Goribor u Splitu – malo riječi i puno euforije

Provjerili smo kako potmula poetika Goribora funkcionira u mediteranskom podneblju.

Goribor (Foto: Nino Šolić)

Iznimno autističan bend pred publikom koju su od malih nogu filali adrenalinskim poskočicama. Grupa koja je opjevala sav mrak rodnog im Bora susrela se s gradom u kojem se vlastiti mrak ne priznaje iz inata. Umjetnici koji malo govore i publika kojoj nikad ne manjka riječi. Goribor u Splitu. Depresija na euforiju. Hladno na toplo.

Kombinacija u kojoj se nadopunjuju obje strane. Repetitivni manirizam Aleksandra Stojkovića u prepunom je Quasimodu naišao na objeručnu podršku. Jednoličan ton Goribora, u kojemu se krije sva paleta aranžmanskih krivulja, u stanju je svakom pjesmom izazvati euforiju iz drugog plana. Potreban je samo slušatelj koji je u filmu, koji je dovoljno otvorenih ušiju i uma. U Quasimodu je idealna situacija za sjedinjenje s bendom – bijega nema, osuđeni ste na slušanje, znojenje zajedno s glazbenicima.

Goribor u takvoj stiješnjenoj situaciji dolazi po punog izražaja. Od „Ko sam“, „Sjajnih niti“ do „Uzalud se budiš“, kako su minute protjecale, Goribor je gutao dvjestotinjak posjetitelja potmulim post-rock zalogajima, začinjenim jedinstvenim intermezzima disca i bluesa.

Stojković se, dakako, nijednom licem nije okrenuo publici. Njegov Goribor ne poseže niti za jednim scenskim trikom, nudi samo nepatvorenu rock poetiku, sabijene zvučne slike i stihoklepački hiperrealizam.

Splitska publika i u ovakvom konstantnom težinom pritisnutom ozračju, ipak traži spektakl. Koliko god kuži i zna da Goriboru ne treba povratna reakcija takve vrste, svejedno su, primjerice, „Sjajne niti“ otpjevane zborno. Goribor je trijumfirao sinoć u Splitu, na Dan žena prikazao se u svom standardnom autističnom izdanju u kojem se malo kaže, a „razgovor“ je uglavnom jednosmjeran. Takvo stanje stvari savršeno je funkcioniralo cijelih sat i pol. Moglo je i duže, ali kako imaju mjeru i u onome što odsviraju, Goribor ima mjeru i u vlastitom trajanju na bini.

Tekst objavljen u suradnji s portalom Tris.com.hr

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X