Hrvatska glazbena unija poslala prosvjednu notu premijeru i ministrima zbog policijske racije u KSET-u

Prosvjedne note HGU-a upućena je Predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću, Ministru unutarnjih poslova Vlahi Orepiću i Ministrici kulture, Nini Obuljen Koržinek, a također je objavljena i na službenoj internetskoj stranici Unije.

HGU
HGU

Prosvjednu notu koju ispred Predsjedništva Hrvatske glazbene unije potpisuju Nikša Bratoš, predsjednik udruge, Mirela Priselac-Remi, predsjednica GO HGU, te dopredsjednici Olja Dešić, Neven Frangeš i Paolo Sfeci prenosimo u cjelosti:

“Predmet: Prosvjedna nota zbog nemilih događaja 25.11.2016. u Klubu studenata elektrotehnike (KSET)

Poštovana gospodo, ovim putem htjeli bismo, kao Hrvatska glazbena unija (HGU), udruga s preko 5000 aktivnih članova i šest podružnica na teritoriju Republike Hrvatske, upozoriti na nemile događaje koji su se odvili u Klubu studenata elektrotehnike (KSET), u Unskoj 3 u Zagrebu, u petak navečer, 25.11.2016. i iskazati svoje duboko nezadovoljstvo.

Naime, policijske snage (prema izjavama svjedoka – snage krim i interventne policije) izvršile su pretres kluba i posjetitelja, na vrlo agresivan i neprimjeren način, uzurpirali i prekinuli koncert grupe Svemir čija se promocija albuma odvijala u KSET-u, bez osobitih razloga i povoda.

Željeli bismo upozoriti da kulturni sadržaji, glazbenici i glazbene grupe, miroljubiva kulturna okupljanja nikako ne smiju postati poligon invazivne policijske intervencije. Prostori održavanja kulturnih sadržaja mjesta su na kojima umjetnici predstavljaju plodove svog rada, sigurne zone umjetničkog djelovanja i, na kraju krajeva, mjesta koja stvaraju i održavaju društveni život naših građana. Ona nikako ne smiju postati mjesta straha, terora nad građanima i agresivnog nametanja reda jer za to, naprosto, nema nikakvog povoda. HGU podržava vladavinu zakona i reda, mjere kontrole i poštuje rad policijskih snaga, ali smatramo da ovaj incident u klubu KSET nikako ne spada među uobičajene načine na koje policija osigurava red i mir ili štiti svoje građane. Baš suprotno, širi se atmosfera straha i nesigurnosti u kojoj se svaki građanin može zapitati krše li se njegova građanska i ljudska prava.

Mjesta kulturnih događanja, bilo poznata i etablirana kao što je KSET (sa svojih 40 godina djelovanja na sceni) ili mali, lokalni kulturni klubovi u manjim sredinama RH, ne smiju postati poligoni neopravdanih, neobjašnjivih i invazivnih policijskih intervencija. Poštujte našu slobodu i imajte povjerenja u svoje građane, kako bi građani vjerovali vama – samo uzajamno poštovanje i povjerenje može stvoriti atmosferu u kojoj cvatu građanske i kulturne slobode.”

 

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X