Intervju ‘Shooting Kubrick’ o redateljevom svjedočenju da NASA nije poslala ljude na Mjesec je lažan

Intervju sa Stanleyem Kubrickom u kojem pokojni redatelj opovrgava slijetanje na Mjesec pokazao se prevarom u kojoj Kubricka igra anonimni glumac.

Lažni Kubrick u 'Shooting Kubrick'
Lažni Kubrick u ‘Shooting Kubrick’

Stanoviti T. Patrick Murray predstavio se javnosti kao redatelj i nedavno obznanio kako je prije 15 godina napravio intervju sa Stanleyem Kubrickom u kojem mu je ovaj jedan od najvećih filmskih redatelja svih vremena izjavio kako su sva NASA-ina slijetanja na Mjesec bila lažna, tj. režirana s njegove strane. Murray je uz intervju naveo da je morao potpisati ugovor u kojem je decidirano pisalo na Kubrickov zahtjev kako dotični intervju smije biti javno objavljen tek 15 godina nakon njegove smrti.

Prošlog tjedna internetski prostor je doslovce zakuhao zbog objavljenog video intervjua. Mnogi portali i stranice koji se bave teorijama zavjere ponudili su uz video objavljen na YouTubeu i transkirpt dotičnog Murrayjevog intervjua s redateljskom ikonom. No za cijelu stvar se ispostavilo da je prevara kojim je ponajviše i bezrazložno nanesena šteta liku i djelu pokojnog Stanleyja Kubrika.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ABxAN8cfiOI[/youtube]

Video intervju nazvan „Shooting Kubrick“ u kojem redatelj filmova „2001. Odiseja u svemiru“, „Sr. Strangelove“, „Paklena naranča“ i dr. navodno priča o svom najvećem grijehu tj. filmskom djelu koje se stotinama milijuna ljudi vrtjelo pred nosom, ali nisu shvatili da je režiran da ispadne istinit, a riječ je naravno o Appolo misijama na Mjesec, za početak je loše kvalitete i uz to snimljen wide screen video formatom koji 1999. godine još nije postojao. Za priznavanje takve prevare na prevarama teško je povjerovati da je jedan od najpoznatijih detaljista filmskog platna dozvolio tako niski stupanj produkcije u kojem anonimni redatelj/novinar nespremno dolazi bez stativa i snima svog redateljskog idola u polumraku.

Da je riječ o podvali svjedoči i najava intervjua objavljena na portalu Snopes.com (koji i raskrinkava ovu laž) „Shooting Kubrick“ koja glasi: „U svibnju 1999. godine nepoznati filmaš napravio je intervju s povučenim genijem Stanleyem Kubrickom. Postojalo je jedno glavno pravilo; film ne smije biti objavljen unutar 15 godina od smrti Stanleya Kubricka“. Takav uvod bi možda i imao smisla da Kubrick kojim slučajem nije umro dva mjeseca prije tog intervjua, točnije 7. ožujka 1999. godine.

Najava filma 'Shooting Kubrick' upućuje da je navodni intervju je snimljen dva mjeseca nakon redateljeve smrti
Najava filma ‘Shooting Kubrick’ upućuje da je navodni intervju je snimljen dva mjeseca nakon redateljeve smrti

Usporedbe radi, čovjek koji se u „Shooting Kubrick“ predstavlja kao redatelj, to jednostavno nije ni po stavu, ni po vokabularu, kad se usporedi Kubrickov govor zahvale povodom dobijanja nagrade D.W. Griffith Award 1997. godine.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=3p1T3sVX4EY[/youtube]

Nadalje, nešto što bi trebalo biti izvorno i nipošto editirano, jer bi tako nalagala situacija, novinarski kodeks i težina teme koju intervjuirana osoba izgovara, ustvari je izrežirana i montirana predstava u kojoj postaje i više nego jasno da je intervjuirana osoba glumac jer se na Youtubeu nalazi i needitirana verzija (odmah ispod) u kojoj T. Patrick Murray povisuje ton na sugovornika i u jednom trenutku točno u 14. minuti nazove ga imenom Tom te mu jasno daje instrukcije: „Ne trebaš reći da je nešto rekao. Ti kažeš ono što on kaže. Tom, dajem ti upute. Ne trebaš ga imitirati (Richarda Nixona). Ne izvješćuješ. Ponavljaš se. Ovdje radimo izlaganje. Tako ćemo se ušunjati.“ A nakon toga slijedi čitav niz instrukcija. Tko bi se na taj način uopće obratio velikom redatelju?

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=KPHRpFFRDUk[/youtube]

O svemu se oglasio i glasnogovornik obitelji Kubrick izjavom „kako T. Patrick Murray nikad nije radio intervju sa Stanleyem Kubrickom i da je cijela priča izmišljena, lažna i neistinita.“

Na kraju se postavlja pitanje za koga i u koju svrhu je donedavno anonimni T. Patrick Murray učinio ovu prevaru na štetu ugledu velikom Stanleyju Kubricku. To još uvijek nije poznato. Jest da postoje teorije zavjere po kojima čovjek nikad nije kročio nogom na jedini Zemljin satelit, ali izaći u javnost s tzv. ‘krunskim dokazom’ koji je očigledno lažan i falsificiran samo ide na štetu tim teorijama koje nakon ovakvog sramoćenja jednog umjetnika ispadaju bjelodane laži. A možda će se i saznati zašto je T. Patrick Murray i za koga odlučio podmetnuti ovakvo kukavičje jaje. Naravno, ako stanoviti uopće postoji pod tim imenom i prezimenom i zanimanjem kojim se predstavio 10. prosinca svojim amaterskim uratkom nedostojnim da se itko pod tako nešto potpiše kao redatelj.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X