Grammy 2016: Lady Gaga zasjenila dobitnike, Adele razočarala

Na 58. dodjelu glazbene nagrade Grammy, Kendrick Lammar s jedanaest, te Taylor Swift i The Weeknd sa sedam nominacija ušli su kao favoriti ovogodišnjeg slavlja u Staples Centeru u Los Angelesu. Međutim, ono o čemu su svi pričali nakon dodjele i o čemu se od jutra priča je tribute preminulom Davidu Bowieju od strane Lady Gage čiji nastup je skoro za duplo premašio minutažu ostalih glazbenika i koji je ujedno sve zasjenio.

Nile Rodgers i Lady Gaga na 58. dodjeli Grammy nagrada
Nile Rodgers i Lady Gaga na 58. dodjeli Grammy nagrada

Lady Gaga počela je zakuhavati atmosferu na društvenim mrežama i dan prije nastupa objavljivanjem svojih fotografija dok je dala istetovirati Bowiejevo lice s naslovnice albuma „Alladin Sane“ na svoje tijelo.

Već na početku nastupa i uvodne taktove „Space Oddity“ Gaga je izvukla adute spregnute kompjuterske grafike, holografije i live video processinga. Na pozornicu se ušetala ogrnuta plaštem na „Changes“, prije nego se razogrnula i došla do klavijatura i mikrofona na rasplesanim hidrauličnim stalcima i ošinula „Suffragette City“.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=3fGBZhsa4VU[/youtube]

Video zid s njenom snimkom preuzeo je opet glavninu vizualne pažnju na „Rebel Rebel“ dok je na pozornicu bend držao Nile Rodgers iz grupe Chic, ujedno i poznati Bowiejev suradnik iz prošlosti. Istrčavanje Gage na pozornicu u društvu plesača donijelo je nove glazbene isječke iz pjesama „Fashion“, „Fame“ i „Let’s Dance“ u kojem je u prvi plan došlo njeno grljenje s Rodgersom s kojim se sve odvela u finalni klimaks s „Heroes“. Bio je to ujedno i klimaks 58. dodjele Grammyja.

S druge strane najveća gubitnica nastupa uživo bila je Britanka Adele. Tehnički problemi usred izvedbe djelovali su i na njeno samopouzdanje, te je ključne dijelove pjevala izvan tonaliteta, tj. u falšu. Za nekog tko slovi za jednuod  najboljih pjevačica današnjice, takav gaf se nije smio dogoditi.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ydJV9kcBlz8[/youtube]

Po pitanju samih nagrada, nekako je bilo za očekivati da će sveamerička pop miljenica Taylor Swift uzeti glavne nagrade, ali nije uzela i ostatak u čemu je još bila nominirana. Njen album „1989“ proglašen je albumom i pop albumom godine. S Kendrickom Lammarom je podijelila Grammy za najbolji video „Bad Blood“, dok je Kendrick također predvidljivo uzeo Grammyje za najbolji rap album, najbolju rap izvedbu, najbolju rap suradnju i najbolju rap pjesmu („Alright“).

S početka spomenuti The Weeknd je osvojio Grammyja za najbolji moderni urbani album i za najbolju R&B izvedbu. Što se tiče rock izvođača, Alabama Shakes su iskočili u prvi plan (najbolja rock izvedba, najbolja rock pjesma, najbolji album alternativnog rocka, a mogli su dobiti i za najbolji rock album koji je ovog puta stvarno nepravedno dobio Muse za „Drones“ koji se ujedno može smatrati i najgorim albumom u njihovoj karijeri).

Mark Ronson, Bruno Mars i Jeff Bhasker imaju tehnički najbolje dotjeran album („Uptown Funk“). Jason Isbell je dobio ‘americana’ Grammyje. Dokumentarac „Amy“ je nakon BAFTA-e dobio i Zlatni gramofon za najbolji film.

Skrillex i Diplo su slavilu u segmentu plesne glazbe.

Meghan Trainor proglašena je najboljom novom glazbenicom, a Grammyja je dobio i „The Basement Tapes Complete: The Bootleg Series Vol. 11“ Boba Dylana kao najbolji povijesni album.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh