Gossip ‘Real Power’ – povratak s Rickom Rubinom za kormilom

Dvanaest godina trajala je diskografska pauza američkog indie trija koji će se uskoro uživo predstaviti hrvatskoj publici na nadolazećem 16. INmusic Festivalu.

Gossip ‘Real Power’

U prvom desetljeću novog milenija grupa Gossip iz američke države Arkansas donijela je određene pomake u poimanju punka ponajviše zahvaljujući scenski prodornoj pjevačici Beth Ditto koja se doimala kao pravom nasljednicom misije koju su jednom davno započeli Siouxie And The Banshees.

Prvi značajan međunarodni proboj događa se 2006. kad album „Standing in the Way of Control“ tog indie benda s američkog juga sjeda na prvo mjesto britanskog UK indie charta, što posljedično dovodi do potpisivanja za Columbia Records za četvrti studijski album provokativnog naziva „Music For Men“, čiju produkciju potpisuje Rick Rubin, s kojim biva jasno da je Europa itekako imala više sluha za Gossip, bar ako se uspoređuju brojke, spram matičnog SAD-a (Gossip je po Billboardu u Europi bio na 15. mjestu, a u SAD-u na 164. mjestu). Bez obzira na šarolike kritike taj album iz 2009. ostaje glavni album Gossipa, ujedno i razlog ponovnog okupljanja grupe 2019. kako bi se proslavilo deset godina od njegove objave.

No prije toga Beth Ditto, Hannah Blilie i Nathan Howdeshell rade prilično radikalni preokret 2012. kad objavljuju „A Joyful Noise“ koji je producirao pop producent Brian Higgins tada poznat po radu s Girls Aloud. Album koji u svom nazivu ima riječ „Noise“ nosio je potpunu terminološku suprotnost u svojoj zvučnoj slici i donio dotad najjači otklon prema plesnom pop zvuku i disco ritmu. Jest da su se desete pokazale kao dekada kad je tako nešto na indie sceni postalo gotovo normalna stvar za brojne glazbenike, no na samom početku te 2012. Gossip se činio kao pomalo usamljeni slučaj, a cijela stvar protumačena pritiskom velikog diskografa na bend, a znamo kako je u glazbi općenito; promjena prolazi kod publike i kritike ako je došla iz redova umjetnika, trač da možda nije tako uvijek ruši integritet, a nitko ne voli umjetnike bez integriteta.

Posljedično bend se raspada početkom 2016., a godinu dana kasnije Ditto objavljuje svoj solo album „Fake Sugar“ na kojem potvrđuje svoj glazbeni izbor s „Joyful Noise“, ali ga proširuje i southern rock i soul obrascima, dakle korijenima svoje arkanzaške sredine.

Ako se vratimo na reunion grupe 2019. godine, tada je sazrjela ideja da se ponovi suradnja s Rickom Rubinom. Rubin pristaje i sve počinje u njegovom kućnom studiju na Hawaiima, no ubrzo sve prekida pandemija. U neku ruku ta pauza se ispostavlja dobrim testom za ponovno okupljeni Gossip koji se okreće novoj rundi kreativnosti što rezultira s oko 40 novih pjesama.

Nakon nemilosrdnog produkcijskog procesa prosijavanja ostaje ih četiri puta manje, odnosno njih 11 koje su se našle na „Real Power“ albumu koji izlazi dvanaest godina nakon posljednjeg studijskog albuma grupe.

Rubin je poput samog benda itekako odgovorno shvatio svoju ulogu u tom reunionu, jer trebalo je pronaći novi zvuk, pomiriti sve ono otprije i otvoriti prostor novom nadahnuću. Balans je pronađen u minimalističkom retro štihu u kojem je Ditto još više istaknuta kao soul pjevačica koja kao da popunjava neki nevidljivi prostor između Motowna i Amy Winehouse sa zadržavanjem u eri disco groznice, jer na koncu to i može kao izvrsna pjevačica.

Taj pop pastiche narativ nekih prošlih vremena vješto otpuhuje primisli da Gossip pokušava na silu biti moderan bend (što je česta boljka reuniona) iako je u konačnici objavio pop album (producenti poput Higginsa bi vjerojatno lovili korak s vremenom čime bi se izgubilo na integritetu benda). Rubin je pak krenuo na suprotnu stranu – u prošlost – napravio puni krug i učinio Gossip uistinu primamljivim u ovom trenutku.

Razmišljalo se i o onom, itekako važnom, prvom dojmu, a to je da već s prvim riječima pjesme „Act Of God“ koje Ditto otpjeva uvjerljivošću prave soul ili jazz dive, a to je: „Every beat of my heart is a merciful act of God“ postaje jasno u najkraćem roku da vas vrlo vjerojatno čeka album u kojem je „višim silama“ usklađen svaki njegov naredni otkucaj.

To u nastavku potvrđuje odlični disco banger „Real Power“ koji je Rubin ugodio kao da je uistinu iznikao tamo negdje 1978. godine. A podvlačenje crte odličnog otvaranja donosi „Don’t Be Afraid“ – minuciozno složena po svim lo-fi electro pravilima osamdesetih, dok Ditto briljira do te mjere da pjesmu doživljavate i kao a cappelu.

Pop prijemčivost potom ne popušta, dapače Gossip je ponosno forsiraju, odlično s „Crazy Again“ i previše zaslađeno s „Edge Of The Sun“, nakon koje situaciju popravlja funk disco udarac „Give It Up For Love“. „Turn The Card Slowely“ donosi ugođaj sporogorećeg fitilja (što Rubin posebno voli, sudeći po njegovom radu s Peppersima, a i ova pjesma u gitarskim aranžmanima na to podsjeća), taman da nakon nje „Tell Me Something“, koja zvuči kao neki izvorni njujorški soul otkivak, dobije na zamahu. Taj zamah je pak možda prejak da bi nakon njega dovoljno do izražaja došla „Light It Up“ koja malo podsjeća na potpis Cardigansa. Puno dojmljivija je naredna „Tough“ kao lo-fi dijalog između Ditto i zvonke električne gitare Nathana Howdeshella. Triptih smiraja zatvara „Peace And Quiet“, odlična balada koja igra negdje na razmeđi countryja i soula, na način kako to američki Južnjaci najbolje rade obzirom da im i jedno i drugo teče krvotokom.

Umjesto zaključka mislim da je bolje ići s kritičarskom predikcijom da bi se lako moglo dogoditi da uz sve najavljene headlinere na ovogodišnjem INmusicu najbolji plesni tulum napravi Gossip, iako se u kuloarima o tome uopće ne šuška.

Ocjena: 8/10

(Columbia / Menart 2024.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X