iPod je otišao u povijest

Nakon 16 godina boravka na tržištu i više od 400 milijuna prodanih primjeraka, Apple je jučer povukao iPod Nano i Shuffle iz svojih virtualnih dućana.

iPod Shuffle 4G
iPod Shuffle 4G

iPod Touch s 32 gigabajta harda je i dalje je u ponudi, ali to nije pravi iPod, to je iPhone-lite. Danas službeno završava Appleova era samostalnih muzičkih playera.

iPod je svakako promijenio slušateljske navike, navukao mnoge na njegov neodoljivo pucketajući menu-kotačić, ali daleko značajnije je bilo što je preko noći Apple kao informatička kuća postao u jednom trenutku najveći igraču u diskografskom biznisu. iPod se pojavio na tržištu odmah nakon kulminacije napada na Napster. Njime je uparen gušt tadašnje piraterije s Appleovim gadgetom, cijene glazbe značajno su pale i odjednom je puno glazbe postalo dostupno legalno i za male iznose. Nije to, dakako, ubilo pirateriju, ali diskografi su ponovno počeli ostvarivati dobiti, posebice na back-katalozima. Također, Walkman i MiniDisc su tako dobili i svog prvog digitalnog nasljednika u novom mileniju, kad je riječ o popularnim prijenosnim glazbenim uređajima.

iPod je svakako bio i početak stvaranja digitalnog glazbenog tržišta u kojem danas dominiraju streaming servisi i algoritmi koji otkrivaju ukus slušatelja čije nove navike su omogućili smartphoneovi, dakle, daleko brže od okretanja virtualnog kotačića koji je skoro desetljeće i pol bio simbol prepoznatljivosti najpoznatijeg glazbenog gadgeta. No očigledno je da za tu prvu stepenicu digitalnog glazbenog tržišta više nema mjesta na istom.

Apple je u rujnu 2014. povukao s tržišta iPod Classic. Nepune tri godine kasnije otišli su i iPod Nano i Shuffle.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X