Haustor i Madonna imaju najprodavanija vinilna izdanja u kolovozu

Time je ovaj nosač zvuka, koji je tijekom 2022. proveo šest tjedana na vrhu Top-liste prodaje albuma, spojio dva mjeseca na vrhu liste Top-liste prodaje vinila.

Haustor ‘Treći svijet’ i Madonna ‘Finally Enough Love’

Top-lista prodaje vinila za mjesec kolovoz drugi puta zaredom odražava tjedne rezultate prodaje albuma u svim formatima tijekom prošlog mjeseca. Tako su svih pet najprodavanijih vinila u kolovozu boravila u Top 5 ijedne Top-liste prodaje – koja obuhvaća prodajne rezultate svih diskografskih formata – tijekom četiri tjedna u kolovozu.

Tako je “Treći svijet” Haustora tijekom kolovoza proveo četiri tjedna među pet najprodavanijih vinila, od čega je dva tjedna boravio na vodećoj poziciji.

Prošlomjesečni rezultat (drugo mjesto) ponovio je i sastav Idoli s reizdanjem ploče “Odbrana i poslednji dani” (Croatia Records). Prvi konceptualni album na našim prostorima time je ubilježio treći mjesec zaredom među tri najprodavanija vinila u Hrvatskoj.

Kompilacijsko-koncertni album Pop festival Ljubljana 1972. (Croatia Records) popeo se jedno mjesto gore i nalazi se na broju tri ovomjesečne liste. Riječ je o audio snimkama prvog izdanja Boom Festivala, održanog u travnju 1972. u ljubljanskoj dvorani Tivoli.

‘Pop festival Ljubljana ’72 – Boom’

Na prvom održanom Boom Festivalu, koji je opjevan u pjesmi Lutka za bal grupe Parni valjak, nastupala su neka od značajnih imena naših prostora, poput Ivice Percla, grupe Time, grupe Indexi, i Grupe 777.

Na broju četiri mjesečne prodaje vinila nalazi se reizdanje nosača zvuka “Večeras vas zabavljaju muzičari koji piju” (Croatia Records) grupe Riblja čorba. Nastavak je dobrih rezultata prodaje, zbog kojeg je najavljeno tiskanje nove tiraže.

Sastav Parni valjak s pločom “Buđenje” (remaster 2022.) (Croatia Records) zatvara krug pet najprodavanijih vinila u kolovozu. Reizdanje ovog nagrađenog albuma je objavljeno krajem kolovoza i izazvalo veliki interes kod publike. Ovaj rezultat još je više zanimljiv jer je do ovomjesečnog rezultata došao u samo jednom tjednu prodaje.

U donjem dijelu Top 10 najprodavanijih kolovoških vinila našli su se Josipa Lisac s “Dnevnik jedne ljubavi” (Croatia Records) na broju šest, kompilacija “Zimzeleno a novo: Specijal Dino Dvornik” (Croatia Records) na sedmom mjestu i na osmoj poziciji “Razum i bezumlje” (Dancing Bear) grupe Majke. Listu najprodavanijih domaćih vinila zatvaraju grupa Bijelo dugme s kompilacijom “Singl ploče 1974-1980” (Croatia Records) i Boško Petrović s pločom “Tiffany Girl” (Croatia Records).

Idoli “Odbrana i poslednji dani”

Među deset najprodavanijih vinila nalaze se isključivo albumi iz diskografskog kataloga (izdanja čiji originalni datum izlaska je stariji od 18 mjeseci). Tako se na listi smjestilo sedam albuma čije originalno izdanje je starije od 30 godina. Dvije ploče su objavljene tijekom sedamdesetih (“Pop festival Ljubljana 1972 – Boom” i “Dnevnik jedne ljubavi”), a pet izdanja originalno je izašlo tijekom osamdesetih (“Treći svijet”, “Odbrana i poslednji dani”, “Večeras vas zabavljaju muzičari koji piju”, “Singl ploče 1974-1980” i “Tiffany Girl”). “Buđenje” i “Razum i bezumlje” su nosači zvuka originalno objavljeni tijekom devedesetih, a kompilacija “Zimzeleno a novo: Specijal Dino Dvornik” pojavila se tijekom 2018. godine.

Za razliku od rezultata prodaje domaćih naslova na vinilu, među deset najprodavanijih inozemnih vinilnih izdanja nalaze se dva albuma objavljena tijekom 2022. godine. Preostalih osam izdanja pripada diskografskom katalogu.

Kraljica popa Madonna s pločom “Finally Enough Love” (Warner Records/Dancing Bear), objavljenom krajem mjeseca, najprodavaniji je inozemni vinil u kolovozu.

Radi se o skraćenom izdanju zbirke remikseva “Finally Enough Love: 50 Number Ones” (Warner Records/Dancing Bear), koji su tijekom njezine karijere boravili na broju jedan liste Billboard Dance Club Songs. Na 16 pjesama, odabranima za ovaj album, Madonna je surađivala s poznatim DJ-evima i producentima poput Aviciija i Williama Orbita.

Na broju dva našla se ploča “AM” (Domino/Dancing Bear) grupe Arctic Monkeys, nakon povećanog interesa publike za njihovih izdanjima povodom nedavnog koncerta u Puli. Krug tri najprodavanija vinila zatvara “Harry’s House” (Columbia/Menart) Harryja Stylesa.

Mjesečna top-lista prodaje vinila Hrvatske diskografske udruge nastaje na osnovu kompiliranja podataka sa 164 prodajna mjesta iz Hrvatske i internetskih trgovina diskografskih kuća. Ovomjesečna lista donosi plasman najprodavanijih albuma na osnovi rezultata u tjednu od 1. kolovoza do 28. kolovoza.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X