iPod je otišao u povijest

Nakon 16 godina boravka na tržištu i više od 400 milijuna prodanih primjeraka, Apple je jučer povukao iPod Nano i Shuffle iz svojih virtualnih dućana.

iPod Shuffle 4G
iPod Shuffle 4G

iPod Touch s 32 gigabajta harda je i dalje je u ponudi, ali to nije pravi iPod, to je iPhone-lite. Danas službeno završava Appleova era samostalnih muzičkih playera.

iPod je svakako promijenio slušateljske navike, navukao mnoge na njegov neodoljivo pucketajući menu-kotačić, ali daleko značajnije je bilo što je preko noći Apple kao informatička kuća postao u jednom trenutku najveći igraču u diskografskom biznisu. iPod se pojavio na tržištu odmah nakon kulminacije napada na Napster. Njime je uparen gušt tadašnje piraterije s Appleovim gadgetom, cijene glazbe značajno su pale i odjednom je puno glazbe postalo dostupno legalno i za male iznose. Nije to, dakako, ubilo pirateriju, ali diskografi su ponovno počeli ostvarivati dobiti, posebice na back-katalozima. Također, Walkman i MiniDisc su tako dobili i svog prvog digitalnog nasljednika u novom mileniju, kad je riječ o popularnim prijenosnim glazbenim uređajima.

iPod je svakako bio i početak stvaranja digitalnog glazbenog tržišta u kojem danas dominiraju streaming servisi i algoritmi koji otkrivaju ukus slušatelja čije nove navike su omogućili smartphoneovi, dakle, daleko brže od okretanja virtualnog kotačića koji je skoro desetljeće i pol bio simbol prepoznatljivosti najpoznatijeg glazbenog gadgeta. No očigledno je da za tu prvu stepenicu digitalnog glazbenog tržišta više nema mjesta na istom.

Apple je u rujnu 2014. povukao s tržišta iPod Classic. Nepune tri godine kasnije otišli su i iPod Nano i Shuffle.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X