INmusic Festival na udaru Zagrebačkog holdinga

Zagrebački InMusic festival u nekoliko godina je izrastao u respektabilni festival koji se prepoznaje i izvan naših granica. No na domaćem terenu, točnije samoj metropoli sureće se s određenim problemima koji su sada svega nekoliko tjedana pred održavanje eskalirali kroz medijski okršaj.

T-Mobile In Music Festival 2011 (Foto: T-mobileinmusicfestival.com)

Povodom reakcije na priopćenje INmusic Festivala glasnogovornika Zagrebačkog Holdinga g. Vire dane za T-portal te direktora sportskih objekata g. Erića za Večernji list oglasio se organizacijski tim InMusic Festivala i u svojojem pismu ukazao na “nekoliko bitnih netočnosti i nelogičnosti sadržanih” u  izjavama. Pismo objavljujemo u cjelosti.

1. Prije svega gospodin Viro nije odgovorio na ključno pitanje, a to je: od kuda Zagrebačkom holdingu legitimitet da se stavlja iznad zastupnika zagrebačke skupštine i da ignorira odluke Odbora za kulturu skupštine koja je osnivač ZG holdinga?

2. Tvrdnja da je festival komercijalna priredba sadržava u sebi vrijednosnu ocjenu koju g. Viro i uprava Zagrebačkog holdinga mogu privatno svakako imati, ali nemaju mandat da s pozicija svojih privatnih ocjena donose odluke na štetu grada Zagreba. Značaj INmusic festivala ocijenilo je relevantno tijelo gradske skupštine, ocijenili su zastupnici skupštine koja je osnivač Zagrebačkog Holdinga. Ako gospodin Viro želi donositi odluke zasnovane na vrijednosnim procjenama, on se treba kandidirati na izborima te kao eventualno izabrani zastupnik procjenjivati što zaslužuje potporu, a što ne.

Opet dajući sebi za pravo da ocjenjuje što je javni interes, iako nema mandat za to, gospodin Viro ističe da festival prodaje ulaznice, valjda želeći reći da onda time nestaje javni interes, kao da se za sva događanja u kulturi ne prodaju ulaznice!? Također gospodin Viro ističe da je ZG Holding trgovačko društvo prešućujući da se radi o javnom trgovačkom društvu, a ne o privatnom trgovačkom društvu, tako da ne može biti ista logika poslovanja tih trgovačkih društava.

Njegova izjava je jednostavno potvrda da gospoda iz Zagrebačkog Holdinga ne razumiju demokratsku legitimaciju niti ulogu javnog komunalnog poduzeća. Javno komunalno poduzeće, nije, niti može biti profitno orijentirano. Kada bi to bilo tako mnogi građani bi ostali bez komunalnih usluga, jer mnoge od njih su, s profitne točke gledišta, neisplative. Odvoz smeća iz ulice na rubu grada sigurno nije profitno isplativo. Zbog toga gradovi i osnivaju javna komunalna poduzeća da zadovolje javni interes koji je iznad profitnog interesa. Cjelogodišnje održavanje sportsko zabavnog kompleksa Jarun sigurno nije profitno isplativo, pa očekujemo da Zagrebački holding počne naplaćivati svako kupanje, šetanje, rolanje, roštiljanje, bicikliranje na Jarunu. Gospodin Viro je izjavom “Mi sve, pod istim uvjetima, naplaćujemo kako građanima, tako i drugim poslovnim subjektima” upravo to najavio. O javnom interesu nekog Grada mogu odlučivati samo izabrani predstavnici građana. Bar je to tako u demokraciji. Dalje>>

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X