‘Igra rokenrol cela Jugoslavija’ u srcu Zagreba

Električni orgazam je u akustičnoj formi danas u Novoj ploči predstavio nedavno objavljivanje box set izdanja za Croatia Records.

Električni orgazam u Novoj ploči (Foto: Zoran Stajčić)

Priliku za predstavljanjem uživo na gradskoj špici dobila su dva značajna izdanja iz sfere ex-Yu scene. U Novoj ploči Croatia Recordsa u Bogovićevoj ulici danas je bilo riječi, ali i glazbe uživo, povodom objave „Original Album Collection“ Električnog orgazma, box seta koji pokriva prvih pet studijskih albuma kao i koncertni album „Braćo i sestre“ te slavne „Paket aranžman“ grupe, ali i reizdavanja albuma „Lutka koja kaže ne“ Vlade, Gileta, Pika & Švabe.

Srđan Gojković Gile i Piko Stančić prisjećali su se tih vremena i evocirali uspomene, posebno se osvrćući i na pokojnog, i nikad prežaljenog, Vladu Divljana, dakako u intervjuima za javnost, koje su vodili Hrvoje Horvat i Nikola Knežević.

Nikola Knežević, Piko Stančić, Srđan Gojković Gile i Hrvoje Horvat (Foto: Zoran Stajčić)

Kuriozitet je bio i akustični nastup Gileta, Švabe i Banane iz Električnog orgazma u otvorenom izlogu Nove ploče, tako da su njihove pjesme odjekivale Bogovićevom ulicom. No nije to bio baš običan promotivni nastup. Nije Električni orgazam takav bend. Kad su krenuli prvi taktovi pjesme „Seks, droga, nasilje i strah“, Gile i ekipa evocirali su uspomene na početak devedesetih i kaos raspada bivše države i dakako projekt Rimtutituki koji će ponajviše ostati upamćen po toj pjesmi koju u originalnoj verziji izvode Milan Mladenović, Zoran Kostić Cane i dakako Gile, pjesmu kojom su s prikolice kamiona na prosvjednom koncertu pred tisućama Beograđana tada slali jasnu i nedvosmislenu antiratnu poruku. Ista pjesma je dakako bila uvrštena i u kultni film „Crni bombarder“.

Električni orgazam u Novoj ploči (Foto: Zoran Stajčić)

„Seks, droga, nasilje i strah“ se ne nalazi na „Original Album Collection“ Električnog orgazma, ali je očigledno opet takvo nekakvo vrijeme da je morala biti odsvirana. Novi poseban trenutak bila je izvedba klasika grupe „Igra rokenrol cela Jugoslavija“. Nije to nikakva novost kad su u pitanju koncerti Električnog orgazma, ali nije da je se može čuti u javnom prostoru u Hrvatskoj.

Električni orgazam u Novoj ploči (Foto: Zoran Stajčić)

Bilo je lijepo čuti tu pjesmu upravo u Bogovićevoj gdje se malo-malo u današnje vrijeme postrojavaju kojekakvi desničarski mračnjaci koji rigaju netrpeljivost ili pak javno spaljuju novine čiji sadržaj im se ne sviđa. Pa za razliku od tih ‘performansa’ koje normalni građani izbjegavaju u širokom luku, bilo je lijepo vidjeti i čuti odobravanje i aplauz slučajnih prolaznika Akustičnom Orgazmu nakon što su izveli taj svoj klasik ex-Yu scene, prije nego što su „Kapetanom Esidom“ s albuma „Distorzija“ okončali kratki nastup i potom se družili i fotografirali s okupljenima, te potpisivali originalne vinilne ploče nekima koji su ih donijeli sa sobom. A u ovom današnjem čudnom kišno-sunčanom danu, čak je i vrijeme bilo naklonjeno toj zagrebačkoj promociji.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X