IMPALA predstavila plan od 10 točaka za reformu streaminga

IMPALA, europska krovna udruga nezavisnih izdavača, objavljuje plan u 10 točaka koji je usmjeren ka reformi streaminga.

Impalinih 10 točaka

Iz IMPALE poručuju sljedeće:

“Glazbene servise smatramo partnerima i naš cilj je učiniti streaming pravednijim, te osigurati dinamičnu, vjerodostojnu i odgovornu budućnost za one koji glazbu stvaraju i njihove fanove.

Na samom početku apeliramo da se ukinu tzv. safe harbour posebne privilegije koje uništavaju tržište. Izbjegavanje novih rupa u zakonu je prioritet u trenutku kada se na nacionalnoj razini implementira EU direktiva za zaštitu autorskih prava. Apeliramo na države članice da “čuvaju svoje kreativce – ne plaho, nego žestoko.”

Također, obraćamo se i izdavačima. Naš plan odbija uvođenje tzv. licencirane ‘pravične naknade’ kojom bi izvođači kolektivno pregovarali direktno sa servisima o paralelnoj naknadi. Umjesto toga, tražimo od izdavača da isplaćuju umjetnicima pravednu suvremenu naknadu za prava koja ostvaruju prodajom i distribucijom glazbe putem digitalnih servisa. Također, u sklopu našeg plana predlažemo da streaming platforme uvedu pretragu glazbe putem izdavača kako bi servisi bili još dinamičniji.

Razlika u naknadama koje plaćaju pojedini streaming servisi je jedna od naših glavnih tema. Imamo nekoliko prijedloga za unapređenje načina kako se prihod sa streaming platformi generira i dijeli. Protivimo se smanjivanju isplaćenih naknada od strane servisa u zamjenu za uvrštenje u prioritetne playliste ili kao dodatnu naknadu za privilegirani tretmanima u algoritmima, jer to je ‘payola’ odnosno podmićivanje. IMPALA također traži od servisa da se odrede prema tzv. ad-blockiranju i raznim manipulacijama streaminga jer to umanjuje stvarnu vrijednost iz sustava.”

Mark Kitcatt, suvlasnik i direktor Everlasting Popstock labela, te prvi čovjek Impaline radne grupe za streaming, unutar koje je nastao ovaj plan, uz njegovu objavu kaže: “Razgovarali smo s članovima kako bi saznali što sve streaming može pružiti, te kako bismo to mogli postići. Imamo niz ideja kako povećati zaradu i mogućnosti onima koji glazbu stvaraju i kako isporučiti još veću vrijednost fanovima. ‘Safe harbour’ eksperiment je propao u svakom pogledu i treba ga zauvijek ukloniti. Izdavači moraju plaćati suvremene digitalne naknade izvođačima. Tek tada možemo slušatelje i umjetnike staviti u središte plana za ostvarivanje punog potencijala streaming servisa za ovu industriju.”

Helen Smith, izvršna direktorica Impale, dodaje: “Treba promijeniti sadašnje status quo stanje streaminga. Naš zaključak sve govori. Zajednica nezavisnih glazbenika je uz izvođače, spremna je pomoći izgraditi bolje modele za kreatore, korisnike, servise i cijelo okruženje u cilju što kvalitetnijeg iskorištavanja sustava streaminga. Naši prijedlozi također su korisni i zemljama Europske Unije koje su u procesu implementacije Direktive za zaštitu autorskih prava. Na primjer, izuzimanje kratkih videa iz sustava zaštite bio bi velik korak unatrag. Nadamo se da Njemačka i druge države prate što predlažemo.”

Paul Pacifico, izvršni direktor AIM-a, zaključio je: “Ključno je istražiti inovativna rješenja za streaming. Također je vrijeme da se odmaknemo od mehanike starog svijeta, kao što je npr. licenciranje putem pravične naknade i prebacimo na modele koji će unaprijediti budućnost streaminga. Ovaj dokument će biti od pomoći da se uvedu konkretni alati koji mogu učiniti razliku i doprinijeti da se uspostavi raznolikiji i zdraviji glazbeni ekosustav. ”

Impalin prijedlog za reformu streaminga stiže u kritičnom trenutku za glazbeni sektor, koji će među posljednjima izaći iz Covid-19 krize.

