Glazbenicima iz iranskog benda Arsames prijeti 15 godina zatvora zbog ‘sviranja sotonske glazbe’

Nakon što smo prošle godine već pisali o drakonskim kaznama za iranske heavy metalce, dolazi još jedna loša vijest.

Arsames (Foto: Bandcamp)

Vlada Irana nastavlja s izuzetno brutalnom politikom prema heavy metal glazbenicima u zemlji, pokušavajući cenzurirati bendove i zatvoriti ih za zločin koji je ništa drugo već sviranje heavy metala. Najnovije žrtve su članovi zapaženog iranskog death metal benda Arsames.

Ranije ovog mjeseca članovi benda su uhićeni, a kako navodi portal Metal Injection, tvrdi se da službeni dokument uhićenja glasi: “Članovi bend Arsames su uhićeni i optuženi za kaznu za koju im prijeti 15 godina zatvora jer su svirali u sotonskom metal bendu koji je bio protiv islamske vlade.”

Arsames je aktivan od 2002. godine, usprkos tome što se sviranje death metala u Iranu smatra ilegalnim. Vlada prepoznaje metal kao “sotonsku glazbu”, te je ona shodno tome zabranjena. Bend je nastupao na festivalima u cijeloj regiji, u zemljama poput Turske i Armenije, te u Dubaiju.

Kako doznaje Metal Injection, članovi benda su platili kaucije kako bi se branili sa slobode i ne čekaju suđenje u zatvoru, a također se navodi kako se više od toga ne zna obzirom na blokadu brojnih informacija iz Irana prema zapadu. Ne zna se stoga postoji li uopće neki crowdfunding za pomoći im, te se sve koji im žele pomoći na bilo koji način upućuje na Bandcamp stranicu Arsamesa kako bi se kupnjom nekog od njihovog glazbenog djela doprinjelo u skupljanju sredstava za sudski proces koji ih čeka.

Saznajte više: Članovi iranskog benda Confess osuđeni na zatvor i bičevanje zbog sviranja metala

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X