Grč u Močvari – Kad publika okrene leđa, krvi još ima

I motorkom i maljem i sjekirom u (teleću) glavu.

Grč u Močvari (Foto: Ivan Gundić)

Živimo u vremenu nevjerojatne inflacije značenja. Ljudski razum i imaginarna internetska hartija danas sve trpe. Živimo u vremenu u kojem Donald Trump može za sebe reći da ima “najbolju osobnost”, a svaki se talent za pizdarije samoproglasiti pionirom avangarde. Živimo u vremenu u kojem različiti produkti reality talent showa, kao i konfekcijski trash pop pajaci za sebe mogu reći „rocker – to sam ja“, pa ne čudi da se svaki bend koji svira iole žešći punk-rock može reklamirati kao “beskompromisan”.

Živimo u vremenu kada shock-rockeri Grč koji postoje već trideset godina u Močvari nastupa pred jednako toliko ljudi samo zato što nikad ni jednom sistemu i niti jednoj publici nisu nikad išli uz dlaku, nisu ublažavali svoju poetiku krvi i mesa ni svoje urnebesno brutalne nastupe uživo, jer su ostali dosljedni svojoj uznemirujućoj viziji izvedbene umjetnosti. Grč je beskompromisan. Vi niste.

Da, rezali su opet na pozornici teleću glavu motornom pilom, da bi je potom mlatili maljem i na koncu rasjekli bojnom sjekirom. Zoff se polijevao životinjskom krvlju iz boca. Na pozornici su pilili fleksericom dok je gitarista pokrivala zavjesa iskri. Grč nema problema sa stvaranjem osjećaja nelagode i mučnine u publici dok im pokazuje njihovu zvjersku prirodu.

I glazbeno, Grč shvaća da snaga leži u dinamici. Za razliku od mnogih metal bendova, znaju da glasno nije glasno ako je konstantno glasno. To su najbolje pokazali u glazbenom vrhuncu nastupa pri izvedbi poeme Ivana Gorana Kovačića “Jama”, koja u sebi sadrži sav otrov nasilja kojim se Grč hrani. I vizualnim efektima s blještavim reflektorima i zavjesom dima od samog početka jasno su dali do znanja da je nastup ovog benda zamišljen kao spektakl za mnogo brojniju publiku od one koja ih je sinoć popratila.

Grč u Močvari (Foto: Ivan Gundić)

 

Dotakli su se i politika, sadašnjih i nekadašnjih u novijim pjesmama “Ministar” i “Srp i čekić”, nije izostala ni kontroverzna “Noćas se Beograd pali”, kao ni ništa manje nasilne “Nož u ruci” i “Sveta krv”. Grč je u tri teška suglasnika svoga imena savršeno opisao ambijent svoga nastupa. Kada izvodite takvu glazbu i tekstove, lako je zaplivati u karikaturu, pogotovo kada pritom imate pozamašan broj godina poput jednog Zoffa. Ali Grč to nije. Grč je beskompromisan. Vi niste.

Mora se priznati kako je Grč postavio zdjelicu žganaca (s ponekim zalutalim goveđim okom) koju mora pojesti svatko tko se želi baviti ovakvom teškom kombinacijom glazbene i izvedbene umjetnosti na ovim prostorima. O tome mi je osobno teško pisati. Ali, uostalom možda će više od svih riječi o sinoćnjem nastupu ispričati fotogalerija.

Nek’ padaju glave!

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X