney (Promo foto)
Paul McCartney (Promo foto)

Osim njih, peticiju također podupire i 19 kompanija, uključujući neke od glavnih izdavačkih kuća, The Recording Academy i Recording Industry Association of America.

Cilj ove peticije je ograničavanje prakse streaming platformi, poput YouTubea, koje dopuštaju korisniku da uploada zaštićeni autorski materijal za opće slušanje. Premda YouTube nije specifično naveden u ovoj peticiji, jasno je da se ovo odnosi upravo na ovaj servis, budući da je u pitanju najpopularnija platforma toga tipa, a DMCA joj, kao i drugim kompanijama poput ove, pruža sigurno utočište od tužbi za povredu autorskih prava sve dok je usklađena s porukama o uklanjanju.

Jack White u Gasometru (Foto: Jason David Swanson)
Jack White u Gasometru (Foto: Jason David Swanson)

“Tehnološke kompanije koje danas profitiraju od DMCA nisu bile stranke čija su se prava ovim zakonom trebala zaštiti zakonom u doba kada je zakon donesen, prije gotovo dva desetljeća”, stoji u peticiji kojom se tvrdi da DMCA dopušta glavnim tehnoloških kompanijama rast i generiranje ogromnog profita pukim kreiranjem jednostavnog korištenja koje omogućuje korisnicima da gotovo svaku snimljenu pjesmu u povijesti nose u džepu. Istovremeno, autori i umjetnici gube zaradu za vlastiti kreativni rad, na konto velikih kompanija-posrednika.

Lady Gaga (Foto: Wikipedia)
Lady Gaga (Foto: Wikipedia)

U peticiji također stoji da je zakon zastario, budući je donesen u drugo tehnološko doba, što je razlog za smislenu reformu kojom će se izbalansirati interesi kreatora i interesi kompanija koje eksploatiraju glazbu i bogate se preko leđa umjetnika.

Glazbenici su napali YouTube kritizirajući način na koji se plaća umjetnicima. Patrick Carney iz The Black Keyes tom je prilikom izjavio: “Vjerojatno mi ne bi bio problem u pet minuta pronaći 250 pjesama na YouTubeu koje su dostupne korisnicima, a autori za to nisu plaćeni.”

Trent Raznor je dodao i kako se taj servis izgrađen na besplatnom, ukradenom sadržaju. U prosincu prošle godine Thom Yorke usporedio je YouTube i njezinu firmu osnivačicu Google s nacističkom Njemačkom.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X