Gušti ‘Naša stvar’ – slovenski pop projekt kao izlog novih EU pravila

Slijedom jučerašnje odluke šačice hrvatskih glasača, donosimo vam recenziju albuma jedne od trenutačno najpopularnijih pop zvijezda iz naše razvijene sjeverne regije Slovenije.

Gušti - Naša stvar

Probudili ste se u novoj državi. Naizgled sve je isto, sunce je na prozorčiću, trava i dalje zeleni, na TV-u Duško i Barbara. No, radio je čudan. Pjesmu razumijete, no nekako „nije naša“. Velika je vjerojatnost da se radi o projektu Gušti, slovenskom tekstopiscu i hrvatskoj pjevačici, projektu koji ponovno otvara neke javne debate, oko kojih su se posljednjih dana u nas lomila koplja.

Nedovoljna informiranost građana

Tko je uopće Miha Guštin zvan Gušti? Propagandni mailovi tvrde da je Gušti s „debi albumom ‘Naša stvar’ najavio i ostvario zaokret u novi smjer svog glazbenog stvaranja“. Zaokret u novi smjer s debitantskim albumom? I to albumom na kojem potpisuje tekstove i glazbu, no niti svira, niti pjeva. Usto, čini se i da je u Sloveniji velika zvijezda. Uvidom u sve potpisane dokumente i zaključena poglavlja iz njegove karijere, ustanovilo se da je Gušti uspješno ganjao solo karijeru te da se istakao u pisanju pjesama za grupu Big Foot Mama.

Totalna liberalizacija tržišta prijeti konkurentnosti hrvatskih proizvoda

U načelu, Gušti hrvatskoj publici prodaje ono što se kod nas prežvakalo stotinu puta – sumnjive elektronske podloge i zaboravljive melodije. Ipak, za razliku od našeg zašećerenog popa, „Naša stvar“ je donekle sofisticiranija, u smislu da ne pati od grandioznih aranžmana, cijele sile instrumentarija i pjevačice s upitnim vokalnim sposobnostima. No, slovenski pop bendovi na našim prostorima nisu uspijevali uglavnom zbog svoje neopipljive hladnoće i naizgledne skladateljske jednoličnosti. Al’ to je već razlika u karakteru. Mi volimo da se derneči, a oni bi na finjaka

Nude nam lijepo upakirane fraze, a bitne informacije se skrivaju

Istina je, „Naša stvar“ dolazi u elegantnom kartonu, a dizajnerski je dio posla među koricama odrađen gotovo besprijekorno. Ali, budete li dovoljno tvrdoglavi i nepromišljeni pa se upustite u sadržaj, mogli biste pročitati i stih: „Gdje si, što ima/bolja je klima“. Ili jedan esperantovski: „U nebroju lica te tražim“. Ili nešto što bi idealno leglo Sandiju: „Otvaramo prozor da ljubav se ne bi ugušila“. Svašta građanin može pronaći, samo ako mu se da proučavati cijeli isporučeni dokument.

Nije valjda da u toj EU baš ništa ne valja

Nije. Pjesma „Sjene“ je vrhunski komad europskog popa. Slatkasta gitara u prvom planu, poletni ritam i osvježavajuća atmosfera. Veliki adut albuma je i Ema Gagro, hrvatska pjevačica anđeoskog glasa. Svojom je interpretacijom učinila i da „Igra“, „Sama“ i „Septembar“ izrastu u sasvim slušljive pjesme. Bitnu rolu odigrali su i precizni glazbenici; radilo se timski, nitko nije iskakao, a stvorena zvučna kulisa, negdje između dance-popa i disko hitova, nije nametljiva i u službi je pjevačice. No, kao što je već napisano, malo previše sterilno za ovdašnje glazbene navike.

Korporativna EU vlast ne brine za male ljude

Album „Naša stvar“ izravni je dokaz da ipak brine. Nije nam još poznato koliko košta reklama na zadnjoj stranici omota albuma, ali vjerujemo da je Miha Guštin uspio time namiriti barem dio svojih studijskih troškova. Dati jednom prodavaču bicikala oglasni prostor preko cijele strane unutarnjeg covera, to je za nas, do jučer izolirane, svakako novost. Svašta građanin može saznati o novoj državi, samo letimičnim pogledom na njezinu papirologiju.

Ocjena: 6/10

(Dancing Bear, 2011.)

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X