Gorillaz ‘The Now Now’ – više roboti nego gorile

Premda objavljen kao novi album Gorillaza, ‘The Now Now’ puno je bliži ‘Everyday Robots’, solo prvijencu Damona Albarna, do te mjere da ga po mnogočemu možemo smatrati njegovim nastavkom.

Gorillaz ‘The Now Now’

Riječ je o materijalu napisanom, snimljenom i izdanom na brzinu, kako bi najpopularniji crtani bend imao povoda za novu rundu nastupa po velikim svjetskim festivalima. Jednog od svojih zaštitnih znakova, angažiranja prave vojske gostujućih pjevača iz svih žanrova i podžanrova popularne glazbe, na ovih su se jedanaest pjesama skoro sasvim odrekli, izguravši Damona i njegov sugestivan iako pomalo ravan vokal u prvi plan.

Poveznicu s ‘Robotima’ otkrivamo i u minimalističkom instrumentariju, svedenom tek na poneki efektan beat, sample ili dionicu na sintesajzeru koje u stvarima poput „Kansas“ i „Sorcererz“ nisu dobile priliku pretvoriti se u nešto kompleksnije i glazbeno intrigantnije, ostajući gotovo na razini demo snimke.

Najviše pozornosti tako privlače pjesme koje zvuče kao bjegunci s plesnog podija nekog ušminkanog njujorškog ili londonskog kluba ranih osamdesetih („Tranz“, većinom instrumentalna „Lake Zurich“), vremena kada se nakratko činilo da će kičasti synth-pop zakucati i posljednji čavao u lijes rock’n’rolla.

U „Magic City“ i „Fire Flies“ Albarn je ogoljenim electrom bezuspješno pokušao prikriti trajnu fascinaciju ekscentričnijim predstavnicima britanskog psihodeličnog popa, dok su gitarom legendarnog Georgea Bensona pojačana „Humility“ i „Kansas“ gorko-slatke džepne simfonije u kojima ćemo iza upbeat melodija nabasati na nešto mnogo mračnije. Na ključne albume ‘Gorila’ u konačnici evocira tek „Hollywood“, kako repanjem Snoop Dogga, tako i zaraznim spajanjem neodisca s ranim houseom i hip-hopom.

Sve u svemu, „The Now Now“ djeluje pomalo nedovršeno, kao da je izašao prije nego što je Albarn obećavajućim glazbenim idejama podario skladateljski i produkcijski tretman kakav zaslužuju. Čini se da je i on obolio od ‘Štulićizma’, odnosno da je počeo objavljivati baš sve što napiše.

Ocjena: 5/10

(Parlophone, 2018.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X