Hrvoje Crnić Boxer i Boris Harfman Hari (LADO Electro): ‘Memorabilium’ je mjesto na kojem su vrijedne stvari sačuvane od zaborava

Boris Harfman, solist Ansambla LADO i Hrvoje Crnić Boxer u suradnji s Ladaricama i glazbenicima Ansambla LADO, jedinog profesionalnog folklornog ansambla u Hrvatskoj objavili su nakon 15 godina drugi LADO Electro album.

  • 42
    Shares
Hrvoje Crnić Boxer i Boris Harfman Hari (LADO Electro) (Foto: promo)

Suradnja dvojice umjetnika započela je 2002., a već naredne godine objavljen je prvi album LADO Electro koji je objedinjavao ideju stapanja tradicionalnog glazbenog folklornog nasljeđa s elektroničkom glazbom. Petnaest godina kasnije Hrvoje Crnić Boxer i Boris Harfman Hari objavljivanjem albuma “LADO Electro 2.0 Memorabilium” dokazuju kontinuitet suradnje, ali i hvatanje u koštac s novim elementima. U prvom redu se to odnosi na razliku između dva LADO Electro albuma, jer za razliku od prvog na kojem se radilo na temama instrumentalnog karaktera, “Memorabilium 2.0” donosi i vokalne napjeve.

Zagrebačku promociju, album će doživjeti danas u Vintage Industrial Baru gdje će ga Boxer i Hari zajedno predstaviti. Tim povodom izmjenili smo nekoliko informacija s ovim osebujnim glazbenim tandemom.

Prošlo je 15 godina od objavljivanja prvog „LADO Electro“ albuma. Možda je najbolje pitati je li tolika pauza bila planirana ili neplanirana?

Obojica smo radili na desecima drugih projekata, televizijskim, filmskim i kazališnim soundtrackovima i koreografijama.

Zanimljivo mi je da je jedan dio čine tradicijski napjevi s kojima se pjevači ranije nisu susretali, zašto vam se to učinilo privlačnim?

Mislimo da to albumu daje još jednu bitnu tradicijsku dimenziju, izvornost i dodatnu arhaičnost.

I ovog puta ste uspjeli u jedno tkivo stopiti tradicionalni folklorni izričaj i elektronički ambijent i moment, no koliko ta dva segmenta uopće međusobno korepondiraju, možda ponajviše po pitanju metrike i ritma?

Svakoj pjesmi pristupamo kao prema jedinstvenom umjetničkom djelu. Pjesme se razlikuju po zvuku i formi ali ono što im je svima zajedničko na ovom albumu su vrhunske izvedbe članice i članova Ansambla LADO.

Zašto naziv „2.0 Memorabilium“?

Pojam “Memorabilium”predstavlja mjesto na kojem su vrijedne stvari sačuvane od zaborava. A “2.0” predstavlja svojevrsni upgrade prethodne verzije.

Da pazite na usklađenost detalja svedoče i dva spota „Lepi valcer“ i „Ljeljo“ koji su najavili album u veljači i svibnju. Planirate li još video uradaka?

Da, radi se o video spotovima za singlove skinute sa albuma 2.0 Memorabilium a planiramo nastaviti s izdavanje singlova i pratećih videa, a dio promo video materijala snimat će se i večeras u Vintageu.

Album predstavljate u Vintage Industrial Baru. Koji su promotivni planovi za ovo ljeto i jesen?

Planovi su nastavak promocije albuma “LADO ELECTRO – 2.0 Memorabilium” kroz nove video spotove, live nastupe te aktivnost na društvenim mrežama.

  • 42
    Shares

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X