Gordana Marković ‘Obrisi’ – par dobrih i par loših navika

Bit će zanimljivo u kojem će smjeru Marković voditi svoju karijeru, naravno, pod uvjetom da s manje strahopoštovanja gleda na mainstream pop.

Gordana Marković ‘Obrisi’

Svojim djelovanjem u duetu koji je poslije postao višečlani sastav Auguste, sudjelovanjem u nekim mjuziklima, a pogotovo nastupanjem u emisiji A-strana Gordana Marković je skrenula pažnju na sebe svojim pjevačkim sposobnostima. Osim toga, Marković je do sada pokazala respektabilan autorski talent koji je najviše došao do izražaja na prvom albumu Auguste, „Sve što je nekad bilo važno“.Razlazom Auguste Marković se upustila u solo-vode, a singlovi „Što smo naučili“, „Učini što moraš“ i „U tišini“ su navijestili njena stremljenja koja će razraditi na svom prvom dugosvirajućem albumu „Obrisi“.

„Obrisi“ su predstavili Gordanu kao smjernu učenicu svih mainstream pop kanona s par dobrih i par loših navika. U „Obrisima“ su prisutni obrisi jazza, tekstovi su uglavnom ljubavne tematike koji izbjegavaju klišeje. Marković i dalje pokazuje nesvakidašnji autorsko-izvođački talent koji iz nekog razloga i dalje gura u zvuk prilično bezličnog radiofoničnog popa, kao, da ‘prostite na izrazu, jedna Nina Badrić nije dovoljna hrvatskoj glazbenoj sceni.

Ono što je „Sve što je nekad bilo važno“ činilo važnim albumom je lepršavost, harmoničnost i zaigranost pažljivo odmjerena s melankoličnim akcentima koji zvuče slično. „Obrisi“ više pretežu na tužniju, introspektivnu stranu s istaknutijim klavirskim dionicama, no na tom teritoriju Gordana nije našla snage da poput Lu Jakelić do kraja zađe u „tamnu stranu“ nego je na neki način ostala u limbu, tugaljiva i pomalo nedorečena. Najupečatljivije pjesme su one gdje je instrumentarij reduciran na minimum, kao što su „Iz navike“ i „Jedan tren“. U takvim trenucima Marković izlazi s onim što doista i treba i postiže po svim kriterijima zadovoljavajuće umjetničke visine. Interesantni su i uhu ugodni brojevi „Cijeli moj svijet“ i relativno stari singl „Učini što moraš“.

Gordana Marković nije razočarala svojim nastupnim albumom, no da citiram AC/DC „It’s a long way to the top if you wanna rock and roll“. Pardon, jazz and pop. Bit će zanimljivo u kojem će smjeru Marković voditi svoju karijeru, naravno, pod uvjetom da s manje strahopoštovanja gleda na mainstream pop.

Ocjena: 6/10

(Universal Music, 2020.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X