Igralom u Krku – soundtrack saharskog pijeska

Svirka niške trojke u potpunosti je opravdala ne samo visoke pozicije koje su zauzeli dosadašnji im albumi, uključujući i aktualni ‘Premalim stvarima’, već i pojam sessions u nazivu ovog koncertnog serijala.

Igralom u Krku (foto: Goran Mitrović)

Ponekad je dovoljno samo dva-tri akorda ili udarca palicom po napetoj koži bubnja da vam se u glavi počnu nizati čudne slike, asocijacije koje niti jedna druga grana umjetnosti ne može probuditi. U to sam se po tko zna koji put uvjerio u srijedu u Krku, gdje je u sklopu jubilarnih, desetih po redu Tramonto Sessionsa fantastičan koncert održao Igralom.

Za početak vrijedi spomenuti da su ovogodišnje izdanje Tramonta otvorili Peso Neto, no njihov sam prošlotjedni nastup proveo u blatu i kiši INmusica. Poslije Igraloma, točnije 16. srpnja, na Trgu glagoljaša nastupit će Nina Romić, a čitavu priču na obližnjem će Kamplinu 21. kolovoza zaokružiti Klinika Denisa Kataneca, Mary May i Juno Nao.

Svirka niške trojke u potpunosti je opravdala ne samo visoke pozicije koje su zauzeli dosadašnji im albumi, uključujući i aktualni “Premalim stvarima“, već i pojam sessions u nazivu ovog koncertnog serijala. Djelomično i zbog posjete od kojih 30-40 ljudi (teško je precizirati jer se brojka mijenjala zahvaljujući slučajnim prolaznicima koji zastanu i odslušaju pjesmu ili dvije), večer je, što je na Tramontu čest slučaj, bila poput nekog tajnog, nenajavljenog giga na kojem bend vrlo opušteno svira što god i kako god poželi.

Takve okolnosti savršeno odgovaraju Igralomu čiji je opus moguće smatrati pravim glazbenim tripom u kojem u jednom trenutku imate osjećaj da negdje usred Sahare slušate jam Tuarega iz Tinariwena, u sljedećem vas Dimitrije Simović, Mladen Marjanović i Ivan Cvetković istočnjačkim melosom teleportiraju u neke davne, mistične prostore Balkana da bi putovanje, uz još poneku postaju poput funka, psihodelije, yu-rocka s naglaskom na novosadske institucije poput Obojenog programa ili La Strade, na krilima afrobeata završilo u bespućima Crnog kontinenta.

Igralom u Krku (foto: Goran Mitrović)

Sličan dojam ostavljaju i tekstovi koji naizmjenično redaju poetske slike (“Sunce“, “Reka“), progovaraju o problemima i traumama stanovnika naših prostora (“Kafanče“) i pronalaze inspiraciju u svakodnevici, kao u “Dan u životu“ koju sam doživio kao svojevrsni odgovor na “A Day in the Life“ Beatlesa.

Osim stvari s nove ploče, podsjetili su nas i na njezinu prethodnicu “Sunovrat“ te prvijenac “Pogrešna poznanstva“ čija naslovna pjesma i na samom kraju izvedena “Vražiji sin“ ulaze među najbolje trenutke osamdesetak minuta dugog nastupa. Uz navedene, izdvojio bih svakako i “Lešinare“, a simpatično je bilo i kada je Dimitrije bubnjara Cvetkovića morao podsjetiti kako točno ide uvod u “Premalim stvarima“.

Igralom u Krku (foto: Goran Mitrović)

Telepatska povezanost muzičara spada među najizlizanije metafore u rocku i pisanju o njemu, ali idealno opisuje međuigru ove trojice istinskih virtuoza. Cvetković “u malom prstu“ ima valjda svaki postojeći ritam i šalta ih poput kanala na TV-u u stopu praćen Simovićevim basom, dok Marjanović niže neobična, afrobeatom inspirirana sola odsvirana većinom na donjim žicama. Dobar dio koncerta njegova mi je gitara
zvučala kao glazbeni ekvivalent saharskog pijeska kojim nas u posljednje vrijeme plaše mediji, no sjetio me i na ganskog velikana Ebo Taylora, u “Bolnoj ženi“ čak i na Jimija Hendrixa.

Prije dvije godine Simovića sam na istom mjestu gledao s njegovim drugim projektom/alter-egom, odnosno kao Dimitrija Dimitrijevića. I taj sam nastup opisao u superlativima, no ove ga je srijede uspio i nadmašiti. Samim time, ne preostaje mi ništa drugo nego ponovno zaključiti koliko je naša scena dobila njegovim preseljenjem u Zagreb. Posebno jer pritom nije prestao biti pjevačem i basistom Igraloma.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X