Goran Bare: Shvatio sam da puno ljudi ne zna za Majke

Nakon 13 godina Majke su objavile studijski album. ‘teške boje’ su tako postale realnost, ali realnost je da je i Goran Bare po prvi put u naslovu albuma izdvojen od benda. Promotivnu večernju prodaju albuma u dućanu Croatia Recorda stoga nismo propustili.

Goran Bare & Majke na promociji albuma Teške boje (Foto: Walter Thompson)

Igrom slučaja trebalo je „ubiti“ sat vremena do promotivne večernje prodaje novog studijskog i uistinu dugo očekivanog albuma Majki „Teške boje“ u dućanu Croatia Recordsa u Bogovićevoj ulici u Zagrebu. Tih sat vremena bilo je dovoljno za poraznu konstataciju kako je večernji muving ovog grada na izdisaju. U osam sati navečer prolaznika skoro i da nije bilo na toj razvikanoj špici. A ono malo „večernjih ptica“ skvrčilo se na desetak stolova slastičarnica koje su postavile stolove na sredini ulice.

Na Cvjetnjaku nije bilo žive duše, a prazna terasa kina Europa u Varšavskoj se činila kao teška periferija. Sjetih se srednjoškolskih dana u tadašnjem socijalističkom Zagrebu u kojem je večernja jesenja vreva bila uobičajena na tom potezu i gdje je dodatnu gužvu stvarao red pred nekadašnjim kinom Zagreb koji je bio transcendentna polazna točka za odlazak u rajski svijet spektakla i dakako šarenog kapitalizma, bar na nepunih dva sata.

Sad je na istom mjestu kapitalizam uživo u obliku ostakljenog prolaza koji također zjapi prazan dok ispred sterilnih kafića s dizajnerskim namještajem prekriženih ruku stoje isto tako sterilni uniformirani konobari kojima je valjda i samima jasno da nema mušterija koje će se u tom prostoru osjećati opušteno i piti neki tester piva od četvrt litre za 20 kuna. Što nekako navodi da su oni iz „Prava na grad“ koji su tu larmali prije godinu dana vjerojatno bili u pravu. Uzalud su valjda i rasprodaje u ionako jeftinom lancu bofl robe na ulazu u stakleni hangar.

Oko petnaest do devet ispred dućana Croatia Recordsa se počela stvarati gužva, a da je to bila neuobičajena pojava svjedoči i to što je jedan od konobara iz obližnje slastičarne dotrčao i pitao: „Kaj se tu dijeli? Pa da i ja stanem u red.“ Na riječ „Majke“ nije reagirao, ali kad je čuo „Bare“ odmah je pitao: „Kaj buju bili i Plaćenici s njim?“  – Možda najslikovitiji primjer o tome koliko Majke nisu dugo bile u „opticaju“ s albumom. Točnije, punih 13 godina, ako se ne računa koncertni „Unplugged“ iz 2008.

Gužva pred dućanom Croatia Recordsa (Foto: Walter Thompson)

Kad su se otvorila vrata obožavatelji, njih 60-70 su jurnuli u prostor dućana i napravili gužvu oko Gorana Bareta i članova benda u kojem je od stare postave još ostao jedino gitarist Zoran Čalić. Albumi su se prodavali, glazbenici su potpisivali i svi su se međusobno fotografirali, kako to već ide u takvim prigodama. Ukratko ugodna atmosfera u kojoj su nekako najsretniji bili članovi Majki najviše zbog toga što je album koji je toliko dugo sniman konačno ugledao svjetlo dana. Kad se stišala gužva, odnosno kad je svatko dobio autogram, bend je uz čašicu šampanjca i nazdravio „Teškim bojama“, a to je ujedno bila i prilika za kratak razgovor s Goranom Baretom i Zoranom Čalićem. Dalje>>

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X