Hladno pivo u ITD-u – džinovski koncert za 200 ljudi

Predstavljanje novog albuma najvećeg domaćeg rock benda u klupskim uvjetima zgrebačkog teatra ITD može se sažeti u četiri riječ: Knjiga žalbe je nepotrebna.

Hladno pivo (Foto: Zoran Stajčić)

Može bend održati stotinu proba s novim pjesmama, ali da bi stvari sjele na pravo mjesto dovoljan je nekad samo jedan koncert, jer interakcija s publikom i reakcija iste na pjesme koje tek u tim trenucima za stvarno zažive na pozornici je ono što je najvažnije. Hladno pivo je kao bend itekako svjestan toga, a može se reći da je već postalo pravilo najpoznatijeg domaćeg sastava da promocija albuma bude u klupskom ozračju – nekom prostoru istovremeno dovoljno intimnom i dovoljno javnom kako bi sve imalo odlike koncerta, a opet da su svi članovi dovoljno blizu jedan drugog na maloj pozornici.

Za mnoge domaće bendove klub je uglavnom krajnji domet, no Pivo je bend velikih pozornica. A na sreću su svi u bendu normalni ljudi koji ne boluju od ego tripa i svjesni su kolika je uloga klupskog prostora za postizanje ne samo glazbene kompaktnosti, već i čvršće međusobne komunikacije. Za „Knjigu žalbe“ je 2007. izbor bio pao na kulturni centar u Gajnicama, a za „Svijet glamura“ na Teatar ITD – prostor u koji je u utorak navečer stalo dvjestotinjak posjetitelja željnih novih pjesama. Odmah treba reći da se nije radilo o nastupu na kojem je isključivo predstavljen novi materijal, već o punokrvnom dvosatnom koncertu u koji su bila utkana i sva „poznata mjesta“ grupe.

Hladno pivo u Teatru ITD (Foto: Zoran Stajčić)

Najteži trenutak za Hladno pivo bilo je otvaranje koncerta, što je Mile Kekin i sam priznao. Uz mali najavljivački igrokaz i sprdnju uz domaću estradnu matricu Mile je zapjevao prve stihove „Kirbaja i kotlovine“ koji su se ubrzo pretvorili u eksploziju zvuka kad se razmaknuo zastor iza kojeg je ostatak Hladnog piva moćno zagrmio ne ostavljajući prostor za nedoumicu da je grupa ovog puta iznjedrila osrednji materijal. Odmah nakon nje publika je jednako snažnom emocijom i grupnim pjevanjem prihvatila i pjesmu „Ima da te lajkam“.

Osjetilo se tijekom izvođenja te dvije pjesme kako se cijeli bend oslobodio bremena nervoze i neizvjesnosti  i vjerojatno nagađanja hoće li pjesme na pravi način zaživjeti na tom ključnom koncertu (koji se mnogima vjerojatno nije tako činio). Ustvari ne sjećam se da sam ikada vidio, ili osjetio da Hladno pivo ima tremu kao u utorak navečer, bilo da je riječ o počecima i vremenu prije izdavanja albuma „Džinovski“ i nastupa po opskurnim rupama Zagreba i okolice, ili open air trijumfu kao što je bio onaj na Jarunu.

Ovo je bio trenutak: biti ili ne biti u kojem je sam bend morao proći katarzu i uvjeriti se na pozornici da je i dalje bend i to veliki bend. Jer ovo je ipak mala zemlja gdje se puno toga stavlja pod povećalo i normalno je za očekivati kako grupi koji je ne samo udarila u plafon, već isti bez trikova i smicalica u karijeri podignula do (za ove prostore i ovo vrijeme) neslućenih razmjera, nije svejedno hoće li ili neće moći zadržati taj status.

No ono najvažnije je da se na koncertu itekako osjetilo da taj isti bend i dalje grize i da nipošto ne spava na lovorikama. Kako je nastup odmicao katarza se počela prenositi na raspjevanu publiku, a „oslobođeno“ Hladno Pivo je davalo sve više i više. Nije bilo (možda očekivane) velike petljancije oko dovođenja gostiju, što obično usporava ritam samog koncerta. Sve je bilo svedeno na minimum i uistinu se radilo o večeri rezerviranoj za ogoljeno Hladno pivo u svojoj punoj snazi.

Nakon jednog predviđenog bisa uslijedio je i drugi, jer Hladno pivo ima itekako dosta „štofa“, a i dalje se radi o „prokleto zaraznom“ bendu koji spregom ritma, rifova i socijalno angažirane poezije u kojoj se lako pronađu i oni pošteni bez ambicija i oni koje i dalje gazi tranzicija.

Je li nastup u ITD-u bila uvertira u veliki koncert koji će Pivo prirediti u Zagrebačkoj areni? Vrlo vjerojatno, no najvažnije je, ako Arena bude ispunjena do posljednjeg mjesta, da će Hladno pivo i na toj pozornici dokazati da je i dalje bend, a ne skup od pet individualaca koji odrađuje „zvjezdanu“ tezgu.

Saznajte više: Hladno pivo ‘Svijet glamura’ – tko smo, odakle dolazimo i koliko to košta?

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X