HDSSB neovlašteno koristio pjesmu Laibacha, a zgranuti članovi grupe najavili tužbu

Glavaševa stranka HDSSB koristila je bez odobrenja pjesmu slovenske grupe Laibach u promotivnom filmu o svojoj tek osnovanoj paramilitarnoj formaciji, tj. Slavonskoj sokolskoj gardi. Zgroženi činom, članovi grupe Laibach najavili su pokretanje tužbe zbog neovlaštenog korištenja pjesme.

Laibach u Pjongjangu, Sjeverna Koreja (Foto: Laibach/Facebook)

Riječ je o poznatoj pjesmi “Geburt Einer Nation” s albuma “Opus Dei” iz 1987. godine. Iako se za vrijeme bivše Jugoslavije imidž Laibacha povezivao u nekim slučajevima kao promocija totalitarizma, odavno je jasno kako je ovaj najpoznatiji slovenski sastav u stvari najveći kritičar totalitarnih ideologija, kao što je i njihov militantni imidž samo dio cjelokupne koncepcije.

Grupa Laibach stoga drži nedopustivim da se njihova glazba koristi kao podloga za promociju pseudomilitarne (ili paramilitarne) stranačke postrojbe ‘crnokošuljaša’ stranke koju vodi osuđeni hrvatski ratni zločinac Branimir Glavaš. HDSSB nije tražio dopuštenje za korištenje pjesme kao što nije platio ni naknadu za korištenje iste, a u skladu s tim Laibach već poduzima korake protiv nezakonitog korištenja pjesme preko svog hrvatskog nositelja licencnih prava, kao što se ozbiljno razmatra i tužba.

Čelništvo HDSSB-a našlo se zatečeno novinarskim upitima te su pokazali kako se nimalo ne razumiju u sustav autorskih prava, jer drže da je plaćanje naknade ZAMP-u za javno korištenje glazbe dovoljno. Iako su prvotno poricani da film nije prikazivan javno već isključivo unutar stranke i to se pokazalo neistinitim jer je film prikazan na lokalnoj TV stanici STV, kao što se može pogledati i na Youtubeu.

Osim što su u svom neznanju iskoristili glazbu lijevo orijentirane grupe, HDSSB kao kruta desna stranka koja je prva u Hrvatskoj javno uvela i formaciju koja nosi crne uniforme vjerojatno ne shvaća da je spornim potezom opasno narušila međunarodni ugled svjetski poznatog i cijenjenog sastava potpuno suprotnih političkih uvjerenja.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X