HDS ZAMP predstavio rezultate poslovanja za 2020. godinu, te najuspješnije autore

Unatoč gotovo katastrofalnim prognozama, autori su 2020. završili s ukupno 86.391.702,17 kuna i minusom od 14,9 % u odnosu prethodnu, rekordnu 2019. godinu.

HDS ZAMP

Kako iz HDS ZAMP-a tumače: “Riječ je o značajnom, ali ipak ublaženom padu prihoda zahvaljujući naporima HDS ZAMP-a, smanjenju troškova poslovanja i izdvajanjima Društva za izvanrednu financijsku pomoć članovima, autorima i nositeljima prava.”

U prošloj godini ostvareni su prihodi u ukupnom iznosu od 119.650.177,27 kn. I tu je neizbježan pad od 15,3 posto u odnosu na prethodnu 2019. godinu. Razlika između dvaju iznosa (ukupni prihod i iznos za raspodjelu) odlazi na socijalne i kulturne projekte Društva (8,3 posto od ukupnog prihoda), te troškove ostvarivanja prava (21,2 posto) u toj godini čime se dolazi do iznosa od 86.391.702,17 kuna.

Prihod od digitalnih prava ublažio veći pad

Nedostatak koncertnih aktivnosti ozbiljno se odrazio na autorske honorare stoga se sustav kolektivne zaštite oslonio na ostale stupove od kojih je, primjerice, onaj digitalnih prihoda čak zabilježio i rekordan rast od 300 posto.

Hrvatsko društvo skladatelja reagiralo je prema svojim članovima nizom financijskih pomoći: uz 800 tisuća kuna izvanredne pomoći iz tzv. Fonda solidarnosti, oformljen je i poseban „AntiKorona fond” kojim je svim članovima koji su sudjelovali u obračunu malih prava u prosincu 2020. isplaćeno dodatnih 4 milijuna kuna. No, autori i nositelji prava, njih gotovo 300, prepoznalo je i posljedice razornog potresa u Sisku i Petrinji stoga su, odričući se svojih autorskih honorara, uspjeli prikupiti 250 tisuća za obnovu glazbene škole „Fran Lhotka” u Sisku.

24 nove pjesme dnevno

Unatoč svim teškoćama, glazbeni autori imali su kreativnu 2020. godinu: HDS ZAMP-u se tako pridružilo 437 novih autora, a tijekom godine prijavljeno je ukupno 8952 novih djela. Za ilustraciju, riječ je o prosjeku od 24 nove pjesme dnevno.

„Za mnoge glazbene kreativce, sustav kolektivne zaštite autorskih prava pokazao se jedinim stabilnim i sigurnim prihodom u ovoj nezapamćeno kriznoj godini. Cilj HDS ZAMP-a bio je očuvati stabilnost poslovanja te ublažiti pad prihoda kako bi za većinu naših članova glazba i dalje ostala njihov životni poziv. Smatram da, unatoč svim izazovima, možemo biti zadovoljni minusom od samo 15% i nadati se da je ovaj sramežljivi povratak glazbe u 2021. najava boljih dana pred nama”, izjavio je Nenad Marčec, glavni direktor HDS ZAMP-a.

Predstavljajući poslovne rezultate, Marčec je istaknuo napore službe koja je, unatoč teškoćama u poslovanju uzrokovanim koronom i potresima, osigurala pravovremenu isplatu honorara za preko 10 tisuća članova tijekom cijele godine.

Uz poslovne rezultate, HDS ZAMP objavio je i podatke o najuspješnijim autorima i pjesmama domaćeg radijskog i televizijskog etera u 2020. koje možete pogledati u infografici ispod.

Najuspješniji autori i pjesme u 2020. godini

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X