Na ovom linku možete pročitati izvornu verziju cijelog Impalinog dokumenta o streamingu: It’s Time to Challenge the Flow.

IMPALINIH 10 točaka za reformu streaminga:

1. Učinkovito ukloniti tzv. safe harbour privilegije, bez otvaranja novih rupa u zakonu.

2. Umjetnicima-izvođačima isplaćivati pravedne suvremene digitalne naknade za prava koja ostvaruju prodajom i distribucijom glazbe putem digitalnih servisa.

3. Reformirati način raspodjele prihoda od streaminga. Različiti servisi možda će uvažiti neke ili sve prijedoge:

a) Diferencijacija naknada:

I. Pro Rata Temporis model – Kako bi se ispravila neravnoteža kod vrednovanja glazbe dužeg trajanja, npr. postojanje stope za obračun za slušanje prvih 30 sekundi do 5 minuta pjesme.

II. Zatim ponovni obračun i naplata po petominutnim intervalima do zaključno trajanja od 15 minuta i 30 sekundi pjesme.

III. Active Engagement model (model aktivnog uključivanja) – poticanje umjetnika da nagrađuju aktivne slušatelje uključivanjem dodatne vrijednosti snimkama koje su slušatelji našli tražeći ih direktno po imenu izvođača, pjesme ili albuma; ili su spremili, označili pjesmu ili album kao omiljene ili su primjerice unaprijed naručili album ili snimku.

IV. Artist Growth model (model rasta umjetnika-izvođača) – omogućavanje sistema kojim bi izvođači brže stizali do ostvarivanja prihoda koji bi im osigurao održivost, te bi se time podrška dala još široj raznolikosti novih talenata. Najviši rang streamova bi u ovom modelu uprihodio malo manje, a niži rangovi nešto više, čime bi se pomoglo bržem stvaranju novih talenata unutar pojedinih stilskih niša.

V. User Choice model (model izbora korisnika) – Omogućiti nositeljima prava razvijanje prostora na samim servisima kojima bi ostvarili nove prihode kroz direktan odnos sa korisnicima, npr. nudeći pristup dodatnim snimkama i snimkama bolje audio kvalitete, nekim dodacima i sl. …

b) Ukidanje praga za početak ostvarivanja prihoda.

4. Isključiti svaki oblik smanjenja isplate naknada od streaminga u zamjenu za uvećanje streamova na playlistama i sl., privilegiranih tretmana u algoritmima ili drugih pogodnosti koje uključuju bilo kakve oblike podmićivanja.

5. Dogovoriti i omogućiti mehanizme povećanja prihoda na tržištima gdje servisi nisu u stanju uključiti dovoljan broj korisnika u plaćene modele korištenja servisa.

6. Više nadzora glazbenih servisa nad nelegalnim aktivnostima koje umanjuju vrijednost kreatorima, uključujući streaming manipulacije, ad-blocking i korištenje softwera koji omogućuju ilegalni download streamane glazbe.

7. Omogućiti pretragu glazbe po izdavaču/ izvođaču/ producentu/ skladatelju/ glazbeniku/ autoru.

8. Podići vidljivost lokalnih kataloga i jezika boljim profiliranjem na playlistama i drugim sadržajima, kao i uvrštavanjem naziva pjesme na više različitih jezika umjesto samo na jednom, te odvajanje sredstava za mehanizme kojima bi se financirala ulaganje u nove ‘lokalne’ snimke.

9. Suradnja s raznim izdavačima na raznim tržištima ( npr. kroz Merlin za nezavisne izdavače) kako bi se osiguralo da algoritmi ne utječu negativno na raznolikost, lokalni repertoar i mogućnosti korisnika za otkrivanje novih izvođača.

10. Rad sa glazbenim izdavačkim sektorom s ciljem smanjenja ‘carbon footprinta’ (ukupne emisije stakleničkih plinova) od digitalne glazbe.

Nezavisna glazbena zajednica stoji je uz umjetnike, kreativce, i spremna je pomoći u izgradnji boljih modela za one koji stvaraju glazbu, korisnike streaming servisa, i za same servise, kao i naše okruženje, s ciljem stvaranja mogućnosti za iskorištavanje svih potencijala streming servisa.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X