Hrvatska klasična glazba ima predstavnika u utrci za Grammy

Album ‘Noć na gornjem gradu – glazba Zorana Krajačića’, u izvedbi gitarista Maka Grgića je jedan od pet nominiranih projekata u kategoriji Najbolje instrumentalne solo izvedbe klasične glazbe.

Noć na Gornjem gradu

Hrvatska glazba je sinoć primila veliku vijest nakon što su objavljene nominacije za 65. nagradu Grammy: album “Noć na gornjem gradu – glazba Zorana Krajačića”, u izvedbi gitarista Maka Grgića (ili na engleskom “A Night in Upper Town — The Music of Zoran Krajačić,”) jedan je od pet nominiranih projekata u kategoriji Najbolje instrumentalne solo izvedbe klasične glazbe (Best Classical Instrumental Solo).

Album je originalno objavila ove godine zagrebačka specijalizirana etiketa “Nota Bene” Mladena Maleka koji je ukratko opisao tijek nastajanja projekta: “Damjan Krajačić je hrvatski flautist koji već duže vrijeme živi i radi u SAD-u. Njegov pokojni tata, Zoran Krajačić, je bio ravnatelj glazbene škole u Velikoj Gorici a ujedno i skladatelj širokog interesa i povećeg opusa. Damjan je nakon tatine smrti, pregledavao očev notni materijal te ga je odlučio ponuditi svojem dugogodišnjem prijatelju, klasičnom gitaristu Maku Grgiću. Mak je bio vrlo zadovoljan karakterom djela i u relativno kratkom roku je snimio kompletan album pod nazivom “Noć na Gornjem gradu”.

Budući da je riječ o prvom snimljenom materijalu iz opusa njegova pokojnog oca, Damjan je u naslovu albuma odlučio naglasiti kako se radi o glazbi Zorana Krajačića.

U traženju kvalitetnog izdavača, Damjanu je preporučena zagrebačka etiketa “Nota Bene” te se vrlo brzo postiže dogovor o digitalnoj globalnoj distribuciji, s iznimkom SAD-a, gdje je taj posao preuzeo američki label RoundTone Music, koji i inače prati karijeru Damjana Krajačića.

Zanimljivo je da se do sada, Mladen Malek nikad još nije fizički sreo s Damjanom Krajačićem. Njih dvojica su kompletnu komunikaciju kao i pregovore obavili koristeći Whatsapp.

Mladen Malek je, naravno oduševljen primljenom vijesti i sad se nada da će se, ne samo sva tri sudionika i fizički sresti, već da će biti prilike organizirati i koncerte gdje će se ta glazba izvesti uživo kako u Hrvatskoj, tako i širom svijeta.

Dodjela Grammya će biti 5. veljače u Crypto.com Areni u Los Angelesu.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X