Igor Božanić aka Sir Croissant objavio debitantski album ‘Runo’

Što je točno ‘Runo’? Za nekog bi moglo biti sve, za nekog drugog jedan začudan svijet, podjednako vilenjački i realističan, utemeljen u tradiciji i zagledan u nebo. Taj svijet Igor je stvorio u vlastitoj produkciji, uz pomoć prijatelja i obitelji.

Igor Božanić (Foto Nenad Vujanović)

Igor Božanić je kantautor iz Banjaluke, koji trenutno studira i živi u Beogradu. Glazbom se bavi od 2016. godine, a možda ste ga primijetili kako nastupa pod imenom Sir Croissant, pošto je kao specijalni gost svirao na prestižnim regionalnim festivalima – MENT, Indirekt, Americana Night, Novi Val…, ali i kao gost na koncertu Marisse Nadler u Zagrebu. Kao Sir Croissant objavio je nekoliko EP izdanja, a za prvo predstavljanje svijetu kao Igor Božanić objavljuje “Runo” u nakladi Pop depresije i Kišobrana.

Igor Božanić ‘Runo’

Runo se snimalo nekoliko puta i neke pjesme su stare preko tri godine, uključujuči “Hrast”, čiji je nastanak i započeo ovaj novi pravac u mojoj karijeri. Runo istražuje porodične, intimne i teme iz djetinjstva, pronalazi jezivo u utješnom i melanholiju u nostalgiji. Ovaj album je i dnevnik okrenut ka autoru i pokušaj da se uhvati univerzalnost tema koje obrađuje. Kućna produkcija uz analognu obradu mijenja uglađenost za neposrednost i uvodi elemente okruženja: tutnjava tramvaja, cvrkut ptica, čitanje poezije i lupanje tepiha dočaravaju ambijent, dok hermetični ton odražava i neizvjesno vrijeme u kojem je album nastao… S druge strane, omot albuma motivima preuzetim iz tekstova, a potom utkanim u crnu pozadinu, uspostavlja raspoloženje i daje pjesmama skoro opipljivu dimenziju,” smatra Božanić.

Album je sniman u kućnim uvjetima u Banjaluci i Beogradu, od ožujka do prosinca 2020. godine. Gosti na nekoliko pjesama bili su Darko Ružičić (harmonika) i Ozren Četković (violončelo).

 

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X